Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

100 μέρες και κάτι...


Πριν από λίγες εβδομάδες συμπληρώθηκαν 100 μέρες διακυβέρνησης για το ΠΑ.ΣΟ.Κ. 100 δύσκολες μέρες που έκρυβαν πολλές “καυτές” πατάτες για τον Γιώργο Παπανδρέου και την Κυβέρνηση του. Αυτές οι πρώτες μέρες αποτέλεσαν για το Κίνημα μας βασική προεκλογική δέσμευση για ένα πρόγραμμα 100 ημερών με στόχο την αναθέρμανση της οικονομίας και των αγορών, την στήριξη των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, το νοικοκύρεμα των Δημοσίων Οικονομικών και την προστασία και ενίσχυση της απασχόλησης.

100 μέρες και λίγες εβδομάδες μετά ποια είναι η κατάσταση στην χώρα μας;

Η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε νέες σκληρές κινητοποιήσεις των Αγροτών σε όλη την επικράτεια. Κινητοποιήσεις που εκφράζουν τα σοβαρά προβλήματα της Γεωργίας στην χώρα και ζητούν επιτακτικά λύσεις. Το Κίνημα μας στα πλαίσια των προεκλογικών του Δεσμεύσεων έχει ήδη προχωρήσει σε παρεμβάσεις ενίσχυσης των παραγωγών με ταυτόχρονη προσπάθεια για θεσμικές αλλαγές για την ενίσχυση της αγροτικής ανάπτυξης.

Ταυτόχρονα η Κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα τεράστιο “Δημοσιονομικό” χάος με διψήφιο έλλειμμα παρακαταθήκη των κ. Αλογοσκούφη – Παπαθανασίου – Καραμανλή. Η Κυβέρνηση ΠΑ.ΣΟ.Κ. βρέθηκε από τον Οκτώβρη μπροστά σε μια κατάσταση την οποία μπορεί να ήξερε αλλά δεν είχε προβλέψει το μέγεθος της.

Παρόλα ταύτα , σήμερα από τις 67 δεσμεύσεις του σχεδίου 100 ημερών έχει υλοποιηθεί 1 και είναι σε εξέλιξη άλλες 45, ενώ 21 έχουν παγώσει ( σύμφωνα με τα στοιχεία της πρωτοβουλίας http://govmeter.wegov.gr/). Η κυβέρνηση παράγει νομοθετικό έργο με πρωτόγνωρους ρυθμούς καθώς συζητά 9 νομοσχέδια στο Υπουργικό Συμβούλιο και έχει ψηφίσει ήδη τα νομοσχέδια για το Επίδομα Αλληλεγγύης και το Νομοσχέδιο για κατάργηση των ρουσφετολογικών προσλήψεων με την ένταξη όλων των προσλήψεων στο δημόσιο μέσο του ΑΣΕΠ.

Η κυβέρνηση μέσα σε ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα έχει προχωρήσει σε πράγματα που δεν έγιναν τα προηγούμενα 20 χρόνια. Μεγάλες τομές στον Δημόσιο Τομέα που “δεν στοιχίζουν” αλλά είναι ουσιαστικές για ένα κράτος που σέβεται και υπηρετεί τον πολίτη.

Παράλληλα αίσθηση έχει προκαλέσει η χρήση του Διαδικτύου για την νέα διακυβέρνηση. Όλα τα Σχέδια νόμου, υπουργικά διατάγματα σε δημόσια ανοικτή διαβούλευση πριν την κατάθεση τους στο Κοινοβούλιο. Όλες οι θέσεις Δημοσίων Λειτουργών με ανοικτή προκήρυξη και κατάθεση υποψηφιότητας από κάθε πολίτη. Όλες οι αποφάσεις των Υπουργιών και των Οργανισμών στο διαδίκτυο, τίποτα κρυφό.

Σε μια μεγάλη προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της χώρας σε κάθε επίπεδο ο Πρωθυπουργός με την ομιλία του στο Ζάππειο εγκαινίασε διευρυμένο Κοινωνικό διάλογο για να δοθούν λύσεις σε χρόνιζουσες παθογένειες.

Βεβαίως και έγιναν λάθη μέσα στις πρώτες μέρες, βεβαίως και υπήρξαν παραλήψεις και σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία της Κυβέρνησης. Βεβαίως και υπήρξαν κέντρα εξουσίας και διαχειριστές που δεν θέλουν να “ξεβολευτούν”. Αλλά για να βγει ο τόπος από την πολλαπλή Κρίση αβεβαιότητας, η λύση είναι η αταλάντευτη εναρμόνιση της Κυβέρνησης με τις δεσμεύσεις και τις ανάγκες των πολιτών και όχι με τις επιταγές των Ευρώ(νεοφιλελεύθερο)δρόμων. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για “συμβιβασμούς” και “πισωγυρίσματα” .

Η μεγάλη πρόκληση είναι η νέα Φορολογική Μεταρρύθμιση που είναι σε Δημόσια διαβούλευση τον τελευταίο μήνα, η ασφαλιστική μεταρρύθμιση και η μεγάλη ανατρεπτική αλλαγή στην αυτοδιοίκηση με την υλοποίηση του Σχεδίου Καλλικράτης.

Δεν υπάρχουν περιθώρια για “μερεμέτια” όπως σωστά είπε και ο Πρωθυπουργός, υπάρχει ανάγκη για ουσιαστική ρήξη με κατεστημένες εξουσίες και συμφέροντα που πάνε πίσω την ανάπτυξη και ευημερία του τόπου. Υπάρχει ανάγκη για ολοκληρωμένη παρέμβαση στον τρόπο που λειτουργεί το κράτος, στον τρόπο που αντιλαμβάνεται ο πολίτης τον ρόλο του , στο ίδιο το πολιτικό σύστημα.

Η νέα ΑΛΛΑΓΗ που φέρει και πάλι την υπογραφή του Δημοκρατικού μας Κινήματος πρέπει να προχωρήσει, πρέπει να ολοκληρωθεί, πρέπει να εμπνεύσει τις παραγωγικές δυνάμεις της Κοινωνίας μας και να γίνει μοχλός εξόδου από την Κρίση, να γίνει ικανή και αναγκαία συνθήκη για τα σοβαρά προβλήματα του Λαού.

Ακόμα ποιο γρήγορα λοιπόν στις αλλαγές με αποφασιστικότητα !!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου