Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

Περί Ασύλου ο "λόγος"...

Για ακόμα μια φορά διεξάγετε ένας διάλογος τοποθετήσεων και αντιθέσεων για το Πανεπιστημιακό άσυλο και την ανάγκη ύπαρξης του. Πανεπιστημιακοί, Πολιτικοί, ακόμα και Βιομήχανοι – Έμποροι έχουν εκφράσει την άποψη τους τις τελευταίες μέρες. Και οι συζητήσεις περιστρέφονται γύρω από τα ίδια επιχειρήματα και συνδέονται πάντα με βανδαλισμούς, κουκούλες και ακραίες καταστάσεις.
Καμία ουσιαστική συζήτηση για τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας μας και των Πανεπιστημίων. Καμία ουσιαστική συζήτηση για τα προβλήματα της νέας γενιάς που εξεγείρεται. Καμία ουσιαστική συζήτηση για την ποιότητα της Δημοκρατίας μας. Καμία ουσιαστική συζήτηση για την πραγματική ουσία του Ασύλου.
Το Πανεπιστημιακό Άσυλο αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις των προοδευτικών Δυνάμεων. Κατάκτηση κοινωνικών και πολιτικών αγώνων για ένα άλλο Πανεπιστήμιο. Το Πανεπιστήμιο της ελεύθερης διακίνησης ιδεών, ελεύθερης επιστημονικής, ιδεολογικής, φιλοσοφικής αναζήτησης. Δυστυχώς για την ιστορία, ο θεσμός του Πανεπιστημιακού Ασύλου δεν λειτούργησε πάντα στην παραπάνω κατεύθυνση.
Υπήρξαν και υπάρχουν πολιτικές και “ιδεολογικές” ομάδες που άλωσαν και αλλοτρίωσαν την πραγματική του έννοια. Δυνάμεις που θεώρησαν το Πανεπιστημιακό Άσυλο προαπαιτούμενο για την διάλυση και απαξίωση του Δημοσίου Πανεπιστημίου. Δυνάμεις που επέλεξαν τον δρόμο της καταστροφής και αέναης σύγκρουσης και όχι τον δρόμο της σύνθεσης και δημιουργίας.
Το Πανεπιστημιακό Άσυλο δεν ανήκει σε καμία πολιτική ομάδα και σε κανένα Πολιτικό Κόμμα. Ανήκει σε όλους εκείνους που νιώθουν σήμερα την ανάγκη να εκφράσουν τις απόψεις τους και να παλέψουν για αυτές. Απόψεις πολλές φορές αιρετικές για την κοινωνία μας. Απόψεις μειοψηφικές για τον “καθώς πρέπει” κόσμο μας. Αλλά απόψεις “καθαρές” για μια άλλη θεώρηση όχι μόνο της Κοινωνίας μας αλλά ακόμα και τις επιστήμης, σε μια εποχή μεγάλης αμφισβήτησης για πολλά.
Το Πανεπιστημιακό Άσυλο είναι εδώ για να υπηρετεί και να διασφαλίζει όλους εκείνους που νιώθουν την ανάγκη να το διασφαλίσουν και να το διαφυλάξουν για τις επόμενες γενιές. Η διαφύλαξη του Ασύλου δεν σημαίνει καταστροφή και ασυδοσία από ομάδες αμφιβόλου ταυτότητας. Είναι αναγκαία συνθήκη για την ουσιαστική ποιοτική αναβάθμιση του Δημοσίου Πανεπιστημίου. Ενός Πανεπιστημίου που θα διαμορφώνει τις κοινωνίες και θα πρωτοστατεί στις μεγάλες ανατροπές και αλλαγές μέσα σε αυτές.
Ας ασχοληθούν καλύτερα όλοι οι “ειδικοί” με τα πραγματικά προβλήματα της Παιδείας μας που νοσεί. Ας ασχοληθούν με την κατεύθυνση του Εκπαιδευτικού μας συστήματος, που δυστυχώς απέτυχε σε μεγάλο βαθμό να διαμορφώσει νέους με κριτική σκέψη και ελεύθερο πνεύμα. Ας ασχοληθούν με την κατάφωρη παραβίαση βασικών αρχών της Δημοκρατίας μας που επιτελούνται σε καθημερινή βάση. Ας ασχοληθούν με το βαθύ έλλειμμα ΑΞΙΩΝ που υπάρχει στον τόπο μας. Το Πανεπιστημιακό Άσυλο δεν είναι η πηγή του κακού....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου