Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

Κάποιες σκέψεις για τα έκτακτα μέτρα της Κυβέρνησης

Διαβάσω σε forum, σε blog, σε εφημερίδες και σε status στο facebook για το πισωγύρισμα της Κυβέρνησης, για την υποχώρηση της, για τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός πριν από μερικές μέρες.

Κάθομαι και σκέφτομαι και εγώ, μήπως τελικά το Κίνημα μας ξέχασε πολύ γρήγορα τις προεκλογικές του δεσμεύσεις;

Ναι είναι γεγονός ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία του στυλ “η Κρίση φταίει, παραλάβαμε χάος κλπ” αλλά πρέπει ΟΛΟΙ μας να δούμε και να αναλύσουμε την σημερινή κατάσταση και να δούμε τι επιτάσσει η στιγμή και τι μπορεί να γίνει πρακτικά για να βγει η χώρα από την πολύπλευρη κρίση για την οποία ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έχει πάψει να μιλάει από την πρώτη στιγμή και ως αρχηγός της Αντιπολίτευσης αλλά και ως Πρωθυπουργός της χώρας.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. βρέθηκε τον Οκτώβρη απέναντι σε ένα διαλυμένο στην κυριολεξία κράτος, ένα δημοσιονομικό χάος και σε μία Ευρωπαϊκή Επιτροπή με διάθεση νέας επιτήρησης της Οικονομίας. Παρόλα αυτά μέσα σε πολύ μικρο χρονικό διάστημα κατέθεσε και ψήφισε τον Προϋπολογισμό, αυξάνοντας κατά 1 δις τις δαπάνες για την Παιδεία, δίνοντας το επίδομα αλληλεγγύης κλπ κλπ. 


Πέρα από την διεθνή κατάσταση και “κατακραυγή” της χώρας ο Πρωθυπουργός σάρωσε την Ευρώπη αναζητώντας πολιτικές συμμαχίες και έδωσε ξεκάθαρο στίγμα σε κάθε μήκος και πλάτος ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει, ότι η Ελλάδα θα βγει από την Κρίση, ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται “επιτηρήσεις” από κανένα “οίκο” και “εκδοτικό - οικονομικό σύστημα. Ήταν από τους λίγους Πρωθυπουργούς που και σε Σύνοδο Κορυφής, αλλά και στο Νταβός επέκριναν ξεκάθαρα τους υπεύθυνους της κατάστασης, δίνοντας ένα αυστηρό μήνυμα στους κερδοσκόπους

Πριν λίγες μέρες άρχισαν οι ανακοινώσεις για τις περικοπές, για το νέο φορολογικό, για το ασφαλιστικό κλπ κλπ. Μέτρα που ομολογουμένως κάποιος μπορεί να πει ότι αποκλίνουν από το προγραμματικό πλαίσιο του Κινήματος και από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του, αλλά να μην είμαστε άδικοι. 
Η Κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός εξάντλησε όλους αυτούς τους μήνες κάθε περιθώριο για να μην οδηγηθούμε σε τέτοιου τύπου μέτρα. Έδωσε μάχη σε κάθε επίπεδο και δέχτηκε σκληρή πίεση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις αγορές. Τα μέτρα είναι μέτρα που θα προσπαθήσουν μέσα σε ένα σύνολο παρεμβάσεων και πρωτοβουλιών να επιταχύνουν την έξοδο της χώρας από την σημερινή κατάσταση. 

Ο ρόλος της οργανωμένης βάσης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν είναι προφανώς η ανοχή σε κάθε κυβερνητική πρωτοβουλία αλλά οφείλει πρώτα από όλα η οργανωμένη βάση να αντιλαμβάνεται την σημερινή κατάσταση και την επιτακτικότητα για διεξόδους. Και για την Κυβέρνηση να μην ξεχνάμε όμως σύντροφοι ότι την κρίση δεν πρέπει και δεν μπορεί να την σηκώσει μόνο ο μισθωτός, ο μικρομεσαίος, ο συνταξιούχος. Την κρίση οφείλουν να πληρώσουν εκείνοι που την δημιούργησαν. Ο κάθε ένας να στηρίξει την έξοδο της χώρας από την Κρίση αλλά στο ποσό που τού αναλογεί.

Κλείνω τις σκέψεις μου κρατώντας τα λόγια του Πρωθυπουργού στο χτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο, τα οποία θεωρώ ότι δείνουν το ουσιαστικό και ξεκάθαρο στίγμα του Κινήματος μας:

Το πατριωτικό μας καθήκον είναι να αποδείξουμε στην πράξη ότι μπορούμε να βάλουμε τάξη στο σπίτι μας. Η μάχη που δίνουμε δεν τελείωσε χθες. Χθες ξεκίνησε. Όλοι έχουν στρέψει τα μάτια τους πάνω μας, θα επιτηρούν κάθε μας επιλογή. 

Του μήνες αυτούς αποκαλύφθηκε σε όλο το μεγαλείο της η εγκληματική πολιτική του πρόσφατου παρελθόντος. 

Υπάρχουν ιστορικές ευθύνες για τον κατήφορο αυτό. Οι υπαίτιοι να είναι πιο μετρημένοι και σοβαροί στα λόγια τους. Να μην προκαλούν τους Έλληνες. 

Όσα πέρασε και εξακολουθεί να περνά η χώρα μας είναι ένα μεγάλο μάθημα ζωής για όλους μας. Ένα μάθημα για το μέλλον, ώστε να μην φτάσουμε ποτέ ξανά σ’ αυτό το σημείο. Και να μην ασκηθεί ποτέ ξανά τόσο ανεύθυνη, αδιαφανής και φαύλη εξουσία, διοίκηση και διακυβέρνηση στην πατρίδα μας. Δεν θα επιτρέψω να θέσουμε σε κίνδυνο τους καρπούς αυτής της τεράστιας προσπάθειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου