Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2009

Ανοικτή Επιστολή - Εισήγηση Δράσεων της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Ηρακλέιου

Ηράκλειο, 5/1/2009

Σύντροφοι,

χρόνια πολλά και ευτυχισμένο το νέο έτος 2009. Ένα νέο έτος ξεκινάει και δυστυχώς δεν ξεκινάει με τους καλύτερους οιωνούς τόσο για την χώρα μας όσο και για την ανθρωπότητα. Το 2008 άφησε πίσω του την μεγαλύτερη οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων, μια κρίση της οποίας οι επιπτώσεις δεν έχουν γίνει ακόμα απόλυτα ορατές στην χώρα μας. Ο Δεκέμβρης μας άφησε ένα έντονο πλήγμα στην ποιότητα της Δημοκρατίας μας με την δολοφονία ενός μαθητή από Ειδικό φρουρό. Η μεγάλη εξέγερση της νέας γενιάς άφησε αναπάντητα ερωτήματα αλλά και ποικίλα μηνύματα για την κατάσταση των νέων στην χώρα μας. Ταυτόχρονα η συνεχιζόμενη πολεμική σύρραξη στην Λωρίδα της Γάζας αφήνει ανεπούλωτες πληγές στον Παλαιστινιακό λαό και αβεβαιότητα για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της μέσης ανατολής.
Το 2008 κληροδότησε στον νέο έτος έναν ευρύτερο προβληματισμό στην Ελληνική Κοινωνία. Έναν προβληματισμό που οφείλει να γίνει η ενέργεια για τις αναγκαίες αλλαγές στην κοινωνία μας. “ Υπάρχει άλλος Δρόμος; Αν ναι.. Ποιος είναι αυτός; Ποιος ο ρόλος της Νέας Γενιάς;”
Στον διάλογο που έχει ανοίξει μέσα στην κοινωνία ο ρόλος μιας προοδευτικής πολιτικής Νεολαίας είναι ουσιαστικός. Ο ρόλος της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ είναι ουσιαστικός στην διαμόρφωση ενός ριζοσπαστικού πολιτικού πλαισίου που θα απαντάει στα προβλήματα της νέας Γενιάς. Και αυτή την απάντηση οφείλουμε να την αναζητήσουμε μέσα στα μαζικά Κινήματα μαθητών φοιτητών,εργαζομένων. Να αναζητήσουμε την λύση στην παθογένεια του πολιτικού μας συστήματος με στόχο την ενίσχυση της ποιότητας της Δημοκρατίας μας.
Η Παιδεία ως πυλώνας ανάπτυξης κάθε δημοκρατικής κοινωνίας είναι ίσως μια από τις αφετηρίες του προβλήματος, καθώς υπηρετεί συγκεκριμένους στόχους για την διαμόρφωση της προσωπικότητας του πολίτη και κατ επέκταση ουσιαστική παράμετρο για την ανάπτυξη κάθε κοινωνίας. Σε λίγες μέρες ξεκινάει ο Εθνικός Διάλογος για την αλλαγή του Λυκείου και του συστήματος εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Ταυτόχρονα το θέμα της Παιδείας θα απασχολήσει και το Ελληνικό Κοινοβούλιο σε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που ζήτησε ο πρωθυπουργός.
Είναι απαραίτητο εμείς τα μέλη και οι φίλοι της Νεολαίας ΠΑ.ΣΟ.Κ. να πάρουμε πρωτοβουλίες για τον νέο χρόνο. Πρωτοβουλίες που θα έχουν σαν στόχο την διαμόρφωση ενός πλαισίου διαλόγου τόσο για την Παιδεία όσο και για την γενικότερη ανασφάλεια που βιώνει η νέα γενιά. Με ανοικτές διαδικασίες και συζητήσεις να δούμε τα σημεία σύγκλισης με όλες τις δυνάμεις της Δημοκρατικής Αριστεράς. Πέρα από κομματικά στεγανά και ιδεολογήματα να δώσουμε το πραγματικό στίγμα μιας Νεολαίας που εξεγείρεται – διαλέγεται – δημιουργεί.
Εκτίμηση μου είναι ότι πρέπει άμεσα να προχωρήσουμε σε δράσεις διαλόγου σε όλους τους μαζικούς χώρους της Νέας Γενιάς με προτεραιότητα την μαθητώσα και σπουδάζουσα Νεολαία. Μπορούμε μέσα στους επόμενους μήνες να οργανώσουμε:

  • Συνάντηση – συζήτηση με τα 15μελή μαθητών Λυκείων του Δήμου Ηρακλείου – Γαζίου – Ν. Αλικαρνασσού στην Ανδρώγεο ή στον Θεατρικό σταθμό
  • Συνάντηση – συζήτηση με τα 15μελή μαθητών Λυκείων των Δήμων της ενδοχώρας σε μαζικό χώρο του Δήμου Μοιρών και του Δήμου Αρκαλοχωρίου
  • Συνάντηση – συζήτηση με τα εκλεγμένα μέλη των ΤΟ.ΣΥ.Ν. των Δήμων του Νομού και ανάληψη πρωτοβουλίας για σύγκλιση Συνελεύσεων στους Δήμους
  • Ανοικτές Συνελεύσεις σε όλα τα Δημοτικά Δίκτυα Νεολαίας ΠΑ.ΣΟ.Κ. του Νομού με θέμα την Παιδεία
  • Συνάντηση – συζήτηση μεταξύ των Π.Α.Σ.Π. του Ηρακλείου και κοινή εκδήλωση - συζήτηση για την Ανώτατη Εκπαίδευση
  • Συνάντηση Διαλόγου Νεολαίας ΠΑΣΟΚ με ΕΛΜΕ Ηρακλείου και Συλλόγους Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Ταυτόχρονα είναι αναγκαίο οι δομές της Νεολαίας ΠΑ.ΣΟ.Κ σε κεντρικό επίπεδο (Εθνική Αντιπροσωπία, Συντονιστική Γραμματεία) να αναλάβουν τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την διεξαγωγή ενός ουσιαστικού διαλόγου στο εσωτερικό της Νεολαίας ΠΑ.ΣΟ.Κ. με την ταυτόχρονη παραγωγή εισήγησης θέσεων - προτάσεων για την Παιδεία.
Οι προτεινόμενες δράσεις διαλόγου μπορούν να πραγματοποιηθούν στα πλαίσια των συντεταγμένων οργάνων τις Νεολαίας ΠΑΣΟΚ σε επίπεδο Νομού και Δήμων με συντονισμό των μελών του Νομαρχιακού Δικτύου με τις συντονιστικές επιτροπές των Δημοτικών Δικτύων. Σε περίπτωση “γραφειοκρατικών” κολλημάτων όλα μπορούν να πραγματοποιηθούν ακόμα και από “Πρωτοβουλίες μελών Νεολαίας ΠΑΣΟΚ” ανεξαρτήτου κομματικής ιδιότητας και ταμπέλας. Οι Π.Α.Σ.Π. σε Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. του Ηρακλείου οφείλουν να παίξουν καταλυτικό ρόλο ως πολιτικές παρατάξεις των Ιδρυμάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Η Νεολαία ΠΑ.ΣΟ.Κ. καλείτε στην διαμορφούμενη συγκυρία να παίξει τον ρόλο της και να γίνει χρήσιμη στον αγώνα για την ΑΛΛΑΓΗ. Θα ήταν κρίμα να μην συμμετάσχουμε σε κάτι τόσο ουσιαστικό και δημιουργικό για την Νέα Γενιά, για το δικό μας μέλλον.

Με συντροφικούς χαιρετισμούς

Καραδημητρίου Μιχάλης

Γραμματέας Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Νοτίων Συνοικιών Ηρακλείου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου