Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

Σκέψεις για το δημοψήφισμα...


Η Ευρώπη δεν είναι φυλακή για τους λαούς, δεν είναι μια τράπεζα και ένα νόμισμα. Η Ευρώπη είναι ένα σύνολο παραδόσεων και αρχών που ενώνει τους λαούς. Δημοκρατία, Αλληλεγγύη, πολιτισμός αποτελούν τους κρίκους της Ευρωπαϊκής αλυσίδας. Δεν μπορεί να υπάρξει Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση που να βασίζεται στην δημοσιονομική σταθερότητα και όχι στην κοινωνική συνοχή. Δεν μπορεί να υπάρξει Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση που να μην σέβεται την λαϊκή κυριαρχία, ως θεμέλιο λίθο της. Δεν μπορεί να υπάρξει Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση χωρίς την συμμετοχή της Ελλάδας.

Τα τελευταία 5 χρόνια ο λαός μας πάλεψε για την επιβίωση, η πατρίδα μας "λεηλατήθηκε" από τους δανειστές μας, οι κυβερνήσεις μας σύρθηκαν σε περιοριστικές πολιτικές που είχαν ως γνώμονα τους αριθμούς και όχι τους ανθρώπους. Η Ευρώπη ξέχασε την αποστολή της και διαχειρίστηκε τις τύχες ενός λαού με λογιστικούς όρους. Μικρομεσαίες επιχειρήσεις έκλεισαν, άνθρωποι απολύθηκαν, νέοι και νέες μετανάστευσαν, συνάνθρωποι μας δεν άντεξαν και έβαλαν τέρμα στην ζωή τους. Το διεθνές οικονομικό κατεστημένο αντιμετώπισε την Ελλάδα, ως το πειραματικό εργαστήριο εφαρμογής των ποιο ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Ανάγκασαν ένα περήφανο λαό να γονατίσει πολλές στιγμές τα τελευταία χρόνια για να μην καταρρεύσει η χώρα και το Ευρώ. Έσωσαν τα κέρδη τους σε βάρος του λαού μας.

Φτάσαμε στο σήμερα, ο λαός μας επέλεξε τον Γενάρη μια κυβέρνηση με ένα άλλο σχέδιο για την χώρα, επέλεξε μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, με στόχο την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης. Για πρώτη φορά στην ιστορία κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς, ήρθε από τα λαϊκά κινήματα στην εξουσία με σύνθημα την ΕΛΠΊΔΑ. Τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε σε δύσκολες συνθήκες, έκανε σοβαρά λάθη στρατηγικής και καθυστέρησε να πάρει αποφάσεις. Απομακρύνθηκε από σημεία του προεκλογικού της λόγου και αναγκάστηκε να κάνει παραχωρήσεις, ποτέ όμως δεν ξέχασε την πηγή της δύναμης της, δεν ξέχασε την κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας και την εντολή της. Η Αριστερά δεν πρόδωσε μέχρι σήμερα τον δοκιμαζόμενο λαό.

Σήμερα δίνεται στον λαό μας για πρώτη φορά στην μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας η δυνατότητα να επιλέξει την σχέση του με την διακυβέρνηση της χώρας. Δίνεται η δυνατότητα να απαντήσει εκείνος αν θέλει ένα ακόμα σχέδιο διάσωσης των "αριθμών", να απαντήσει αν επιθυμεί την συνέχιση των περιοριστικών πολιτικών που επιτάσσουν οι εκπρόσωποι των δανειστών. Ο λαός καλείται να απαντήσει σε ότι δεν τον άφησαν οι δανειστές να απαντήσει το 2011, όταν δεν επέτρεψαν αντίστοιχη διαδικασία από την τότε κυβέρνηση.

Σίγουρα η διαδικασία αυτή είναι πρωτόγνωρη και διχαστική, τίθεται επιτακτικά σε μια δύσκολη συγκυρία για την πατρίδα. Η χώρα για πρώτη φορά χωρίς πρόγραμμα στήριξης, με τις τράπεζες κλειστές και την ρευστότητα παγωμένη τους τελευταίους μήνες, βρίσκεται σε οριακή κατάσταση. Ο λαός φοβισμένος για την επόμενη μέρα, τρομοκρατημένος από το εγχώριο και ευρωπαϊκό κατεστημένο παλινδρομεί ανάμεσα στο ΝΑΙ και στο ΌΧΙ. Η ανασφάλεια κάθε επιλογής είναι προφανής για κάθε σκεπτόμενο πολίτη αυτής της χώρας.

Αυτές οι μέρες σημαδεύτηκαν από την έντονη επίθεση κάθε λογής συμφερόντων απέναντι στην νοημοσύνη του λαού μας. Τα κανάλια της διαπλοκής, το πολιτικό σύστημα που οδήγησε την χώρα στην σημερινή κατάσταση "λυσσασμένοι" απέναντι στην δυνατότητα του λαού να αποφασίσει. Μίλησαν όλοι αυτές τις μέρες, ξεχασμένοι πρωθυπουργοί που σιωπούσαν για χρόνια, τηλεοπτικοί αστέρες που ξαφνικά κατάλαβαν τι συμβαίνει στην χώρα, ένα πολιτικό σύστημα που υπερασπίστηκε όλα αυτά τα χρόνια τον δρόμο της λιτότητας για την δήθεν σωτηρία μας.

Αύριο το ερώτημα δεν είναι η παραμονή της χώρας στην Ευρώπη, είναι σαφές ακόμα και για τους εταίρους ότι δεν υφίσταται τέτοιο θέμα. Το ερώτημα είναι το ΝΑΙ ή ΟΧΙ στην λιτότητα και τις περιοριστικές πολιτικές που διαλύουν την Ευρώπη και την κοινωνική συνοχή. Το ερώτημα είναι το ΝΑΙ ή ΟΧΙ σε ένα δρόμο που παράγει ύφεση στην οικονομία και ανεργία. Το ερώτημα είναι το ΝΑΙ ή ΟΧΙ στην δυνατότητα των λαών να παρεμβαίνουν αμεσοδημοκρατικά στην διακυβέρνηση μιας χώρας.

Επειδή ο αγώνας για την Δημοκρατία, την Λαϊκή Κυριαρχία και την Κοινωνική Δικαιοσύνη είναι διαρκής η απάντηση είναι προφανής. Κάθε ένας ας ασκήσει το κυριαρχικό του δικαίωμα με το χέρι στην καρδιά, προσωπικά αυτό θα πράξω αύριο στην κάλπη. Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι την Δευτέρα το πρωί. Όλοι μαζί ένας λαός πρέπει να παλέψουμε με στόχο την επανεκκίνηση της Δημοκρατίας και της Οικονομίας. Να απελευθερώσουμε την δημιουργικότητα μας, το φιλότιμο, την αγάπη μας για αυτό τον τόπο ώστε να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές μια άλλη Ελλάδα. Μας αξίζει μια άλλη Ελλάδα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου