Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009

Αγρότες στα Οδοφράγματα...

Τα τρακτέρ στην Αθήνα
Σύγκρουση μεταξύ αστυνομικών και αγροτών της Κρήτης στο λιμάνι του Πειραιά

ΑΠΕ
Δεκάδες αγροτικά μηχανήματα και τρακτέρ έκαναν «απόβαση» στο λιμάνι του Πειραιά
Αθήνα
Τελευταία ενημέρωση 09:25
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο
Προηγούμενο άρθρο:
«Απόβαση» στην Αθήνα πραγματοποιούν οι αγρότες της Κρήτης (1/2/2009)

Ένταση επικρατεί στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας εμποδίζουν περίπου 1.000 αγρότες, που έφθασαν τα ξημερώματα από την Κρήτη με δεκάδες τρακτέρ, να διαδηλώσουν στο κέντρο της Αθήνας με τα αγροτικά τους οχήματα.

Οι αγρότες έφθασαν στο λιμάνι του Πειραιά αποφασισμένοι να πραγματοποιήσουν πορεία προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην οδό Αχαρνών με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα, ωστόσο συνάντησαν την άρνηση του εισαγγελέα και της αστυνομίας.

Μετά από σύντομη διαπραγμάτευση που δεν είχε αποτέλεσμα, οι Κρητικοί επιχείρησαν να διασπάσουν τον αστυνομικό κλοιό με τα αγροτικά οχήματα και έριξαν ξύλα και πατάτες κατά των ανδρών των ΜΑΤ, που απάντησαν με ρίψη δακρυγόνων.

Στη διάρκεια των επεισοδίων, ομάδα αγροτών έσπασαν μία σιδερένια πόρτα στο λιμάνι και βγήκαν στο δρόμο. Οι αγρότες απέκλεισαν το ρεύμα προς το κέντρο του Πειραιά, δημιουργώντας προβλήματα στην κυκλοφορία.

Οι αγρότες έκαναν λόγο για τέσσερις τραυματισμούς και ανέφεραν ότι έγιναν συλλήψεις. Τις συλλήψεις δεν επιβεβαιώνει η αστυνομία.

Την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα επιχειρεί να αποκλιμακώσει με μεσολάβησή του ο νομάρχης Πειραιά Γ.Μίχας, ο οποίος βρίσκεται επί τόπου. Στο λιμάνι έχει μεταβεί και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος.

Την επίθεση κατά των αγροτών της Κρήτης καταδίκασαν με ανακοινώσεις τους το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι αγρότες αρνούνται κατηγορηματικά να μεταβούν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πεζή και πρότειναν να τους δοθεί μία λωρίδα κυκλοφορίας στην Πειραιώς, προκειμένου να μεταβούν στο υπουργείο με ορισμένα τρακτέρ, ειρηνικά και συντεταγμένα. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έγινε αποδεκτό από τον εισαγγελέα και την αστυνομία.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μ.Παπαδόπουλος δήλωσε ότι περιμένει τους αγρότες στο υπουργείο για να συζητήσουν τα αιτήματά τους, ενώ σημείωσε ότι εάν δεν έρθουν εκείνοι θα μεταβεί ο ίδιος στο λιμάνι. Οι αγρότες απέρριψαν το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί η συνάντηση στο λιμάνι.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χρήστος Μαρκογιαννάκης είχε απηυθύνει έκκληση στους αγρότες της Κρήτης να μη μεταβούν στην Αθήνα με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα, καθώς -όπως είπε- η παρουσία αγροτικών οχημάτων και τρακτέρ στους δρόμους της πρωτεύουσας θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρης Χατζηγάκης ζήτησε από τους Κρητικούς αγρότες να μη δυσκολέψουν τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, να μη διαχωρίζουν τον αγώνα τους από τη στάση όλων των άλλων αγροτών της Ελλάδας και να μην δημιουργήσουν κλίμα έντασης και αναταραχής στην Αθήνα, της οποίας, όπως είπε, «οι καταστηματάρχες και οι πολίτες έχουν ταλαιπωρηθεί πολύ ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σ.Χατζηγάκης θα βρίσκεται από σήμερα, Δευτέρα, στις Βρυξέλλες προκειμένου να έχει διαβουλεύσεις για το πακέτο των 500 εκατ. ευρώ που προορίζονται για τους αγρότες.

Οι αγρότες της Κρήτης διαμαρτύρονται επειδή δεν έχουν συμπεριληφθεί στο εν λόγω πακέτο ενίσχυσης - αποζημιώσεων.

Παραμένει το τελευταίο μπλόκο

Την απόφαση να κλείσουν οριστικά το συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα έλαβαν οι αγρότες της περιοχής, μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά, μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και αγροτών της Κρήτης.

Τα σύνορα με τη Βουλγαρία παρέμειναν ανοιχτά για μία ώρα το πρωί, κατά την οποία επετράπη η διέλευση φορτηγών με ευπαθή προϊόντα. Ωστόσο, οι αγρότες δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να ανοίξουν ξανά τα σύνορα, καταγγέλοντας τα επεισόδια στον Πειραιά.

Όσον αφορά στα μπλόκα, οι αγρότες στη Νίκαια Λάρισας αποφάσισαν να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους και το πρωί της Δευτέρας αποσύρουν τα τρακτέρ από το δρόμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου