Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2009

15.000 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ

12/3/2009

350 € μισθός …και στο περίμενε!

Του Χρήστου Κάτσικα

Σε αδιέξοδο βρίσκονται περισσότεροι από 15.000 ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν στα κανονικά ωρολόγια προγράμματα των δημοτικών, των Γυμνασίων και των Λυκείων της χώρας, στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας και στην Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη των Λυκείων καθώς παραμένουν απλήρωτοι από 4 – 6 μήνες. Η χαριστική βολή; Ενώ είναι απλήρωτοι από τον Οκτώβριο αυτές τις μέρες το ΥΠΕΠΘ τους χορηγεί τα εκκαθαριστικά για την εφορία για να φορολογηθούν για χρήματα που δεν έχουν πάρει!

Τη σχολική χρονιά 2009/10 προσεληφθήκαν στη δημόσια Α/βάθμια και Β/βάθμια εκπαίδευση περίπου 10.000 ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί για να στελεχώσουν τα. κανονικά ωρολόγια προγράμματα των σχολείων, 800 ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί ξένων Γλωσσών για το Ολοήμερο Δημοτικό και άλλοι περίπου 4.500 για την Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη (ΠΔΣ) των Λυκείων.

Η συντριπτική πλειονότητα των παραπάνω εκπαιδευτικών έχει υπογράψει συμβάσεις με μισθούς της τάξης των 350 ΕΥΡΩ τον μήνα, ενώ για ένα μικρότερο τμήμα (ωρομίσθιοι ΠΔΣ) η μηνιαία αμοιβή δεν ξεπερνά τα 200 ευρώ!

Το ΥΠΕΠΘ, εκμεταλλευόμενο τον υψηλό βαθμό ανεργίας των νέων πτυχιούχων καθηγητικών πανεπιστημιακών σχολών και έχοντας στα συρτάρια του 165.000 αιτήσεις για πρόσληψη, έχει γεμίσει τα σχολεία όλης της χώρας με 15.000 εκπαιδευτικούς με μισθούς-φιλοδώρημα τους οποίους, μάλιστα, παίρνουν με καθυστέρηση μηνών. Ουσιαστικά καλεί αυτούς τους εκπαιδευτικούς να εξαγοράσουν με τη δωρεάν –στην ουσία- εργασία τους την ελπίδα μιας προϋπηρεσίας που ύστερα από 5-6 χρόνια ενδέχεται να τους οδηγήσει σε μόνιμο διορισμό.

Πρόκειται για φαινόμενα εργασιακού μεσαίωνα, στην καρδιά της δημόσιας εκπαίδευσης: καθώς πάνω από το 15% των εκπαιδευτικών απασχολείται ήδη με καθεστώς ελαστικής εργασίας (ωρομίσθιοι ή αναπληρωτές). Ακόμη πιο δραματικά γίνονται τα πράγματα στον τομέα αυτό τη νέα σχολική χρονιά 2009 /10 καθώς στους προγραμματισμούς του ΥΠΕΠΘ είναι να διαμορφώσει μια σχέση ανάμεσα στις μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών και στις προσωρινές 1:4 !

Είναι φανερό ότι με την ωρομισθία το ΥΠΕΠΘ στοχεύει να καλύψει τις ανάγκες για εκπαιδευτικό δυναμικό με τον πιο φθηνό τρόπο εγκλωβίζοντας χιλιάδες νέους πτυχιούχους σε εργασιακές σχέσεις που επιστρέφουν τους εκπαιδευτικούς στο μεσαίωνα. Η απειλή είναι γενική και αφορά το μέλλον της εκπαίδευσης και τις εργασιακές σχέσεις όλων των εκπαιδευτικών.


ΠΟΣΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΦΕΤΟΣ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ

ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ Α/ΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Β/ΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΞΕΝΩΝ ΦΙΛΟΛΟΓΙΩΝ

ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΣΘΕΤΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

10.000

700-800

4 – 4.500

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΑΛΗΘΙΝΟ

Παράλληλα απλήρωτοι παραμένουν εκατοντάδες εκπαιδευτικοί που εργάστηκαν ως επιμορφωτές στη Χρήση και Αξιοποίηση των ΤΠΕ στην Εκπαιδευτική Διδακτική Διαδικασία (ΕΠΕΑΕΚ II - Επιμόρφωση Β’ Επιπέδου), για τα χρονικά διαστήματα των μηνών Μάιος-Ιούλιος και Σεπτέμβριος-Νοέμβριος του 2008.

Κι αυτό γιατί ενώ το ΥΠΕΠΘ καθόρισε τους όρους και τις προϋποθέσεις για την καταβολή των αποδοχών από το επιμορφωτικό έργο που παρείχαν οι εκπαιδευτικοί και τις ανακοίνωσε στον επίσημο κόμβο του μετά το πέρας των προγραμμάτων επιμόρφωσης και ενώ αναμένονταν η οικονομική εκκαθάριση της αμοιβής, ανακοίνωσε ότι υπάρχει νομικό κενό για την πληρωμή των δεδουλευμένων!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου