Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2015

Αριστερά - Ελλάδα - Ευρώπη...


Μάθαμε πολλά τους τελευταίους 5 μήνες και πρέπει να μαθαίνουμε από τα λάθη για να μην τα επαναλαμβάνουμε στο μέλλον. Τον Γενάρη ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία για να διαχειριστεί με καλύτερο τρόπο την κατάσταση, ήρθε στην εξουσία για να αμβλύνει τις κοινωνικές ανισότητες που έφερε η κρίση. Η ριζοσπαστική Αριστερά ήρθε στην εξουσία για πρώτη φορά για να αμφισβητήσει τα μνημόνια μέσω ενός άλλου σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της πατρίδας, σε μια άλλη Ευρώπη, εντός του Ευρώ.

Μετά από 5 μήνες καταλήγουμε σε ψήφιση τρίτου μνημονίου διάρκειας τριών χρόνων, μέσα σε ένα απίστευτα ασφυκτικό πλαίσιο για την Ελληνική οικονομία. Μια "αντιμνημονιακή" κυβέρνηση φέρνει και ψηφίζει στην βουλή με διαδικασίες express κάτι που δεν πιστεύει, γιατί απλά δεν μπορεί να κάνει κάτι διαφορετικό. Ο δρόμος της διαπραγμάτευσης ήταν ναρκοθετημένος πριν τις Εθνικές εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μόνος απέναντι σε ένα σκληρό νεοφιλελεύθερο μπλοκ και μια "σιωπηλή" ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, που ευτυχώς άρχισε να βγαίνει από τον λήθαργο τις τελευταίες μέρες. Ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ δυστυχώς αποδείχθηκε ότι δεν είχε ξεκάθαρο εναλλακτικό σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την βίαιη λιτότητα χωρίς την ανάγκη νέων μνημονίων.

Η επιλογή του Δημοψηφίσματος ήταν καταλυτική για τις εξελίξεις, ο Ελληνικός λαός για πρώτη φορά τα τελευταία 5 χρόνια μνημονίων ρωτήθηκε από την κυβέρνηση και απάντησε με άμεσο και ξεκάθαρο τρόπο ότι επιθυμεί το τέλος της λιτότητας. Ανεξάρτητα του αποτελέσματος των διαπραγματεύσεων, αυτή η Ελληνική φωνή θα φέρει εξελίξεις στην Ευρώπη το επόμενο χρονικό διάστημα. Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει, οφείλει στην ιστορία της να γίνει "σπίτι των λαών" και όχι "φυλακή" . Οφείλει να απομονώσει άμεσα τις ακραίες φασιστικές φωνές που πληθαίνουν. Οφείλει να ενωθεί γύρω από αξίες και όχι γύρω από τράπεζες και νόμισμα.

ΟΙ προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης, τόσο της σοσιαλδημοκρατίας, όσο και της ριζοσπαστικής αριστεράς, οφείλουν να συγκροτήσουν άμεσα ξεκάθαρο σχέδιο για την νέα ιστορική περίοδο. Ειδικά στην Ελλάδα, η αριστερά έχει την ευθύνη να δώσει τον μεγάλο αγώνα απέναντι σε κατεστημένες αντιλήψεις που οδήγησαν την χώρα στην σημερινή της κατάσταση. Αγώνα απέναντι στους "νταβατζίδες" , απέναντι στον δεξιό και αριστερό λαϊκισμό, απέναντι στην αδράνεια. Όλα αλλάζουν, αρκεί να το πιστέψεις. Η πατρίδα πρέπει να προχωρήσει με τον λαό της όρθιο και ενωμένο κάτω από ένα συνεκτικό σχέδιο. Τα συνθήματα πρέπει να αποκτήσουν επιτέλους περιεχόμενο και να γίνουν πράξη. Τα λάθη πρέπει να γίνουν οδηγός για να μην επαναληφθούν.

Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει την σημερινή κυβέρνηση για την κατάσταση της χώρας. Η συσσώρευση δανείων τα τελευταία χρόνια, τα επαναλαμβανόμενα λανθασμένα προγράμματα και σειρά πολιτικών και νοοτροπιών μας έφτασαν στο σήμερα. Το πραγματικά ζητούμενο είναι να βρει η ριζοσπαστική Αριστερά μέσα από την αλληλεπίδραση της με τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπο το αύριο...Αν δεν τον κάνει θα γίνει με δική της ευθύνη "αριστερή παρένθεση".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου