Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

Ένα νέο όραμα ανατέλλει!

Ηράκλειο, 29/9/2009

Εθνικές Εκλογές 2009 - Ένα νέο όραμα ανατέλλει!

Φίλες και φίλοι,

έχουν μείνει λίγες ακόμα μέρες μέχρι την Κυριακή 4 Οκτώβρη. Λίγες μέρες μέχρι την ημέρα που καλούμαστε να δώσουμε με την ψήφο μας το μήνυμα του Κυρίαρχου Λαού, ψηφίζοντας το πολιτικό κόμμα που θα κλιθεί να βγάλει την χώρα από την πολυδιάστατη κρίση που έχει περιέλθει.

Και η κρίση αυτή δεν είναι μόνο η οικονομική, είναι κρίση αξιών, αρχών και εμπιστοσύνης του πολίτη στο πολιτικό μας σύστημα.

Οι εθνικές εκλογές πραγματοποιούνται μόλις λίγους μήνες μετά τις Ευρωεκλογές και 2 χρόνια μετά τις τελευταίες Εθνικές Εκλογές. Παράλληλα και λίγους μήνες πριν την κατάθεση του νέου Προϋπολογισμού εν το μέσω μιας δυσμενούς οικονομικής κατάστασης για την χώρα. Με δεδομένα την αύξηση του δημοσίου Ελλείμματος, την μείωση της ανάπτυξης σε αρνητικούς ρυθμούς, αλλά και την έκρηξη των χρεωμένων επιχειρήσεων και νοικοκυριών αυτές οι εκλογές είναι πραγματικά κρίσιμες για την χώρα.

Αναμφίβολα λοιπόν η Οικονομία είναι το πρώτο θέμα της πολιτικής σύγκρουσης. Η οικονομική κατάσταση της χώρας βέβαια δεν είναι ασύνδετη από τα σοβαρά προβλήματα στον χώρο της Παιδείας, της Υγείας αλλά και γενικά της ποιότητας του κοινωνικού κράτους.

Παράλληλα στην δημόσια συζήτηση κυριαρχεί και το ζήτημα του ίδιου του Πολιτικού Συστήματος, με δεδομένη την κυριαρχία της Διαφθοράς και των σκανδάλων στον Δημόσιο βίο ειδικά τα τελευταία χρόνια. Το ήθος στην πολιτική και η νομιμότητα των πολιτικών πράξεων είναι ζητήματα που “βασάνισαν” την κοινή γνώμη τα τελευταία χρόνια. Ποιος άλλωστε μπορεί να ξεχάσει τα σκάνδαλα της Νέας Δημοκρατίας και την πλήρης αδιαφάνεια στην λειτουργία του κράτους τα χρόνια που πέρασαν. Και βεβαίως ποιος μπορεί να ξεχάσει την παραγραφή και την συγκάλυψη που ακολούθησε.

Σήμερα καλούμαστε να επιλέξουμε μια νέα πορεία για την χώρα. Να επιλέξουμε μια ουσιαστική και ριζοσπαστική αλλαγή πορείας με πυξίδα ένα κράτος δικαίου που λειτουργεί με σεβασμό προς τον πολίτη, με διαφάνεια, με αποτελεσματικότητα και πάνω από όλα με αρχές και αξίες.

Η Αλλαγή αυτή οφείλει να συνοδευτεί και με μια άλλη αντίληψη των πολιτών για την πολιτική το ρόλο των πολιτικών. Την αντίληψη που θέλει τον πολιτικό ελεύθερο από συμφέροντα και εξαρτήσεις. Την αντίληψη που θέλει τον πολιτικό δέσμιο των ιδεών και αρχών του και όχι των οικονομικών και εκδοτικών κέντρων.

Σε αυτή την νέα πορεία, σε αυτό το νέο όραμα ο Γιώργος Παπανδρέου μπήκε μπροστά από την πρώτη στιγμή. Υπηρέτησε και υπηρετεί όλα αυτά τα χρόνια με συνέπεια το όραμα του για αυτονομία της Πολιτικής. Υπηρέτησε και υπηρετεί την αντίληψη του νέου , προοδευτικού , συλλογικού μοντέλου. Υπηρέτησε και υπηρετεί τις ιδέες και τα οράματα του για μια Ελλάδα Ισχυρή που θα σέβεται και θα υπηρετεί τον πολίτη.

Καθώς τελειώνει η προεκλογική περίοδος έχει αξία να αξιολογήσουν οι πολίτες όχι μόνο τα λόγια στα προγράμματα, αλλά και τις πρακτικές των κομμάτων κατά την περίοδο αυτή. Ο Γιώργος Παπανδρέου μίλησε από την πρώτη μέρα για καθαρό περιβάλλον, καθαρά χέρια, καθαρά λόγια.

Καμία αφίσα - γιγαντοαφίσα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν κολλήθηκε σε καμία πόλη της Ελλάδας. Προστατεύουμε το περιβάλλον από την “αφισορύπανση” και αποφύγαμε το υπέρογκο οικονομικό κόστος ειδικά σε μια περίοδο οικονομικής ύφεσης Με έξοδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και με εθελοντική δουλεία καθαρίστηκαν όλοι οι χώροι των κεντρικών ομιλιών του Προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Μιλώντας για Πράσινη Ανάπτυξη και προστασία του Περιβάλλοντος ξεκινάμε από τα απλά και καθημερινά. Μιλώντας για τον περιορισμό της σπατάλης το κάνουμε πράξη στο ίδιο το κόμμα.

Η προεκλογική καμπάνια του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στηρίχθηκε αποκλειστικά στις συνδρομές των μελών του και στην κρατική επιχορήγηση. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν δέχτηκε χορηγίες από κανένα επιχειρηματία. Τα οικονομικά του Κινήματος δημοσιεύονται όλα στο διαδίκτυο, όπως και στο διαδίκτυο δημοσιεύτηκε ακόμα και η προκήρυξη για ναύλωση αεροσκαφών μεταφοράς ετεροδημοτών, όπως και οι προσφορές των αεροπορικών εταιριών. Μιλώντας για διαφάνεια παντού, το κάνουμε πράξη, ξεκινώντας πάλι από το κόμμα.

Για τον Γιώργο Παπανδρέου και το Κίνημα μας οι εκλογές της 4ης Οκτώβρη δεν είναι το τέλος, αλλά η αρχή για μεγάλες ΑΛΛΑΓΕΣ και όχι κούφια μεταρρυθμιστική ρητορεία. Για εμάς η επόμενη μέρα, δεν είναι μέρα ρεβανσισμού μιας άλλης εποχής , αλλά μέρα για μια συλλογική προσπάθεια ανασυγκρότησης της Πατρίδας μας. Είναι η μέρα για να πάμε μπροστά, αφήνοντας πίσω το χτες. Είναι η μέρα για να πάμε μπροστά με ένα άλλο μοντέλο Ανάπτυξης την Πράσινη Ανάπτυξη. Είναι η μέρα να πάμε μπροστά με ένα άλλο μοντέλο λειτουργίας του Κράτους και των Θεσμών. Είναι η μέρα που θα μας ενώσει σε ένα συλλογικό όραμα.

Σε αυτές τις εκλογές δεν συγκρούονται 2 κόμματα εξουσίας, αλλά δύο εντελώς διαφορετικές αντιλήψεις για την ίδια την εξουσία. Για το ΠΑ.ΣΟ.Κ. η εξουσία δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά μέσον για την έκφραση της Λαϊκής Κυριαρχίας. Για το ΠΑ.ΣΟ.Κ. το κράτος δεν είναι “λάφυρο” του πρώτου κόμματος, αλλά υπηρέτης του Κυρίαρχου Λαού.

Καραδημητρίου Μιχάλης

Γραμματέας Νεολαίας ΠΑ.ΣΟ.Κ. Νοτίων Συνοικιών Ηρακλείου

http://mkaradim.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου