Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

Δεκέμβρης και λάθη!

Δυο λόγια για τις μέρες που πέρασαν...

η Κυριακή 6 Δεκέμβρη και η Δευτέρα 7 Δεκέμβρη μας έφεραν έντονα την εικόνα του περσινού Δεκέμβρη. Έφεραν ξανά στα αυτί μας την Οργή της νέας γενιάς απέναντι στο δολοφονικό κράτος και τηναστυνομική καταστολή. Μια οργή που δεν καταστέλλεται και τιθασεύεται κάτω από κανόνες και νόμους. Η οργή μιας νέας γενιάς που "δεν έχει προλάβει να δείξει τις ικανότητες της ".

Η χτεσινή πορεία στο Ηράκλειο ήταν μαζική και "πολύχρωμη" με την συμμετοχή ενός μεγάλου φάσματος ανθρώπων κάθε ηλικίας, με κυρίαρχη τη συμμετοχή των Φοιτητών. Δυστυχώς κυρίαρχη ήταν και η συμμετοχή της Αστυνομίας σε κάθε γωνιά της πόλης του Ηρακλείου. Έζησα ξανά την αστυνομία πίσω από το κεφάλι μου να "παρατηρεί" πάνοπλη και έτοιμη να καταστείλει και να σκορπίσει το χάος... Δυστυχώς σε όλη την διάρκεια της πορείας η αστυνομία ήταν πίσω μας και μας ακολουθούσε μέχρι το τέλος. Ένιωσα και εγώ άβολα με την παρουσία τους...

Σήμερα Δευτέρα 7 Δεκέμβρη το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ήταν μια μεγάλη έκπληξη. Ύστερα από ένα χρόνο η Πλατεία Ελευθερίας γέμισε με μαθητικά μπλοκ από Γυμνάσια και Λύκεια της Πόλης. Ίσως η μεγαλύτερη μαθητική συμμετοχή που έχω δει από τον Δεκέμβρη του 2008. Μαθητές που κουράστηκαν το βαρετό σχολείο, το ασφυκτικό πρόγραμμα της ζωής τους και κατέβηκαν να διαδηλώσουν για την μέρα του δικού τους Αλέξη. Και προς μεγαλύτερη ικανοποίηση μου οι μαθητές αυτοί δεν ήταν "καθοδηγούμενοι" ή "ελεγχόμενοι" από κανένα κόμμα και παράταξη, αλλά μόνοι τους, με την δική τους διακριτή παρουσία με τα δικά τους αγνά συνθήματα, εκφράζοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αγωνία τους για το μέλλον τους.
Ευτυχώς και μετά το χτεσινό μου αίσθημα η αστυνομία σήμερα ήταν διακριτική και μακρυά από τον κορμό της πορείας. Η πορεία ολοκληρώθηκε χωρίς κανένα πρόβλημα και λίγα λεπτά μετά το τέλος μιας τόσο ουσιαστικής διαδήλωσης , κάποιοι έπρεπε να προκαλέσουν για ακόμα μια φορά την κοινή γνώμη.

Σε μια παράσταση διαμαρτυρίας που στήθηκε έξω από τα δικαστήρια για τους χτεσινούς συλληφθέντες , άρχισαν τα έκτροπα... Πέτρες, ξύλα, φωτιές... Αντιεξουσιαστές ( ή μάλλον απλά μπάχαλοι) και ματατζίδες στην γνωστή παράσταση αντεγκλήσεων.

Ύστερα από μικρή ένταση και ευτυχώς χωρίς να γίνει εκτεταμένη ρίψη χημικών τα ΜΑΤ αποχώρησαν από την θέα των διαδηλωτών. Η παράσταση διαμαρτυρίας συνεχίζεται ακόμα.

Ζώντας τις τελευταίες μέρες από κοντά και όχι από τον καναπέ του σπιτιού μου κάνω κάποιες διαπιστώσεις:

Το κίνημα του Δεκέμβρη δεν έχει τελειώσει και δεν θα τελειώσει αν δεν δοθούν λύσεις στα σοβαρά προβλήματα της νεολαίας μας. Δεν θα τελειώσει όσο η αδικία , η ανασφάλεια, η ανεργία είναι καθημερινότητα για τους νέους.

Είναι στοίχημα για την Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να πάρει τολμηρές αποφάσεις και να προχωρήσει μπροστά υλοποιώντας το προγραμματικό πλαίσιο του και συγκροτώντας μια Δίκαιη Κοινωνία με τον άνθρωπο στο επίκεντρο των πολιτικών επιλογών.

Το κίνημα του Δεκέμβρη δεν θα τελειώσει όσο υπάρχει ακόμα η Αστυνομική βία και το βαθύ παρακράτος στις τάξεις της Αστυνομίας. Με αστυνομοκρατία και προσαγωγές λόγω εμφάνισης δεν αναβαθμίζουμε την ποιότητα της Δημοκρατίας μας και το κράτος Δικαίου.

Σύντροφε Υπουργέ,

έχεις την λαϊκή εντολή για τον εκδημοκρατισμό της Αστυνομίας και την διασφάλιση της ποιότητας της Δημοκρατίας μας. Έχεις εντολή για μια Αστυνομία που θα προστατεύει τον πολίτη και θα υπερασπίζετε τα δικαιώματα του. Μια αστυνομία που θα σέβεται το δικαίωμα του Λαού μας στην ελεύθερη και ειρηνική διαδήλωση και έκφραση των αναγκών του.

Η συμπεριφορά της αστυνομίας , αν και ηπιότερη από την συμπεριφορά που βιώσαμε επί ημερών Παυλόπουλου - Μαρκογιαννάκη συνεχίζει να είναι απαράδεκτη.

Σκηνές αγωνιστών που παρασύρονται από αστυνομικές μηχανές, σκηνές μεταναστών που χτυπιούνται από ένστολους δεν είναι προστασία του πολίτη. Οφείλει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να στείλει τα "φασιστοειδή" σπίτι τους.

Και κάτι για τους γνωστούς πλέον αγνώστους:

Η ελευθερία του Λαού στην ελεύθερη διαδήλωση δεν μπορεί να είναι ευκαιρία για τους "αυτόκλητους επαναστάτες". Η καταστροφή της περιουσίας του κράτους, είναι καταστροφή της περιουσίας του λαού μας. Η καταστροφή των Εθνικών μας συμβόλων δεν είναι επανάσταση απέναντί στο σύστημα, αλλά ενίσχυση του συστήματος και των ακραίων αντανακλαστικών του.
Ο λαός μας πάλεψε μέσα από τα Πανεπιστήμια για την Δημοκρατία χωρίς να καταστρέψει και να βανδαλίσει τα σύμβολα του. Οι φοιτητές του Πολυτεχνείου μάτωσαν πάνω στην Ελληνική σημαία, για να μπορούμε σήμερα να βγαίνουμε στους δρόμους.

Θεωρώ απαράδεκτη όχι μόνο την απρόκλητη αστυνομική βία και καταστολή, αλλά και την απρόκλητη ρίψη Μολότοφ, αντικειμένων και την γενικευμένη ρήξη με το "σύστημα" . Η αναρχία δεν είναι τα μπάχαλα και ο εκφυλισμός του Κινήματος.

Μακάρι κάποια στιγμή να καταλάβουμε ότι ο δρόμος του Δεκέμβρη δεν είναι ο δρόμος του Χάους, αλλά ο δρόμος προς την ουσιαστική ΑΛΛΑΓΗ της κατάστασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου