Τετάρτη, 16 Ιουλίου 2008

Πάρε κόσμε πτυχία...

16/07/2008

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΚΟΛΕΓΙΩΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ, ΘΥΕΛΛΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ

Πάρε κόσμε πτυχία...


Της ΑΝΝΑΣ ΑΝΔΡΙΤΣΑΚΗ


Τον δρόμο για την αναγνώριση των κολεγίων και των πτυχίων που παρέχουν μέσω της συνεργασίας τους με ξένα πανεπιστήμια στρώνει ο υπουργός Παιδείας, προσφέροντας μάλιστα διαβεβαιώσεις για τον περιορισμένο, τυπικό -ουσιαστικά- έλεγχο που θα ασκεί το ίδιο το υπουργείο Παιδείας στις σχετικές «συμπράξεις». Η πολεμική αντίδραση από σύσσωμη την αντιπολίτευση και την πανεπιστημιακή κοινότητα ήταν άμεση. Τα κόμματα καταγγέλλουν παράκαμψη του 16 και επιβολή των ιδιωτικών «ψευτοπανεπιστημίων» ενώ η πανεπιστημιακή κοινότητα δηλώνει έτοιμη «για νέες μάχες».

Αρον-άρον εντός θέρους, περίοδο «νεκρή» για την πανεπιστημιακή κοινότητα αλλά αντιθέτως κρίσιμη για τα κολέγια αφού εγγράφουν σπουδαστές, ο υπουργός Παιδείας, με το πρόσχημα της «ρύθμισης της γκρίζας ζώνης της μεταλυκειακής εκπαίδευσης και κατάρτισης», προχωρεί σε «τακτοποίηση», όπως είχε προαναγγείλει, η οποία αποδεικνύεται, τουλάχιστον για τα κολέγια, η καλύτερη δυνατή. Αφού τα αναγνωρίζει ως εκπαιδευτικούς φορείς (μαζί με όλους τους παροχείς μεταλυκειακής εκπαίδευσης και κατάρτισης) και νομιμοποιεί τη συνεργασία τους με ξένα πανεπιστήμια -όχι μόνον μέσω δικαιόχρησης (franchising) αλλά και απλής πιστοποίησης-, επιβεβαιώνει τις περιορισμένες ελεγκτικές δυνατότητες του υπουργείου Παιδείας. Δεν μπορεί να ασκήσει τον παραμικρό έλεγχο στις σπουδές καθώς «σε ό,τι αφορά τα αναλυτικά προγράμματα επικρατεί το κοινοτικό δίκαιο» (βλ. έλεγχο μόνο από το ίδιο το ξένο πανεπιστήμιο), ενώ για υπόλοιπα (διδακτικό προσωπικό, υλικοτεχνικές υποδομές κ.ά.) περιορίζεται στον έλεγχο τήρησης των συμφωνιών ή της «αντιστοίχισης», κατά τον όρο που χρησιμοποίησε ο ίδιος.


Θα δίνουν βεβαιώσεις σπουδών

Κατά τ' άλλα, επιμένει να τονίζει ότι όλοι αυτοί οι φορείς θα δίνουν βεβαιώσεις σπουδών, χωρίς να απαντά ωστόσο στο ερώτημα για την παροχή των τίτλων απευθείας από τα πανεπιστήμια αλλοδαπής στις περιπτώσεις της συνεργασίας. «Αυτό είναι θέμα που συνδέεται με την Κοινοτική Οδηγία σχετικά με την αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων», απαντούσε στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, καταρρίπτοντας ουσιαστικά το επικοινωνιακό τέχνασμα για την επιβολή της «τάξης στον χώρο» με αυστηρούς όρους, καθώς η επικείμενη ενσωμάτωση της Οδηγίας υποχρεώνει σε αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων και τίτλων.

**Αναγνωρίζει ως εκπαιδευτικούς φορείς τα κολέγια, τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών, τα εργαστήρια και όλους τους «παροχείς μεταλυκειακής εκπαίδευσης και κατάρτισης» αφού τους εντάσσει στη «ρυθμιστική και ελεγκτική αρμοδιότητά του». Πλέον θα αποτελούν μέρος της λεγόμενης «μη τυπικής εκπαίδευσης».

**Νομιμοποιεί τη συνεργασία των κολεγίων με ξένα πανεπιστήμια μέσω δικαιόχρησης (franchising), δίνοντάς τους την «αποκλειστική δυνατότητα σύμπραξης με Ιδρύματα της αλλοδαπής με συμφωνία πιστοποίησης ή συνεργασία δικαιόχρησης».

Περιορίζει τον ρόλο του στην άσκηση τυπικού ελέγχου των προδιαγραφών των «συμπράξεων», από τον οποίο, μάλιστα, εξαιρούνται τα προγράμματα σπουδών! Οπως διευκρίνισε, τα αναλυτικά προγράμματα θα ελέγχονται από το συνεργαζόμενο πανεπιστήμιο, καθώς σ' αυτόν τον τομέα «επικρατεί το κοινοτικό δίκαιο», ενώ για τα υπόλοιπα (διδακτικό προσωπικό, εργαστήρια, λοιπές υποδομές κ.ά.) θα ελέγχει την «αντιστοίχιση» των όρων λειτουργίας με το συνεργαζόμενο πανεπιστήμιο εξωτερικού. Θα ασκεί, δηλαδή, τον τυπικό έλεγχο της συνεργασίας, δηλαδή την τήρηση των προδιαγραφών του εταίρου του. Ουσιαστικά, δηλώνει το αυτονόητο, καθώς ουδέν περιθώριο για ουδέν περισσότερο και αυστηρότερο αφήνει η Κοινοτική Οδηγία που αναγνωρίζει τα πτυχία, προερχόμενα από συνεργασίες με πανεπιστήμια της αλλοδαπής.

Η Κοινοτική Οδηγία

Παραπέμπει -παρ' όλα αυτά- το ζήτημα της αναγνώρισης τίτλων και επαγγελματικών δικαιωμάτων στην επικείμενη ενσωμάτωση της σχετικής Κοινοτικής Οδηγίας, που υποχρεώνει τη χώρα μας σε αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των κολεγίων που συνεργάζονται με πανεπιστήμια του εξωτερικού, και συνεπώς των πτυχίων τους. Σύμφωνα με το επίμαχο άρθρο της Οδηγίας, προβλέπονται τρεις όροι, εκ των οποίων ο τρίτος συνδέει την αναγνώριση του πτυχίου με την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων στο κράτος-μέλος που χορηγεί τον τίτλο, δηλαδή στο κράτος όπου εδρεύει το συνεργαζόμενο πανεπιστήμιο. Οι άλλοι δύο όροι αφορούν την πιστοποίηση των σπουδών στο κολέγιο από το ίδιο το (ξένο) πανεπιστήμιο που χορηγεί τον τίτλο και, τέλος, από την πιστοποίηση των τίτλων εκπαίδευσης.

Στο σχέδιο νόμου που, «αν προλάβει», θα καταθέσει την ερχόμενη Παρασκευή -χθες το πρωί ενημέρωσε σχετικώς την κυβερνητική επιτροπή-, προβλέπονται προϋποθέσεις άδειας ίδρυσης και άδειας λειτουργίας όλων των φορέων που εμπίπτουν στις διατάξεις του. Δημιουργείται Γραφείο Κολεγίων στο ΥΠΕΠΘ και συστήνονται μητρώα κολεγίων και μητρώα διδασκόντων. Ακόμα, συγκροτείται επιτροπή αξιολόγησης και ελέγχου, με τη συμμετοχή μελών ΔΕΠ, Ε.Π. και εμπειρογνωμόνων. Αντιστοίχως, δημιουργούνται μητρώα και για τους υπόλοιπους παρόχους (ΚΕΣ, εργαστήρια κ.ά.).

Στις κυρώσεις μη πλήρωσης των προβλεπόμενων κριτηρίων, περιλαμβάνονται και πρόστιμα. Οι άδειες θα ανανεώνονται κάθε τρία χρόνια, προβλέπεται περίοδος προσαρμογής ενός χρόνου, ενώ από τον Ιανουάριο όλοι θα πρέπει να καταθέσουν φάκελο, καθώς «για το υπουργείο, αυτή τη στιγμή δεν υφίστανται». *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου