Κυριακή 29 Ιουνίου 2008

Ψηφίστηκε στην Ολομέλεια το Σχέδιο Νόμου για τα Μεταπτυχιακά

Τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων

Εν μέσω αντιπαραθέσεων υπερψηφίστηκε το βράδυ της Πέμπτης, στην Ολομέλεια της Βουλής, το σχέδιο νόμου για το θεσμικό πλαίσιο των μεταπτυχιακών σπουδών. Έντονη ήταν η αντίδραση της αντιπολίτευσης στην καταβολή διδάκτρων για μεταπτυχιακά και στην δυνατότητα των ΑΕΙ να αναπτύσσουν δραστηριότητες στο εξωτερικό μέσω μεταπτυχιακών προγραμμάτων.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο υφυπουργός Παιδείας, Σπύρος Ταλιαδούρος, ανταποκρινόμενος σε παρατηρήσεις βουλευτών, προσέθεσε διάταξη που αναγνωρίζει ως τομείς κατά προτεραιότητα χρηματοδότησης προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών, «τα θέματα εθνικού ενδιαφέροντος ή στρατηγικής σημασίας, την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, την ενίσχυση των ανθρωπιστικών σπουδών, την ικανοποίηση κοινωνικών και οικονομικών αναγκών, ή άλλων λόγων εθνικών προτεραιοτήτων».

«Ψηφίζουμε ένα νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά, που για πρώτη φορά δίνει τη δυνατότητα στα ελληνικά Ανώτατα Ιδρύματα, να βγουν από την αμυντική νοοτροπία στη διεθνή αντεπίθεση και να επιδιώξουν, με τις αξιολογότατες επιστημονικές δυνάμεις που διαθέτουν και με μια σύγχρονη οργάνωση που προβλέπεται, να κερδίσουν την εμπιστοσύνη της διεθνούς εκπαιδευτικής αγοράς, ανυψώνοντας εκ νέου το κύρος της ελληνικής ανώτατης εκπαίδευσης», ανέφερε ο υπουργός Παιδείας, Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Σημείωσε, επίσης, πως κεντρικός στόχος της εκπαιδευτικής στρατηγικής του υπουργείου, είναι «η μετεξέλιξη της Ελλάδος σε σημαντικό διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο, κατ' αρχήν μέσω της προσέλκυσης ξένων μεταπτυχιακών φοιτητών, ή υποψηφίων διδακτόρων».

Από πλευράς του, ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, ανέφερε ότι η διατύπωση του νομοσχεδίου, περιορίζει τις συνεργασίες των ελληνικών ΑΕΙ για τη διενέργεια μεταπτυχιακών, «μονάχα σε αναγνωρισμένα ομοταγή ιδρύματα της αλλοδαπής» και πως περαιτέρω διευκρινίσεις, «θα έδιναν υπόσταση σε όλες αυτές τις δομές που θέλουν συχνά να εμφανίζονται ως πανεπιστήμια».

Ακόμη, επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης, ότι η υποχρέωση της Πολιτείας για παροχή δωρεάν Παιδείας, σταματά στο πτυχίο, το οποίο συνιστά και απόδειξη ολοκλήρωσης του κύκλου των σπουδών. Το αντίθετο, κατά τον κ. Στυλιανίδη, θα ισοδυναμούσε με υποβιβασμό της αξίας του πτυχίου. Σε κάθε δε, περίπτωση, επισημάνθηκε πως η προϋπόθεση της καταβολής διδάκτρων, επαφίεται στην διακριτική ευχέρεια των Ιδρυμάτων.

Και οι δύο ενστάσεις αντισυνταγματικότητας, απορρίφθηκαν από την κυβερνητική πλειοψηφία της Ολομέλειας. Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισε και ο ΛΑΟΣ.
πηγή: www.tolmi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου