Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2008

Αποτελέι Υποχρέωση...

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

ζούμε σε μια εποχή που το αυτονόητο είναι παράλογο, που το τίμιο είναι ανούσιο που η αλήθεια είναι λάθος. Στις μέρες μας βασικές αξίες και αρχές χάνονται παραχωρώντας αβίαστα την θέση τους σε ένα νέο “κώδικα” για την ανθρώπινη φύση. Σε ένα κώδικα με πρωταρχικό στόχο τον “εαυτό βολέυειν” και το “εγώ ακολουθείν”. Άραγε αυτό είναι το όνειρο της νέας γενιάς για μια άλλη διαφορετική κοινωνία; ή μάλλον καλύτερα “έχει όραμα η νέα γενιά;”
Για πολλούς η γενιά μας ίσως είναι η ποιο συντηρητική των τελευταίων χρόνων και αυτό δεν είναι και ψέμα. Είναι γεγονός ότι απέναντι στις προκλήσεις των καιρών μας στεκόμαστε φοβικοί, συνήθως άφωνοι και τραγικά συμβιβασμένοι με την κατεστημένη πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που δεν επιλέξαμε, μια πραγματικότητα που δεν διαμορφώσαμε, μια πραγματικότητα που μας κληροδότησαν οι παλαιότεροι. Αντιμετωπίζουμε το σήμερα απλά για το σήμερα, χωρίς να αποτελεί τον δρόμο για το αύριο. Βλέπουμε το μέλλον μας προσχεδιασμένο χωρίς να αγωνιζόμαστε για να το αλλάξουμε. Κάποτε η κοινωνία μας είχε όραμα, είχε αρχές, είχε αξιακό και ιδεολογικό σύστημα. Κάποτε οι Νεολαία μας αγωνιζόταν, αμφισβητούσε, αγωνιούσε, ανέτρεπε. Κάποτε το ιδανικό ήταν η ΑΛΛΑΓΗ, σήμερα το ιδανικό τείνει να γίνει η βόλεψη και η συντήρηση.
Μπροστά στο διαμορφούμενο σκηνικό δεν μπορούμε να σιωπάμε, δεν μπορούμε να ακολουθούμε το αέναο ρεύμα της αδιαφορίας. Οφείλουμε να δώσουμε ένα τέλος σε αυτό το σκηνικό, να γίνουμε πρωταγωνιστές σε μια νέα παράσταση, με νέους τίτλους και σενάριο, το σενάριο των αναγκών μας. Να προτάξουμε ως νέοι άνθρωποι και πολίτες του κόσμου το συλλογικό εμείς, παραμερίζοντας το ατομικό εγώ. Να δώσουμε νέο όραμα και νέες αξίες στην σημερινή κοινωνία. Να κάνουμε την μεγάλη υπέρβαση κόντρα στο κατεστημένο όραμα της απραξίας και συμβιβασμού.
Πώς θα το κάνουμε είναι μια εύλογη απορία που γεννάτε. Με ποιους και γιατί θα το κάνουμε είναι μια ερώτηση που ακολουθεί.
Όλοι μαζί, ένα νέο ριζοσπαστικό και προοδευτικό Κίνημα Νεολαίας, πέρα από χρωματισμούς και ιδεολογήματα να προτάξουμε αυτά που μας συνδέουν, να προτάξουμε εκείνα που μας ενώνουν απέναντι στην συντήρηση. Να δώσουμε εμείς τις απαντήσεις στα προβλήματα μας, να στείλουμε εμείς το μήνυμα για ένα κόσμο Αξιών, μπροστά από τα κέρδη.
Αυτά που μας ενώνουν είναι πολλά. Είναι η αδιαφορία της κεντρικής εξουσίας για το μέλλον μας. Είναι η ανασφάλιστη εργασία που οι περισσότεροι βιώνουμε. Είναι η ιδιωτικοποίηση και υποβάθμιση των βασικών Δημοσίων Αγαθών της Παιδείας και της Υγείας. Είναι η αγανάκτηση μας για την καταστρατήγηση των Δημοκρατικών Θεσμών. Είναι η απογοήτευση μας για την λειτουργία των θεσμών συμμετοχής. Είναι η αηδία μας για το κομματικό κράτος, για το ρουσφέτι και την αναξιοκρατία. Είναι η αγωνία μας για την καταστροφή του περιβάλλοντος. Είναι η αγωνία μας για ένα καλύτερο και δικαιότερο αύριο...
Αποτελεί υποχρέωση για κάθε σοσιαλιστή και αριστερό ο αγώνας για τα παραπάνω. Αποτελεί υποχρέωση μας η αναζωπύρωση και ανασυγκρότηση ενός λαϊκού Κινήματος Νεολαίας. Οι καιροί που έρχονται δεν θα είναι οι ευκολότεροι για το μέλλον μας καθώς πάγια κεκτημένα, όπως η κοινωνική ασφάλιση δικαιώματα αμφισβητούνται.
Αποτελεί υποχρέωση για την νέα γενιά να ξεπεράσει την γενιά του Πολυτεχνείου, την γενιά του 1-1-4, αποτελεί υποχρέωση όλων μας να θέσουμε νέα δεδομένα, νέες διεκδικήσεις, νέα οράματα για την κοινωνία μας.
Αποτελεί υποχρέωση για όλους εμάς να διαμορφώσουμε
μια κοινωνία ΑΞΙΏΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου