Κυριακή 8 Μαρτίου 2009

Εισήγηση στην Νομαρχιακή Συνέλευση Νεολαίας ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ηρακλείου

Εισήγηση στην Νομαρχιακή Συνέλευση Νεολαίας ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ηρακλείου

Κυριακή 8/3/2008

Πρωτοβουλίες Ανασυγκρότησης της Βάσης στον Νομό Ηρακλείου


Συντρόφισσες, Σύντροφοι,

χαιρετίζω την πρωτοβουλία των μελών της Νομαρχιακής Επιτροπής για την σημερινή συνεδρίαση. Είναι μια πρωτοβουλία ουσίας για την οργανωτική και πολιτική ανασυγκρότηση της Νεολαίας ΠΑ.ΣΟ.Κ. στον Νομό μας. Γιατί πέρα από τις εκλογικές διαδικασίας και τα Συνέδρια Ανασυγκρότησης, η ουσιαστική ανασυγκρότηση είναι αυτή που βασίζετε και πραγματοποιείτε στην βάση της Νεολαίας μας και κατ επέκταση του Κινήματος μας.
Η ανασυγκρότηση της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ είναι η ικανή και αναγκαία συνθήκη για την πολιτική και ιδεολογική ηγεμόνευση της παράταξης μας στην Κοινωνία. Είναι το βασικό όπλο για την διαμόρφωση μιας ευρύτερης προοδευτικής συμμαχίας με τις δυνάμεις της νέας γενιάς. Συμμαχίας για την Ανατροπή κάθε συντηρητικής αντίληψης, συμμαχίας για την ΝΕΑ ΑΛΛΑΓΗ.
Έχουμε την τύχη ή ατυχία να ζούμε μια μεγάλη κρίση στην ιστορία της μεταπολίτευσης. Είναι μια κρίση Θεσμών, είναι μια κρίση της ίδιας της Δημοκρατίας, αλλά το βασικότερο είναι μια κρίση ΑΞΙΩΝ και ΑΡΧΩΝ για την κοινωνία μας. Η πολιτική και η ενασχόληση για τα κοινά από προσφορά για το κοινωνικό σύνολο έχει καταντήσει σε μέσο πλουτισμού για πολιτικούς και παράγοντες. Οι κοινωνικοί και πολιτικοί αγώνες αντί να υπηρετούν την ανατροπή και την ΑΛΛΑΓΗ έχουν γίνει παιχνίδι για δήθεν προοδευτικούς και επαναστατική γυμναστική εντυπώσεων.
Η μεγάλη εξέγερση του πρόσφατου ματωμένου Δεκέμβρη, κληροδότησε έναν ευρύτερο προβληματισμό στην Ελληνική Κοινωνία. Έναν προβληματισμό που οφείλει να γίνει η ενέργεια για τις αναγκαίες αλλαγές στην κοινωνία μας. “ Υπάρχει άλλος Δρόμος; Αν ναι.. Ποιος είναι αυτός; Ποιος ο ρόλος της Νέας Γενιάς;”
Στον διάλογο που έχει ανοίξει μέσα στην κοινωνία ο ρόλος μιας προοδευτικής πολιτικής Νεολαίας είναι ουσιαστικός. Ο ρόλος της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ είναι ουσιαστικός στην διαμόρφωση ενός ριζοσπαστικού πολιτικού πλαισίου που θα απαντάει στα προβλήματα της νέας Γενιάς. Και αυτή την απάντηση οφείλουμε να την αναζητήσουμε μέσα στα μαζικά Κινήματα μαθητών φοιτητών,εργαζομένων. Να αναζητήσουμε την λύση στην παθογένεια του πολιτικού μας συστήματος με στόχο την ενίσχυση της ποιότητας της Δημοκρατίας μας.

Τα στοιχήματα για την επόμενη μέρα είναι πολλά. Αλλά το πρωταρχικό και αναγκαίο είναι η προοδευτική στροφή στην νέα γενιά. Η στροφή των νέων σε ένα άλλο σύστημα ιδεών σε μια άλλη αντίληψη για τον κόσμο. Σε μια αντίληψη του συλλογικού και όχι του ατομικού. Σε μια αντίληψη των Αγώνων και ΟΧΙ του βολέματος.
Εκτίμηση μου είναι ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια για γραφειοκρατικά κωλύματα και διαδικαστικά θέματα. Είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε σε όλα τα επίπεδα σε Πολιτικές διαδικασίες βάσης με αναζωπύρωση όλων των Δυνάμεων της Νεολαίας ΠΑ.ΣΟ.Κ. τόσο σε θεσμικό όσο και σε μη θεσμικό επίπεδο.
Είναι απαραίτητο εμείς τα μέλη και οι φίλοι της Νεολαίας ΠΑ.ΣΟ.Κ. να πάρουμε πρωτοβουλίες για τον νέο χρόνο. Πρωτοβουλίες που θα έχουν σαν στόχο την διαμόρφωση ενός πλαισίου διαλόγου τόσο για την Παιδεία όσο και για την γενικότερη ανασφάλεια που βιώνει η νέα γενιά. Με ανοικτές διαδικασίες και συζητήσεις να δούμε τα σημεία σύγκλισης με όλες τις δυνάμεις της Δημοκρατικής Αριστεράς. Πέρα από κομματικά στεγανά και ιδεολογήματα να δώσουμε το πραγματικό στίγμα μιας Νεολαίας που εξεγείρεται – διαλέγεται – δημιουργεί.
Συγκεκριμένα στα πλαίσια της εσωτερική μας ανασυγκρότησης προτείνω:

  1. Σύγκλιση Γενικών Συνελεύσεων σε όλα τα νεοϊδρυθέντα (από τον Μάιο του 2008) Δημοτικά Δίκτυα Νεολαίας ΠΑ.ΣΟ.Κ. με ευθύνη της Νομαρχιακής Επιτροπής και των εκλεγμένων συντονιστικών.
  2. Συμπλήρωση Συντονιστικών Επιτρόπων των Δημοτικών Δικτύων με ελλειπή σύνθεση.
  3. Συγκρότηση με ευθύνη και συντονισμό της Νομαρχιακής Επιτροπής των Θεματικών Δικτύων (όπως περιγράφονται από το καταστατικό)
  4. Ειδικότερα Συγκρότηση Δικτύου Μαθητών ανά Δήμο με στόχο στην κατεύθυνση ανασυγκρότησης του ΠΑ.Μ.Κ.
  5. Ανοικτές Συνεδριάσεις ΟΛΩΝ των οργάνων της Νεολαίας ΠΑ.ΣΟ.Κ. σε επίπεδο Νομού και Δήμου
  6. Συγκρότηση Νεολαίας ΠΑΣΟΚ σε επίπεδο Δήμο με συμμετοχή των συντονιστικών επιτρόπων των αντίστοιχων Δημοτικών Δικτύων
  7. Συγκρότηση μονίμων κλιμακίων ανά δήμο με ορίζοντα τις Ευρωεκλογές και τις Βουλευτικές Εκλογές σε συνεργασία με την Ν.Ε. ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ηρακλείου

Παράλληλα με την εσωτερική ανασυγκρότηση και διαδικασίας , εκτίμηση μου είναι ότι πρέπει άμεσα να προχωρήσουμε σε εξωστρεφής δράσεις διαλόγου σε όλους τους μαζικούς χώρους της Νέας Γενιάς με προτεραιότητα την μαθητώσα και σπουδάζουσα Νεολαία. Με αφορμή τον Εθνικό διάλογο για τη Παιδεία πρώτος άξονας δράσεων θα μπορούσε να είναι η Παιδεία. Μπορούμε μέσα στους επόμενους μήνες να οργανώσουμε:

  1. Συνάντηση – συζήτηση με τα 15μελή μαθητών Λυκείων του Δήμου Ηρακλείου – Γαζίου – Ν. Αλικαρνασσού στην Ανδρώγεο ή στον Θεατρικό σταθμό
  2. Συνάντηση – συζήτηση με τα 15μελή μαθητών Λυκείων των Δήμων της ενδοχώρας σε μαζικό χώρο του Δήμου Μοιρών και του Δήμου Αρκαλοχωρίου
  3. Συνάντηση – συζήτηση με τα εκλεγμένα μέλη των ΤΟ.ΣΥ.Ν. των Δήμων του Νομού και ανάληψη πρωτοβουλίας για σύγκλιση Συνελεύσεων στους Δήμους
  4. Ανοικτές Συνελεύσεις σε όλα τα Δημοτικά Δίκτυα Νεολαίας ΠΑ.ΣΟ.Κ. του Νομού με θέμα την Παιδεία
  5. Συνάντηση – συζήτηση μεταξύ των Π.Α.Σ.Π. του Ηρακλείου και κοινή εκδήλωση - συζήτηση για την Ανώτατη Εκπαίδευση
  6. Συνάντηση Διαλόγου Νεολαίας ΠΑΣΟΚ με ΕΛΜΕ Ηρακλείου και Συλλόγους Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
  7. Κεντρική Πολιτική Εκδήλωση στην Ανδρώγεο με θέμα “...Όταν οι Νέοι Εξεγείρονται” και ομιλητές από τον χώρο του Μαθητικού και Φοιτητικού Κινήματος και τον χώρο της Εκπαίδευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου