Πέμπτη 19 Ιουνίου 2008

Δήλωση Α. Διαμαντοπούλου και Κ. Καρτάλη σχετικά με το Νομοσχέδιο για τις Μεταπτυχιακές Σπουδές

Η πολική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, για θέματα Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, και ο εισηγητής του ΚΤΕ Πολιτισμού του Κινήματος, Κώστας Καρτάλης, σχετικά με το Νομοσχέδιο για τις Μεταπτυχιακές Σπουδές, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

Η κυβέρνηση κατέθεσε και επιχειρεί να ψηφίσει με συνοπτικές διαδικασίες το σχέδιο νόμου «Θεσμικό Πλαίσιο για τις Μεταπτυχιακές Σπουδές». Πρόκειται για ένα βαρύ και δυσκίνητο θεσμικό πλαίσιο, που επαναλαμβάνει ξεπερασμένες διατάξεις του ν. 2083/1992 και εγκλωβίζει τα ΑΕΙ σε δαιδαλώδεις γραφειοκρατικούς μηχανισμούς του Υπουργείου Παιδείας. Το σχέδιο νόμου προβλέπει ουσιαστικά την περικοπή των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών που λειτουργούν στην Ελλάδα σήμερα, καθώς δεν εγγυάται τη χρηματοδότησή τους μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Συμβάλλει τέλος στην ιδιωτικοποίηση των μεταπτυχιακών σπουδών, μέσα και από την ίδρυση Επιστημονικών Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΕΠΙ), εντός μεν των Πανεπιστημίων, με παράλληλη όμως πρόβλεψη για την εξαίρεσή τους από το Δημόσιο.

Το σχέδιο νόμου αποτυγχάνει να ικανοποιήσει πέντε βασικές προϋποθέσεις: να βελτιώσει τη θεσμοθέτηση των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών, να ενισχύσει τη χρηματοδότησή τους, να διασφαλίσει την ισότιμη πρόσβαση των νέων σε αυτά, να προωθήσει την αυτονομία των ΑΕΙ στο επίπεδο των μεταπτυχιακών σπουδών και να υποστηρίξει την πανεπιστημιακή έρευνα.

Το ΠΑΣΟΚ καταψηφίζει επί της αρχής το σχέδιο νόμου, καθώς θεωρεί ότι δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της μεταπτυχιακής εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Ειδικότερα, το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι αποτελεί ευθύνη της Πολιτείας η χρηματοδότηση των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών και ότι τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ θα πρέπει - στο πλαίσιο της αυτονομίας τους - να οργανώνουν και να λειτουργούν τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών τους διεκδικώντας και ίδιους πόρους, μέσα από συνεργασίες με φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Υποστηρίζει τη λειτουργία - μετά από αξιολόγηση - αυτόνομων Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ, αξιολόγηση που θα βασίζεται σε συγκεκριμένα και διαφανή κριτήρια. Υποστηρίζει την ισότιμη πρόσβαση των νέων στα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών, μέσα από ένα εκτενές πρόγραμμα υποτροφιών, ώστε να αποφεύγονται νέες κοινωνικές ανισότητες στην εκπαίδευση. Θεωρεί αναγκαία τη γενναία αύξηση της χρηματοδότησης της πανεπιστημιακής έρευνας, που σήμερα είναι καθηλωμένη μόλις στο 0,1% του ΑΕΠ και, θεωρεί ότι, η ίδρυση των ΕΠΙ εντός των Πανεπιστημίων, δεν εξυπηρετεί τις ερευνητικές ανάγκες των ΑΕΙ. Τέλος, υποστηρίζει την εξωστρέφεια των ΑΕΙ της ημεδαπής, μέσα από συνεργασίες με έγκριτα πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού.
πηγή www.pasok.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου