Τετάρτη 11 Μαΐου 2022

Μετά το 3ο Συνέδριο με ορμή στην κοινωνία…


Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ξεκινά μετά και το 3ο του συνέδριο του ένα νέο ταξίδι, έχοντας στις αποσκευές του τις παρακαταθήκες των αγώνων της Αριστεράς και τις προοπτικές της μετεξέλιξης του σε ένα σύγχρονο ανοικτό κόμμα που εξελίσσεται ως ενεργό κομμάτι της κοινωνίας μας και αγκαλιάζει μια μεγάλη προοδευτική πλειοψηφία πολιτών από την ριζοσπαστική αριστερά μέχρι το δημοκρατικό κέντρο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ που συγκροτήθηκε ως συμμαχικό σχήμα κομμάτων και οργανώσεων της Αριστεράς το 2004, επανιδρύθηκε ως ενιαίο κόμμα το 2012 και έγινε πρώτο κόμμα στις εθνικές εκλογές του 2015, βίωσε μεγάλους μετασχηματισμούς σε μικρό χρονικό διάστημα και κατάφερε να γίνει το μοναδικό κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς με κυβερνητική θητεία και να ξεφύγει από την λογική της «διαμαρτυρόμενης αριστεράς».  Μετά από μια μακρά περίοδο πολιτικών που επιβλήθηκαν στην χώρα από τους θεσμούς και σε καθεστώς χρεωκοπίας κλήθηκε να διαχειριστεί μια πρωτόγνωρη κατάσταση σε ένα επιθετικό για την αριστερά εγχώριο και διεθνές περιβάλλον. Κατάφερε παρά τις δυσκολίες να  κρατήσει την κοινωνία όρθια και να προχωρήσει σε δέσμη μέτρων που είχαν ως στόχο την προστασία των μη προνομιούχων και όλων όσων χτυπήθηκαν από την οικονομική κρίση. Απέδειξε ότι η Αριστερά μπορεί να λαμβάνει ευθύνες και να ασκεί κυβερνητική πολιτική.

Σήμερα μετά από αυτή την “βίαιη ωρίμανση” και ύστερα από μια σοβαρή αυτοκριτική για όλα όσα δεν έγιναν ή όσα έγιναν με τον λάθος τρόπο, ο ΣΥΡΙΖΑ ως κορμός μιας ευρύτερης συμμαχίας δυνάμεων της αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας και γενικά της Δημοκρατικής Παράταξης, έχει την ευθύνη  να προχωρήσει ένα βήμα μπροστά. Να διαμορφώσει ένα ριζοσπαστικό σχέδιο που θα μπορεί να απαντήσει στα μεγάλα προβλήματα της εποχής μας. Ένα σχέδιο που θα ανοικοδομεί την χώρα με γνώμονα τις δικές μας αρχές και αξίες, για ένα κράτος που θα λειτουργεί προς όφελος των πολλών και όχι των λίγων, για ένα κράτος που θα προστατεύει τους μη προνομιούχους και όσους το έχουν ανάγκη, θα στηρίζει την καινοτομία, την υγιή επιχειρηματικότητα και την ισόρροπη ανάπτυξη. Ένα κράτος που θα δίνει στις τοπικές κοινωνίες την δύναμη να λαμβάνουν αποφάσεις και να υλοποιούν τοπικά αναπτυξιακά σχέδια, για ένα κράτος που θα υπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών. Ένα κράτος που θα λειτουργεί με γνώμονα την αξιοκρατία και την ποιότητα σε κάθε επίπεδο του. Ένα σχέδιο που θα συμβάλει στην οικοδόμηση συμμαχιών τόσο εντός της χώρας όσο και στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής μας Οικογένειας. Απέναντι στα επικίνδυνα αδιέξοδα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών είναι σήμερα πιο αναγκαία από ποτέ η αλλαγή πορείας για όλη την Ευρώπη.

Για όλα αυτά δεν αρκεί να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία τις εκλογές, αλλά απαιτείται να γίνει ένα κόμμα – πρότυπο λειτουργίας που θα διαμορφώσει συνθήκες για την ανατροπή των πολιτικών της σημερινής κυβέρνησης μέσα στην κοινωνία. Αναγκαία συνθήκη είναι ο επανασχεδιασμός της κομματικής λειτουργίας πάνω στα πρότυπα ενός ανοικτού κινήματος που συνομιλεί με τους πολίτες και βρίσκεται σε συνεχή «κίνηση» μέσα στην κοινωνία και τις διεργασίες της. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και οι οργανώσεις του σε κάθε επίπεδο μπορούν να γίνουν πραγματικά εργαστήρια παραγωγής πολιτικής δίνοντας περιεχόμενο και νόημα στην φράση «συμμετοχή».

Οι εσωκομματικές εκλογές της 15ης Μαΐου σηματοδοτούν την έναρξη μιας νέας περιόδου με την  εκλογή για πρώτη φορά της συλλογικής ηγεσίας του κόμματος και του Προέδρου μας απευθείας από τα μέλη. Οι εκλογές είναι μια διαδικασία ευθύνης για όλους εμάς που οφείλουμε να επιλέξουμε τις καλύτερες και τους καλύτερους για την Κεντρική Επιτροπή και όχι μια διαδικασία ανάθεσης της ευθύνης σε άλλους. Η ταυτόχρονη εκλογή του Προέδρου από την βάση, αποτελεί μια διαδικασία μαζικής στήριξης του Αλέξη Τσίπρα που σήκωσε το βάρος όλης  αυτής της ιστορικής διαδρομής του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια και το βάρος – ευθύνη της διακυβέρνησης σε συνθήκες ασφυξίας. 

Αν θέλουμε να αλλάξουμε κάποια στιγμή, όλα αυτά που μας ενοχλούν και μας πληγώνουν οφείλουμε, να κάνουμε τους πολίτες ξανά συμμέτοχους στην δημοκρατία μας. Οφείλουμε να παλέψουμε όλοι μας, μέσα από τα πολιτικά κόμματα, μέσα από τα συνδικάτα, μέσα από την αυτοδιοίκηση, ώστε να αναβαθμιστεί ο ρόλος του πολίτη σε δρώντα – πολίτη και όχι ψηφοφόρο μιας χρήσης. Κάποτε δυστυχώς μια μεγάλη πλειοψηφία πολιτών συμμετείχαν στα κόμματα για να «βολέψουν» τον εαυτό τους ή τα παιδιά τους, αυτό έχει παρέλθει, ο κόσμος μας έχει αλλάξει, οι νέες γενιές έζησαν μακριά από αυτές τις νοοτροπίες και έχουμε ευθύνη ως νέοι άνθρωποι να τις εξαλείψουμε. Για να γίνει αυτό, τα ίδια τα κόμματα οφείλουν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τους πολίτες και τα μέλη τους. Η μαζική μας συμμετοχή σε κάθε πολιτική διαδικασία είναι η εγγύηση για την αλλαγή πορείας.

15 Μάη ψηφίζουμε ΟΛΟΙ μας και στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα ότι η ΑΡΙΣΤΕΡΑ μπορεί να αποτελέσει την λύση στα αδιέξοδα των ασκούμενων πολιτικών και να γίνει η προωθητική δύναμη για την νέα ΑΛΛΑΓΗ που την έχουμε ανάγκη. 

Δρ Μιχάλης Καραδημητρίου

Εκπαιδευτικός

Μέλος Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Μασταμπά – Ατσαλένιου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου