Σάμος, 27/12/2009
Σύντροφοι,
το 2009 ήταν ένα έτος μεγάλων ανατροπών για την Κοινωνία μας. Το Κίνημα μας έδωσε 2 εκλογικές μάχες σε διάστημα λίγων μηνών και βγήκε νικηφόρο. Η ΝΙΚΗ του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στις Εθνικές Εκλογές του Οκτώβρη, ήταν πολιτική ΝΙΚΗ καθώς συνδέθηκε με την ανάγκη της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας μας για ΑΛΛΑΓΗ σε κάθε επίπεδο και για νέο ήθος και ύφος στην πολιτική ζωή του τόπου.
Η ΝΙΚΗ αυτή υπήρξε αποτέλεσμα του μεγάλου αγώνα που έδωσε το Κίνημα μας όλα αυτά τα χρόνια. Αγώνα που έδωσε ο Πρόεδρος μας Γιώργος Α. Παπανδρέου, αλλά και όλα μας τα στελέχη σε κάθε επίπεδο. Αυτός ο Αγώνας οφείλει να συνεχισθεί και να εντατικοποιηθεί για να τιμήσουμε ΟΛΟΙ μαζί την εμπιστοσύνη των πολιτών και να απαντήσουμε στις προκλήσεις των καιρών διαμορφώνοντας ένας ευρύτερο πλειοψηφικό ρεύμα στην Κοινωνία.
Η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. καλείται να διαχειρισθεί μια από τις μεγαλύτερες Κρίσεις στην ιστορία της Μεταπολίτευσης. Μια κρίση όχι απλά αποτέλεσμα της Διεθνούς Οικονομικής Κρίσης, αλλά μια κρίση Αξιών , μια κρίση του ίδιου του πολιτικού συστήματος στην χώρα μας, μια κρίση εμπιστοσύνης του ΛΑΟΥ απέναντι στην ίδια την Δημοκρατία μας.
Ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δεσμεύτηκε και υλοποιεί με την Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. το πρόγραμμα των 100 πρώτων ημερών με στόχο την ουσιαστική ανάταξη της Οικονομίας μας και αναγέννηση της Πατρίδας. Στους πρώτους δύο μήνες διακυβέρνησης οι πολίτες αξιολογούν θετικά την Κυβέρνηση και τις πρωτοβουλίες της με δεδομένο το περιβάλλον και την κατάσταση της Οικονομίας μας.
Στην νέα πορεία για την ουσιαστική συγκρότηση μιας ευνομούμενης πολιτείας ο ρόλος των κομματικών Οργάνων οφείλει να είναι ουσιαστικός. Το Κίνημα μας πρέπει να μετατραπεί σε κύτταρο της συμμετοχής και της διαβούλευσης μέσα στην Κοινωνία. Οι οργανώσεις μας οφείλουν να αποτελέσουν τον φωτεινό ιδεολογικό φάρο για την Κυβέρνηση και ΟΧΙ κυβερνητικό βραχίωνα στις τοπικές κοινωνίες. Οφείλουμε ΟΛΟΙ μαζί να ξεπεράσουμε και να απομονώσουμε νοοτροπίες και συμπεριφορές του παρελθόντος που πλήγωσαν το Κίνημα μας και την εμπιστοσύνη του ΛΑΟΥ σε αυτό.
Στον Νομό μας ύστερα από πέντε χρόνια και με σκληρή δουλειά της Νομαρχιακής Επιτροπής και των στελεχών μας οι πολίτες εμπιστεύτηκαν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Εμπιστεύτηκαν μια άλλη πορεία για τον τόπο και μία άλλη αντίληψη για την ανάπτυξη και του πολύπαθου Νομού μας. Έχουμε ευθύνη να σταθούμε αντάξιοι αυτής της εμπιστοσύνης τιμώντας την με έργα και ΟΧΙ με απραξία και αδράνεια.
Ο Νομός μας, αν και σχετικά μικρός πάσχει από χρόνια "νοσήματα" τα οποία πρέπει η τοπικές κοινωνίες μας να αντικρίσουν και να επεξεργασθούν τις λύσεις τους. Προβλήματα που σχετίζονται κυρίως κατά την γνώμη μου με την έλλειψη σοβαρού και μακρόπνοου αναπτυξιακού σχεδιασμού σε κάθε επίπεδο.
Θεμελιακό Ζήτημα: Ο Νομός μας δεν έχει στο σύνολο του αποφασίσει για την ίδια του την φυσιογνωμία. Δηλαδή δεν έχει αποφασίσει για την ίδια του την ταυτότητα.
- Είμαστε ένας Νομός με αγροτικά προϊόντα ;
- Είμαστε ένας Νομός με αλιεία ή κτηνοτροφία ;
- Είμαστε ένας Νομός Τουριστικός προορισμός ;
- Είμαστε ένας Νομός με παράδοση σε κάτι συγκεκριμένο;
- Τι είναι αυτό που χαρακτηρίζει την Σάμο , τους Φούρνους και την Ικαρία και θα μπορούσε να αποτελέσει "ταυτοτηκό" σημείο αναφοράς μας;
- Τι είναι αυτό που μας προσδιορίζει σε όλο τον κόσμο;
- Τι μας κάνει ανταγωνιστικούς ως προορισμό;
- Πως αξιοποιούμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα;
Η μη απάντηση σε όλα τα παραπάνω, δηλαδή η μη προσέγγιση συλλογικής απάντησης στο αναπτυξιακό μας πρότυπο έχει μεγάλες συνέπειες για την τοπική μας οικονομία.
Η μη απάντηση επίσης οδηγεί σε χρονίζοντα προβλήματα, όπως αυτό της ανεπαρκούς συγκοινωνίας και σύνδεσης του Νομού μας με την υπόλοιπη Ελλάδα. Προβλήματα που μας καθιστούν ένα μέτριο σε παροχή υπηρεσιών Νομό. Προβλήματα που μας υποχρεώνουν κάθε χρόνο σε τουριστική κίνηση που συρρικνώνεται ακόμα και στους 2 μήνες.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. μίλησε και μιλάει τα τελευταία 5 χρόνια για το νέο αναπτυξιακό πρότυπο.Μιλάει για την Πράσινη Ανάπτυξη ως νέου μοντέλου ανάπτυξης για την χώρα μας. Ένα μοντέλο που συνδυάζει την ανάπτυξη και την Οικονομία με την προστασία και ανάδειξη του Περιβάλλοντος και την ενίσχυση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας. Ανάπτυξη που βάζει στο επίκεντρο τον πολίτη και αξιοποιεί τον φυσικό μας πλούτο και τα τοπικά μας προϊόντα. Ανάπτυξη που μας καθιστά τουριστικό προορισμό για 12 μήνες το χρόνο.
Ο Νομός μας, είναι γνωστός όχι μόνο για τις κακές συγκοινωνίες του, αλλά για τον φυσικό του πλούτο, τις παραδώσεις και τον πολιτισμό του. Παράλληλα το Σαμιώτικο Κρασί είναι ένα από τα καλύτερα του Κόσμου με μεγάλες εξαγωγές. Ταυτόχρονα το νησί μας είναι το μεγαλύτερο νησί στην περιοχή και απέχει μικρή απόσταση τόσο από την νησί της Πάτμου όσο και από τα πλούσια σε αρχαιολογικά ευρήματα παράλια της Τουρκίας. Είναι πολλά εκείνα που μπορεί κανείς να καταγράψει σε σχέση με τις δυνατότητες του Νομού μας όχι μόνο της Σάμου αλλά και της Ικαρίας και Φούρνων.
Δεν φτάνει όμως η καταγραφή απαιτούνται σημαντικές αποφάσεις από τις συλλογικότητες του Νομού μας. Αποφάσεις οι οποίες θα οδηγούν τον Νομό σε μια νέα εποχή με νέες αναπτυξιακές προτεραιότητες. Αποφάσεις που θα μας "ξεκολλούν" από την δεκαετία του 1985 - 1995 και την μαζική ανοικοδόμηση ξενοδοχείων της εποχής εκείνης. Αποφάσεις που θα οριοθετούν το μοντέλο ανάπτυξης του Νομού και θα δίνουν ταυτότητα στο τουριστικό μας προϊόν και στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα.
Η λύση για τα χρόνια προβλήματα της τοπικής οικονομίας είναι η αξιοποίηση κάθε ορεινού χωριού και κάθε παράλιου οικισμού. Αξιοποίηση των δυνατοτήτων αυτού του τόπου. Αξιοποίηση των τοπικών μας προϊόντων ( Κρασί, Μέλι, Λάδι , γαλακτοκομικά κλπ). Η υλοποίηση δεκαετούς σχεδίου παρεμβάσεων με συγκεκριμένα έργα ( οδικό δίκτυο, Λιμάνια, χώροι υποδοχής για πολυτελή κρουαζιερόπλοια και ιστιοπλοϊκά σκάφη, αλιευτικά καταφύγια κλπ).
Επιπλέον στο νησί μας πρέπει να συνδεθεί η παρουσία της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου με την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνία. Δεν είναι δυνατόν το Πανεπιστήμιο μας να είναι σε διάσπαρτα κτίρια μέσα στην πόλη. Οφείλει να σχεδιασθεί και να υλοποιηθεί στα επόμενα 15 χρόνια ολοκληρωμένο campus για την Σχολή Θετικών Επιστημών με στόχο την φιλοξενία και άλλων Τμημάτων και Δραστηριοτήτων. Ο Συνεδριακός τουρισμός θα μπορούσε να ενισχυθεί μόνο με την σοβαρή ανάπτυξη του Πανεπιστημίου μας.
Βέβαια όλα τα παραπάνω αποτελούν απλά ιδέες και σκέψεις που φαντάζομαι είναι προφανείς. Αυτό που οφείλει να γίνει είναι ουσιαστική διαβούλευση στην τοπική Κοινωνία για όλα αυτά τα ζητήματα. Διαβούλευση με φορείς, πολίτες, επιχειρηματίες, αγρότες κλπ για το νέο βήμα στην νέα εποχή. Ανοικτή διαβούλευση για συγκρότηση σχεδίου για τον Νομό μας. Συζήτηση για τις δυνατότητες αυτού του τόπου και το σχέδιο για την δική μας έξοδο από την τοπική οικονομική και αναπτυξιακή Κρίση.
Ο ρόλος των Οργανώσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι σημαντικός σε αυτό το επίπεδο. Οι Τοπικές Οργανώσεις, η Νομαρχιακή Επιτροπή, η Νεολαία ΠΑ.ΣΟ.Κ. και το Συμβούλιο Επιμόρφωσης μπορούν να υλοποιήσουν κύκλους διαλόγου σε κάθε Δήμο και Χωρίο με κάποια από τα παραπάνω ζητήματα. Σε στενή συνεργασία με τον Βουλευτή μας , τον Νομάρχη , τους Δημάρχους και τα στελέχη μας σε κάθε χώρο δράσης, μπορεί η Οργάνωση ΠΑ.ΣΟ.Κ. Σάμου να βγάλει συμπεράσματα και να διεκδικήσει λύσεις , κονδύλια κλπ. Ας μην ξεχνάμε ότι η Κυβέρνηση θα επανεξετάσει το Χωροταξικό σχεδιασμό και ας μην ξεχνάμε επίσης την ύπαρξη του ΕΣΠΑ ως μοχλού ανάπτυξης της περιφέρειας.
Η ουσία της συμμετοχικής δημοκρατίας είναι αυτή ακριβώς, η από τα κάτω αλλαγή και ανατροπή παγιωμένων και κατεστημένων αντιλήψεων. Η ανατροπή ενός χρόνιου βολέματος που δεν μας πάει μπροστά αλλά πίσω. Παράλληλα η διαβούλευση είναι και βασική επιλογή για την Κυβέρνηση μας σε όλα τα ζητήματα που ξεκινούν μέσα στο νέο έτος ( Ασφαλιστικό, Φορολογική Μεταρρύθμιση κ.λ.π.)
Μπορεί όλα τα παραπάνω να είναι "ρομαντικά" αλλά κάποια στιγμή πρέπει να κάνουμε ένα βήμα μπροστά και να δείξουμε σε όλους τους πολίτες ότι η πολιτική και η συμμετοχή σε αυτή δεν είναι "βόλεμα" αλλά λειτούργημα και ευθύνη.
Καλή Χρονιά & Καλή Δύναμη!
Καραδημητρίου Μιχάλης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου