Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

Η αναγκαιότητα για την Αλλαγή νοοτροπιών και αρχών...Εμείς!


Mε αφορμή τις διαδικασίες συγκρότησης πολιτικής τάσης στον ευρύτερο χώρο της Νεολαίας ΠΑ.ΣΟ.Κ. και την δημοσίοποίηση της προσπάθειας συγκροτώ ένα πλαίσιο σκέψεων μου για την αναγκαιότητα του εγχειρήματος μας, αλλά και τον ευρύτερο πολιτικό στόχο και πλαίσιο πολιτικής παρέμβασης. 
Πιστός στις αρχές της διαβούλευσης θεωρώ ότι η ουσία είναι να δούμε το σήμερα και να παλέψουμε για το συλλογικό άυριο και όχι να "διαχειριζόμαστε" διαδικασίες και καταστάσεις μιας άλλης εποχής..

1. Η αναγκαιότητα για πολιτική ανασυγκρότηση της Νεολαίας ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Μιλώντας κανείς για την αναγκαιότητα οφείλει να αναλύσει την πραγματικότητα και να επεξηγήσει την πραγματικότητα του σήμερα με προβλέψεις για το κοντινό αύριο. Το 1974 αποτέλεσε ιστορικό ορόσημο για την εξέλιξη της χώρας μας και την σημερινή κατάσταση των “πραγμάτων” σε αυτή. Το 1974 συνδέθηκε με την αρχή της μεταπολιτευτικής ιστορίας της χώρας, μιας περιόδου που έφτασε στο τέλος της με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 κλείνοντας 30 χρόνια ζωής. Η μεταπολίτευση αποτέλεσε το όραμα των αγωνιστών ενάντια στην Δικτατορία των Συνταγματαρχών , αποτέλεσμα το μεγάλο όραμα για εκδημοκρατισμό και ανάπτυξη της μικρής και εξαρτημένης Ελλάδας στην Ελλάδα της Ευρώπης, στην Ελλάδα του ευρώ, στην Ελλάδα της Ανάπτυξης.
Το κίνημα μας το ΠΑ.ΣΟ.Κ. συνέδεσε την ιστορική του διαδρομή όλα αυτά τα χρόνια με την μεταπολιτευτική ΑΛΛΑΓΗ της χώρας καθώς κυβέρνηση για πάνω από 20 χρόνια με μικρές παρενθέσεις. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. μετουσίωσε το όραμα των αγωνιστών τις Δημοκρατίας σε κυβερνητικό έργο και πρακτική. Η διακυβέρνηση της χώρας συνδέθηκε με την ΑΛΛΑΓΗ , με την ΠΡΟΚΟΠΗ με την ΑΝΑΠΤΥΞΗ με την ΙΣΧΥΡΗ ΕΛΛΑΔΑ.

Η μεταπολίτευση διαμόρφωσε την ελληνική κοινωνία και στο πέρασμα των χρόνων οριοθέτησε συμπεριφορές και αντιλήψεις για ολόκληρες γενιές. Η γενιά του Πολυτεχνείου και των Κοινωνικών Αγώνων , έδωσε την θέση της στην γενιά των Δημοσίων Υπαλλήλων, στην γενιά της μαζικής εκπαίδευσης, στην γενιά του φραπέ και της τηλεόρασης και πρόσφατα στη γενιά του Δεκέμβρη. Η ριζικές και ταχύτατες αλλαγές ειδικά στον τρόπο και στα μέσα διάχυσης της πληροφορίας έφεραν και ριζικές αλλαγές στον τρόπο συγκρότησης της κοινωνίας μας. Οι νέες τεχνολογίες και ειδικά το διαδίκτυο συντέλεσαν σε ένα νέο τύπο “επαναστάσεων” και αλληλεπίδρασης της κοινωνίας με αποτελέσματα που χρήζουν ανάλυσης τόσο σε πολιτικό όσο και σε επιστημονικό επίπεδο.
Το παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό τα τελευταία 30 χρόνια έχει μεταβληθεί σε μεγάλο βαθμό σε όλα τα επίπεδα. Το εγχείρημα της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, το τέλος του ψυχρού πολέμου, η αναδιοργάνωση των συμμαχιών στον κόσμο μας, η κλιματική αλλαγή και η ενεργιακή και επισιτιστική κρίση άλλαξαν και αλλάζουν κατά πολύ το τοπίο διαμορφώνοντας μια νέα εικόνα. Η παγκοσμιοποίηση της πληροφορίας , της οικονομίας και των αγορών αποτέλεσαν αιτία για ριζικές μετατοπίσεις, αμβλύνοντας σε πολλές περιπτώσεις τις κοινωνικές ανισότητες και επαναφέροντας νέες “ταξικές ομοιογένειες”. 

Η πρόσφατη Διεθνής Οικονομική Κρίση και η διαφαινόμενη κρίση του κυρίαρχου Καπιταλιστικού μοντέλου έφερε ανακατατάξεις σε όλα τα επίπεδα. Η κρίση ανέδειξε τα δομικά προβλήματα του νεοφιλελευθερισμού και της αυτορύθμισης των αγορών και επανέφερε την ανάγκη για λύσεις “σοσιαλιστικής φύσης”.
Η οικονομική κρίση που η χώρα μας φαίνεται ότι θα περάσει εντονότερα μέσα στο 2010 έχει σαν αποτέλεσμα την συμπίεση των χαμηλών στρωμάτων της κοινωνίας μας με επικίνδυνες συνέπειες. Η κρίση σε συνδυασμό με τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό, την αύξηση της ανεργίας, την κοινωνική αδικία θα έχουν σαν συνέπεια νέες κοινωνικές εκρήξεις.
Το νέο διαμορφούμενο σκηνικό τόσο στο τοπικό όσο και στο διεθνές επίπεδο υποδηλώνει την αρχή μιας νέας περιόδου. Υποδηλώνει την αρχή της νέας μεταπολίτευσης, ως ιστορικής περιόδου με νέες προκλήσεις, ιστορικής περιόδου που θα απαιτεί ακόμα ποιο επιτακτικά νέα πολιτικά εργαλεία και άμεσες λύσεις στα σοβαρά προβλήματα.
Τα προβλήματα βαραίνουν εντονότερα όχι απλά τα χαμηλά και μεσαία στρώματα της κοινωνίας μας αλλά την νέα γενιά. Βαραίνουν την γενιά που προσδιορίζετε κατά καιρούς “ως η γενιά των 700 ευρώ”, “η πρώτη γενιά που θα ζήσει χειρότερα από την προηγούμενη”, η γενιά που δεν έχει λόγους να ελπίζει. Και είναι σαφές ότι η εξεγέρσεις ιστορικά ξεκινούν από την καταπιεσμένη νέα γενιά.
Η εξέγερση του Δεκέμβρη 2008 με αφορμή της δολοφονία του 15χρονου μαθητή ήταν η πρώτη μαζική εξέγερση της νέας γενιάς από την δεκαετία του 90 μια εξέγερση που πήρε γρήγορα χαρακτηριστικά μαζικού κινήματος με την συμμετοχή νέων, ανέργων , μεταναστών, φοιτητών και εργαζομένων. Η εξέγερση αυτή ήταν το πρώτο μήνυμα των νέων “καταπιεσμένων” απέναντι σε ένα σύστημα που ξέχασε να ακούει και απέναντι σε ένα κράτος αδιαφορίας και καταστολής. Όσο υπάρχει αδικία, ανεργία, έλλειψη διεξόδου θα υπάρχουν και νέες εξεγέρσεις.
Η Νεολαία ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν μπορεί να είναι αμέτοχη και μακρυά από το φαινόμενο της νέας περιόδου. Η Νεολαία ΠΑ.ΣΟ.Κ. οφείλει να εκφράσει τις ανάγκες και τα οράματα της προοδευτικής νέας γενιάς. Η Νεολαία ΠΑ.ΣΟ.Κ. οφείλει να συγκροτήσει ένα προοδευτικό και ριζοσπαστικό νεολαιίστικο κίνημα μέσα στην κοινωνία με στόχο την ουσιαστική ΑΛΛΑΓΗ πορείας και την ριζική ρήξη με την συντήρηση και τους εκφραστές τις σε κάθε επίπεδο άσκησης εξουσίας. Παράλληλα οφείλει να πολιτικοποιήσει την νέα γενιά και να διαμορφώσει συνειδήσεις ξανά ύστερα από 20 χρόνια.
Η Νεολαία ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει την ιστορική ευθύνη να διαμορφώσει την γενιά της νέας μεταπολίτευσης, την γενιά των νέων Πολυτεχνείων. Μια γενιά που θα έρθει σε ρήξη με τα νέα συστήματα εξουσίας , σε ρήξη με τα εξωθεσμικά κέντρα άσκησης πολιτικής, σε ρήξη με τους εκφραστές της εκμετάλλευσης και της συντήρησης.
Η εποχή είναι η κατάλληλη για την νέα πολιτική αλλαγή, οι πρόσφατες Εθνικές Εκλογές και η ΝΙΚΗ του ΠΑ.ΣΟ.Κ. αναδεικνύουν την ανάγκη για μια νέα ΕΛΠΙΔΑ. Η επικράτηση των προοδευτικών δυνάμεων στην κοινωνία θα αποτελέσουν αναγκαία πηγή έμπνευσης για την Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. αλλά και σύμμαχο απέναντι σε κάθε εγχώριο και διεθνές σύστημα εξουσίας.

Οι προκλήσεις είναι μεγάλες και οφείλουν να είναι συλλογικές για το Κίνημα μας και την πλειοψηφία της Κοινωνίας. Η ανασυγκρότηση της Εθνικής μας Οικονομίας είναι αναγκαία για την Εθνική μας Ανεξαρτησία, η ανασυγκρότηση του Κράτους Δικαίου είναι αναγκαία πολιτική επιλογή για την συγκρότηση μιας ευνομούμενης πολιτείας. Η αλλαγή του πολιτικού συστήματος και η διαφάνεια στην Δημόσια ζωή της χώρας είναι απαραίτητα για την Λαϊκή Κυριαρχία. Η νέα Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση είναι αναγκαία για την ενίσχυση και ενδυνάμωση της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας ως κοινωνικού αγαθού. 
 
Σε αυτές τις προκλήσεις η Νεολαία ΠΑ.ΣΟ.Κ. οφείλει να απαντήσει με συγκροτημένες πολιτικές προτάσεις. Με προτάσεις που θα διαμορφωθούν από τα κάτω με διευρυμένη συμμετοχή της νέας γενιάς σε κάθε μαζικό χώρο της κοινωνίας μας. 
 
Σε αυτές τις προκλήσεις η νέα γενιά της χώρας μας οφείλει να βάλει το δικό της λιθαράκι συνεισφέροντας στην ουσιαστική και ριζική ΑΛΛΑΓΗ της ίδιας της Δημοκρατίας μας.

Σε αυτές τις προκλήσεις η Νεολαία ΠΑ.ΣΟ.Κ. οφείλει να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με τα κοινωνικά κινήματα , με τα συλλογικά κινήματα, με τα οικολογικά κινήματα, με τα κινήματα των πολιτών που διεκδικούν την αξιοπρέπεια και την Κοινωνική Δικαιοσύνη.

Οφείλουμε να αφουγκραστούμε την Κοινωνία από τους δρόμους, τους μαζικούς και εργασιακούς χώρους, το χωράφι, την γειτονιά, το Πανεπιστήμιο και το σχολείο. ΟΧΙ από κλειστά γραφεία και αποστειρωμένες από την κοινωνία κομματικές διαδικασίες. Να κάνουμε την συμμετοχή και την διαβούλευση κανόνα και πολιτικό εργαλείο για την νέα πορεία μας.

2. Πώς προχωράμε ; Ποιοι προχωράμε;


Συγκροτούμε ανοικτό δημοκρατικό συμμετοχικό πολιτικό χώρο έκφρασης και συλλογικής δράσης.
Συγκροτούμε από τα κάτω Κίνηση ενεργών προοδευτικών μελών και φίλων της Νεολαίας ΠΑ.ΣΟ.Κ..
Συγκροτούμε πολιτική τάση - όχημα για την πολιτική ανατροπή με στόχο την ΑΛΛΑΓΗ πολιτικής έκφρασης, αντιλήψεων, νοοτροπιών και διαδικασιών.
Συγκροτούμε πλειοψηφικό ρεύμα νέων ριζοσπαστικών και προοδευτικών σκέψεων για την νέα γενιά και τις κοινωνικές ανάγκες

Διαμορφώνουμε από τα κάτω πολιτική έκφραση της νέας γενιάς , χωρίς αρχηγούς, παράγοντες , μεσάζοντες και εντολοδόχους.

Διαμορφώνουμε προοδευτικό πόλο διαβούλευσης με στόχο την πολιτική στροφή στην Νεολαία ΠΑ.ΣΟ.Κ. και την πολιτική λειτουργία των Οργανώσεων βάσης σε κάθε μαζικό χώρο.

Κάνουμε, την ανοικτή διαδικασία, την πολιτική διαβούλευση και την συμμετοχική Δημοκρατία κανόνα και εργαλείο για την ανατροπή.

Κάνουμε την συμμετοχή προαπαιτούμενο διαμορφώνοντας σχέσεις συντροφικότητας, αλληλεγγύης και συνεργασίας.

Συμμετέχουμε και ενισχύουμε την λειτουργία κάθε συλλογικού πολιτικού οργάνου του Κινήματος και της Νεολαίας ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Προχωράμε ΟΛΟΙ μαζί, χωρίς φραγμούς αλλά με πολιτική και ιδεολογική συνοχή στον στόχο της πολιτικής και ιδεολογικής στροφής.

Προχωράμε ΟΛΟΙ μαζί δίνοντας πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες για τα δικαιώματα της γενιάς μας.

Προχωράμε ΟΛΟΙ μαζί με πίστη στο όραμα μας!


3. Ποίοι είμαστε;
Είμαστε Κίνηση Νέων

Είμαστε Κίνηση προοδευτικών Νέων

Είμαστε Κίνηση ασυμβίβαστων Νέων

Είμαστε Κίνηση προβληματισμένων Νέων

Είμαστε εμείς που μας κούρασε ο συμβιβασμός, η αδράνεια, η απραξία!!

Είμαστε η Προοδευτική Κίνηση Νέων Αριστερών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου