Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

Κανένας άνθρωπος δεν είναι “λαθραίος”

18 Δεκέμβρη – Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών


Μόλις πριν από λίγα χρόνια καθιερώθηκε η 18 Δεκέμβρη, ως παγκόσμια ημέρα προστασίας των Μεταναστών, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Η προστασία του παγκόσμιου Μετανάστη και οι πολιτικές μετανάστευσης, αν και ζήτημα δεκάδων χρόνων, απασχολούν ως θέμα την διεθνή Κοινότητα και την χώρα μας τα μόνο τα τελευταία χρόνια.

Δεν είναι λίγα τα τοπικά και διεθνή παραδείγματα καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μεταναστών. Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα καταπάτησης ακόμα και του δικαιώματος στην ζωή για όλους αυτούς τους ανθρώπους. Καταπάτησης κάθε προσωπικής αξιοπρέπειας που πολλές φορές αποτέλεσαν και επίσημες πολιτικές κρατών ανά τον κόσμο.


Αποτελεί λοιπόν απαίτηση της προοδευτικής πλειοψηφίας των κοινωνιών ανά τον κόσμο να βρεθεί ο δρόμος για την είσοδο και ένταξη των μεταναστών στις χώρες υποδοχής τους. Παράλληλα να προχωρήσει η Διεθνής Κοινότητα στην κατεύθυνση εξομάλυνσης όλων εκείνων των συνθηκών που οδηγούν ολόκληρους πληθυσμούς στην μετανάστευση ( πόλεμος, φτώχεια κλπ).

Η φετινή συγκυρία της Παγκόσμιας ημέρας βρίσκει και την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναζητά λύσεις στα καθημερινά πλέον φαινόμενα παράνομης εισροής μεταναστών στα Κράτη – Μέλη. Πρόσφατα πριν από δύο μήνες πραγματοποιήθηκε στην χώρα μας το 3ο Παγκόσμιο Φόρουμ για την Μετανάστευση και την Ανάπτυξη. Ενώ το θέμα έχει απασχολήσει και τα συμβούλια κορυφής στις Βρυξέλλες.

Το ζήτημα της Μετανάστευσης όμως δεν μπορεί να αρχίζει και να τελειώνει απλά με μία παγκόσμια μέρα και μία πολιτική ανακοίνωση. Είναι θέμα μόνιμων διεκδικήσεων από όλους μας. Είναι θέμα που οφείλει να μας φέρει όλους προ των ευθυνών μας. Είναι θέμα που χρήζει όχι απλά ευχολογίων αλλά συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών σε όλα τα επίπεδα άσκησης της πολιτικής.

Η μετανάστευση είναι ένα ζήτημα που οφείλει να απασχολεί κάθε προοδευτικό πολίτη και νέο καθώς δεν είναι απλά ένα τεχνικό ζήτημα αλλά θέμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε ένα Πλανήτη που δυστυχώς διαφοροποιεί τους λαούς του.

Στην χώρα μας καθώς είναι και φυσικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης έχει μετατραπεί σε “εμπόριο Ανθρώπινων ψυχών” από λαθρέμπορες που πουλούν την ελπίδα.

Το ζήτημα είναι ζήτημα κομβικό και μάλιστα επιτακτικό. Η Μετανάστευση πολιτών από τις χώρες τους είναι αποτέλεσμα της ανάγκης τους για ένα καλύτερο αύριο. Οι μετανάστες δεν είναι άνθρωποι “δεύτερης κατηγορίας” αλλά πολίτες με ίσα δικαιώματα με όλους και με περισσότερες ανάγκες.
Η Μετανάστευση δεν είναι το πεδίο δράσης της Ακροδεξιάς και των Εθνικιστικών - Ρατσιστικών Οργανώσεων και κομμάτων, αλλά θέμα που οφείλει να κινητοποιεί τις προοδευτικές δυνάμεις της Κοινωνίας μας σε μια προσπάθεια θωράκισης της ισονομίας και των δικαιωμάτων όλων των πολιτών του Πλανήτη μας, ανεξαρτήτως χρώματος, προέλευσης και προέλευσης.

Βέβαια ταυτόχρονα είναι και ένα θέμα που ωθεί σε ακρότητες συγκεκριμένες Πολιτικές Δυνάμεις της Ακροδεξιάς, αναδεικνύοντας ακραίες ρατσιστικές εκφάνσεις από τμήματα της Κοινωνίας.
Βέβαια για κάθε προοδευτική Δύναμη της Κοινωνίας είναι σαφές ότι οι Μετανάστες δεν είναι το πρόβλημα της Κοινωνίας μας, οι Μετανάστες δεν είναι βάρος αλλά ούτε και Κίνδυνος για την Εθνική Ομαλότητα. Ας μην ξεχνάμε τα μεταναστευτικά κύματα Ελλήνων προς άλλες χώρες τις δεκαετίες του 1960.
Οι μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην χώρα μας, κάτω από άθλιες συνθήκες στις περισσότερες περιπτώσεις είναι δέσμιοι πολιτικών που τους έδιωξαν από τα σπίτια τους και που τους εγκλώβισαν στην Ελλάδα.

Οφείλουμε ως πολιτεία να διασφαλίσουμε την κοινωνική ένταξη των νόμιμων μεταναστών στην χώρα μας με πολιτικές που τους καθιστούν με επιλογή τους ισότιμους Πολίτες της χώρας μας και όχι αποκλεισμένους σε γειτονιές και κέντρα κράτησης. Ταυτόχρονα η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προχωρήσει σε ένα σχεδιασμό για την υποδοχή και αξιοποίηση των Μεταναστών σε κάθε μέλος της Ε.Ε.

Η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. οφείλει να κινηθεί στην κατεύθυνση θωράκισης των δικαιωμάτων του Μετανάστη, διαμορφώνοντας συγκεκριμένο πολιτικό πλαίσιο. Οφείλει επίσης να επανεξετάσει τόσο σε Εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο το ζήτημα της χορήγησης Ασύλου με ταχύτερες διαδικασίες.

Βέβαια αναγνωρίζουμε την προσωπική βούληση του ίδιου του Πρωθυπουργού για τα ζητήματα Μετανάστευσης. Η άμεση και εντός των πρώτων ημερών διακυβέρνησης, πρωτοβουλία για την νομιμοποίηση των παιδιών των μεταναστών που γεννιόνται στην Ελλάδα είναι βασικό βήμα, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα.

Απέναντι σε όλες τις ακραίες ρατσιστικές και εθνικές φωνές το αντιρατσιστικό Κίνημα Διαδηλώνει και απαντά. Απέναντι στην απόύρριψη και την “γκετοποίηση” το προοδευτικό Κίνημα των Πολιτών διεκδικεί πολιτικές ένταξης των Μεταναστών στις Κοινωνίες μας, μέσα από πολιτικές που εξασφαλίζουν την ίση μεταχείριση όλων των πολιτών.

Η Νεολαία ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει διαχρονικά δώσει αγώνες για την διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεσμεύεται να συνεχίσει στην κατεύθυνση αυτή. Κανένας άνθρωπος δεν είναι “λαθραίος”. Κάθε πολίτης αυτού του κόσμου έχει δικαιώματα και έχει το βασικό δικαίωμα στο όνειρο και την αξιοπρεπή διαβίωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου