Δευτέρα 7 Ιουλίου 2008

ΕΞΟΡΜΗΣΗ Ν. ΠΑ.ΣΟ.Κ. - Π.Α.Σ.Π σε μαθητές Λυκείου

Στα πλαίσια της κατάθεσης των μηχανογραφικών δελτίων το Δικτυο Νεων ΠΑ.ΣΟ.Κ. Πανεπιστημίου Κρήτης και η Π.Α.Σ.Π. Α.Ε.Ι. Ηρακλείου έξορμούν σε Λύκεια...
Φίλε μαθητή,
μια μεγάλη διαδρομή έχει τελειώσει ύστερα από εβδομάδες αγωνίας, μήνες μελέτης και ατελείωτο άγχος. Με την κατάθεση του μηχανογραφικού δελτίου σου ξεκινάει ένα νέο διάστημα αγωνίας, που σου ευχόμαστε να έχει την καλύτερη κατάληξη με την επιτυχία σου στο Πανεπιστήμιο ή Α.Τ.Ε.Ι της επιλογής σου. Σίγουρα θα αναρωτιέσαι γιατί σου δώσαμε το έντυπο αυτό και αν πρέπει να το διαβάσεις. Ε λοιπόν διάβασε το «αξίζει...»
Τελειώνοντας το σχολείο σίγουρα είναι πολλά αυτά που έχεις στο μυαλό σου για το εκπαιδευτικό σύστημα, όπως το βίωσες τα τελευταία χρόνια. Είναι πολλά εκείνα που σε «χάλασαν» ή σου έκαναν εντύπωση και πολλά περισσότερα αυτά που έχεις να θυμάσαι από όλα αυτά τα χρόνια. Από την Α Λυκείου, αφιέρωσες ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής σου στο Φροντιστήριο - Ιδιαίτερα μαθήματα - Ξένες Γλώσσες - Πιστοποίηση Υπολογιστών κλπ. Ξέχασες τον ελεύθερο χρόνο, φίλους αποξενώθηκες πολλές φορές από κοινωνικά δρώμενα και άλλες δραστηριότητες (αθλητισμός, χορός κλπ). Σήμερα ίσως σκέπτεσαι ότι άξιζε ο κόπος γιατί έκανες τον στόχο σου πραγματικότητα. Αλλά μήπως υπήρχαν και άλλα μέσα; Μήπως υπάρχει και άλλος τρόπος;
Κατά καιρούς έχουν ακουστεί πάρα πολλά για την ανάγκη αλλαγής του εκπαιδευτικού συστήματος μας τόσο από πολιτικά κόμματα, όσο και από διάφορους εκπαιδευτικούς φορείς. Η αλήθεια είναι ότι, είναι αναγκαία η αλλαγή του εκπαιδευτικού μας συστήματος με βασικό στόχο την αποσύνδεση των εισαγωγικών εξετάσεων από το Λύκειο, το οποίο δυστυχώς τείνει να μετατραπεί σε εξεταστικό κέντρο. Κάθε αλλαγή όμως πρέπει να αποτελεί προϊόν διαλόγου με την κοινωνία και την εκπαιδευτική κοινότητα. Επίσης πρέπει να είναι με σαφήνεια καθορισμένοι οι στόχοι της αλλαγής και η κατεύθυνση της.
Σε λίγους μήνες θα βρίσκεσαι σε κάποιο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ιδρυμα της χώρας. Θα έχεις μπροστά σου μια νέα πραγματικότητα να αντιμετωπίσεις. Ένας εντελώς νέος δρόμος θα ανοίγετε στην ζωή σου με την ένταξη σου στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Οι προκλήσεις για κάθε νέο φοιτητή είναι μεγάλες καθώς νέα πράγματα εμφανίζονται μέσα στα Πανεπιστημιακά αμφιθέατρα. Εκτός από την εκπαίδευση σε μια συγκεκριμένη επιστήμη που επέλεξες υπάρχουν και άλλες δυνατότητες καθώς βασική αποστολή του Πανεπιστημίου δεν είναι μόνο η επιστημονική ολοκλήρωση σου αλλά και η διαμόρφωση μιας νέας προσωπικότητας εφοδιασμένης με την κριτική σκέψη.
Μέσα από τα φοιτητικά χρόνια μαζί με τις σπουδές και τις νέες εμπειρίες θα ανακαλύψεις αρκετά γρήγορα και τον φοιτητικό συνδικαλισμό. Ο ελεύθερος φοιτητικός συνδικαλισμός υπήρξε κατάκτηση του Φοιτητικού Κινήματος σε αρκετά δύσκολες εποχές για την Δημοκρατία μας. Σε κάθε Τμήμα λειτουργεί ο Σύλλογος Φοιτητών που αποτελεί όργανο όλων των φοιτητών. Ο Σύλλογος Φοιτητών μέσα από Γενικές Συνελεύσεις αποφασίζει για όλα τα ζητήματα του Τμήματος, του Πανεπιστημίου, αλλά και ευρύτερα της κοινωνίας μας. Επίσης οι φοιτητές δια των εκπροσώπων τους συμμετέχουν, ισότιμα με τους καθηγητές, σε όλα τα όργανα διοίκησης του Πανεπιστημίου συνδιαμορφώνοντας σε ζητήματα όπως το πρόγραμμα σπουδών αλλά και σε ευρύτερα θέματα λειτουργίας του Πανεπιστημίου.
Τα τελευταία χρόνια το φοιτητικό Κίνημα έχει δώσει μικρές και μεγάλες μάχες τόσο για το ζήτημα της Παιδείας, όσο και για θέματα όπως το ασφαλιστικό, ο πόλεμος και το περιβάλλον. Οι φοιτητές έχουν φωνή και το έχουν αποδείξει διαχρονικά όλα αυτά τα χρόνια με ιστορικές στιγμές την εξέγερση του Πολυτεχνείου ενάντια στην Χούντα, την ανατροπή Νόμων και μεταρρυθμίσεων και την διασφάλιση της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας.
Φίλε μαθητή,
απέναντι στις προκλήσεις της νέας εποχής η γενιά μας δεν μπορεί να είναι απαθής. Η γένια μας δεν μπορεί να είναι σιωπηλή απέναντι στο μέλλον που της επιβάλλουν. Κοίτα γύρω σου ανεργία, ανασφάλεια, ακρίβεια, παρακολούθηση, καταστολή εσύ θα μείνεις θεατής;
Σε μια εποχή που η ατομίκευση και ο «ωχαδερφισμός» αποτελούν ιδανικά για κάποιους, εμείς προτάσσουμε ένα άλλο δρόμο. Τον δρόμο της συμμετοχής, το δρόμο της ανατροπής, τον δρόμο της αλλαγής για μια Ελλάδα αξιών, για μια πιο δίκαιη κοινωνία.
Εμείς ως νέοι σοσιαλιστές σε καλούμε να αγωνιστείς απέναντι σε όλους αυτούς που σε κάνουν να φοβάσαι, που σε κάνουν να μην ονειρεύεσαι, που σε θέλουν μικρό, σιωπηλό, αγχωμένο, φοβισμένο και εξαρτημένο. Σε καλούμε να δώσεις και μέσα από το Πανεπιστήμιο ή το ΑΤΕΙ την μάχη για το κεκτημένο δικαίωμα της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας.
Σε καλούμε να δώσεις μια μάχη ώστε τα όνειρα σου να μην είναι μια θέση στο δημόσιο και να μην τελειώνουν στην ουρά κάποιου πολιτικού για «βόλεμα». Σε καλούμε να αλλάξουμε την Παιδεία μας, να αλλάξουμε την Ελλάδα! Να διαμορφώσουμε μαζί το μέλλον που μας αξίζει!

ΔΙΚΤΥΟ ΝΕΩΝ ΠΑ.ΣΟ.Κ. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
Π.Α.Σ.Π. Α.Ε.Ι. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου