Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Πολιτικό Συνέδριο Νέας Γενιάς, Ικανή και Αναγκαία συνθήκη!

Σύντροφοι,

Μάης του 2010, ίσως ένας από τους ποιο κρίσιμους Μάηδες της Ελληνικής μεταπολιτευτικής ιστορίας. Η Ελλάδα στα πρόθυρα της δημοσιονομικής κατάρρευσης, λίγο πριν την πτώχευση και “στάση πληρωμών” καταφεύγει σε μεικτό μηχανισμό στήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που έχει δημιουργηθεί για την οικονομική στήριξη της χώρας για πρώτη φορά.
Με την ανακοίνωση της ψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου χιλιάδες εργαζομένων και πολιτών διαδηλώνουν πριν από λίγες μέρες σε όλη την Ελλάδα σε πρωτόγνωρες για την χώρα μας κινητοποιήσεις. Το Λαϊκό αίσθημα οργής και αγανάκτησης είναι καθημερινότητα στα μάτια κάθε πολίτη, νέου, εργαζόμενου. Η κρίση παίρνει διαστάσεις που αν και είχαν προβλεφτεί δεν είχε κανείς υπολογίσει το μέγεθος της. Είναι η στιγμή που η οργή έχει ένα στόχο το ίδιο το πολιτικό σύστημα που οδήγησε την χώρα σε αυτό το σημείο, τις πολιτικές και τους πολιτικούς που μετέτρεψαν την Ελλάδα σε ένα παγκόσμιο ζητιάνο. Το Λαϊκό αίσθημα είναι σαφές, να πληρώσουν την κρίση αυτοί που την δημιούργησαν, να τιμωρηθούν ΟΛΟΙ όσοι έφεραν την χώρα μας στην σημερινή της κατάσταση.
Οι επιλογές των Κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια ήταν εκείνες που έφεραν την χώρα στο σημερινό αδιέξοδο. Τα σκάνδαλα, η διόγκωση του Δημόσιου τομέα με “χρωματιστές” προσλήψεις, η ατιμωρησία, η ανευθυνότητα σε συνδυασμό με την Παγκόσμια Οικονομική Κρίση έχουν τα σημερινά αποτελέσματα.
Η ανάλυση της κατάστασης είναι το πρώτο βήμα και γίνεται καθημερινά σε τηλεπαράθυρα και συζητήσεις, το ερώτημα είναι ένα “Πως προχωράμε απέναντι σε αυτή την Κρίση; Πώς κάνουμε την Κρίση μεγάλη ευκαιρία για την Ανατροπή του χθες;”
Η απάντηση δεν μπορεί να είναι μόνο η Κριτική , η διαμαρτυρία και η άρνηση. Η απάντηση δεν μπορεί να είναι ούτε ο ωχαδελφισμός και η μετάθεση του προβλήματος σε μια άλλη γενιά. Η απάντηση είναι μία, είναι η απάντηση της δικής μας γενιάς, η διαμόρφωση μιας νέας ιστορικής περιόδου αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Είναι η νέα μεταπολίτευση που θα κάνει την Κρίση ευκαιρία για την Ανατροπή του χθες και την διαμόρφωση του αύριο.

Η δική μας γενιά θα έχει ίσως τις μεγαλύτερες συνέπειες της Κρίσης. Θα δούμε την ανεργία να μεγαλώνει, τους μισθούς να μικραίνουν, την ζωή μας να ελαστικοποιείται, τις διαπροσωπικές μας σχέσεις να ατονίζουν , την ανταγωνιστικότητα να μας κατακλύζει, το μέλλον μας να τρομάζει. Η δική μας γενιά οφείλει να “Αλλάξει το σήμερα, να διαμορφώσει ένα νέο προοδευτικό όραμα για την νέα εποχή”.

Η Νεολαία ΠΑ.ΣΟ.Κ. σε αυτή την συγκυρία καλείται να μπει στην αιχμή του δόρατος των μεγάλων Αλλαγών. Καλείται όχι να διαφυλάξει “κεκτημένα” και “κατακτήσεις” αλλά να διαμορφώσει την νέα ιστορική περίοδο, όπως έκανε και πριν από τρεις δεκαετίες. Καλείται να συγκροτήσει ένα ευρύτερο προοδευτικό νεολαιίστικο μέτωπο Ανατροπής αντιλήψεων και κατεστημένων και σύνθεσης προτάσεων και θέσεων για τις αναγκαίες μεγάλες τομές.

Η Ανατροπή και η Αλλαγή δεν μπορούν και δεν πρέπει να είναι απλά συνθήματα ευκαιρίας, οφείλουμε ΟΛΟΙ μαζί να τα μετουσιώσουμε σε πολιτική πράξη και δράση, οφείλουμε να τα κάνουμε όραμα και ελπίδα για την Γενιά μας. Η ευκαιρία αυτής της γενιάς είναι να μην ζήσουμε χειρότερα από την προηγούμενη και καλύτερα από την επόμενη. Η ευκαιρία μας είναι να ανοίξουμε εμείς το νέο ιστορικό κύκλο οριοθετώντας τον με τις ανάγκες και τα όνειρα μας.

Η ιδεολογική μας ταυτότητα δεν μπορεί να είναι ταυτότητα του χθες, αλλά του σήμερα και του αύριο. Η ιδεολογική μας ταυτότητα οφείλει να μεταφράσει την ιστορική μας παράδοση στο σημερινό παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό. Κάποτε απέναντι μας η συντήρηση της Δεξιάς και του παλατιού, σήμερα απέναντι μας είναι ο Νεοφιλελευθερισμός και οι μονόδρομοι του, απέναντι μας είναι το σύστημα των μίντια, των εκδοτών και του παγκόσμιου οικονομικού και χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου. Απέναντι μας είναι η αδράνεια και κάθε εκφραστής της. Όπλο μας η γνώση, η νέες τεχνολογίες, η συμμετοχή και η σιγουριά μας για την ΝΙΚΗ.

Η κρισιμότητα της χρονικής συγκυρίας επιτάσσει την άμεση πραγματοποίηση πολιτικών ανοικτών διαδικασιών σε κάθε επίπεδο οργάνωσης της Νεολαίας ΠΑ.ΣΟ.Κ. Οφείλει κάθε στέλεχος, μέλος ή φίλος, αλλά και κάθε νέος να δώσει με την συμμετοχή του περιεχόμενο και κατεύθυνση στην Νέα Γενιά. Οφείλουμε ΟΛΟΙ μας να δώσουμε φωνή στην Νεολαία ΠΑ.ΣΟ.Κ. και να αντιτάξουμε τις δυνάμεις μας απέναντι στην συντήρηση.

Το Πολιτικό Συνέδριο Νέας Γενιάς είναι η ικανή και αναγκαία συνθήκη έκφρασης πολιτικών θέσεων και ιδεολογικού πλαισίου για την Νεολαία μας. Είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη για την μαζικοποίηση του οργανωμένου νεολαιίστικου Κινήματος.

Οφείλουμε στην Γενιά μας και στα όνειρα μας να κάνουμε την υπέρβαση, να πιστέψουμε στην δύναμη μας, να δώσουμε το στίγμα μας, να γίνουμε παραγωγικοί και δημιουργικοί, να δώσουμε χρώμα στους αγώνες μας.

Να προτάξουμε την ανάγκη για μια Οικονομία που βάζει στο επίκεντρο τον Πολίτη και όχι τους αριθμούς. Να προτάξουμε την ανάγκη για ένα άλλο πρότυπο πράσινης ανάπτυξης. Να προτάξουμε την ανάγκη για στήριξη του εισοδήματος των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων. Να προτάξουμε την ανάγκη για μια Δίκαιη Κοινωνία που στο επίκεντρο των πολιτικών, βάζει τον πολίτη και τις ανάγκες του. Να παλέψουμε για την αυτονομία της πολιτικής και για Ιδεολογική Νίκη του Νέας Προοδευτικής Αριστεράς, απέναντι στην συντήρηση και στις νόρμες του νεοφιλελευθερισμού.

Η Κρίση θα γίνει ευκαιρία, μόνο αν πιστέψουμε στην Δύναμη μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου