Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2008

Το σωματίδιο του θεού...



Φίλες και φίλοι,

πριν από λίγα εικοσιτετράωρα μπήκε στην «πρίζα» η μεγαλύτερη μηχανή στον κόσμο. Ο λόγος βέβαια για τον LHC (Επιταχυντής Βαρέων Αδρονίων) στο Ευρωπαϊκό κέντρο Πυρηνικών Ερευνών, το γνωστό CERN. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο πείραμα στην ιστορία της ανθρωπότητας, τα αποτελέσματα του οποίου θα φέρουν μια νέα επανάσταση στην Φυσική.
Αναλυτικότερα οι εργασίες για τον εν λόγω επιταχυντή κράτησαν αρκετά χρόνια και συνεργάστηκαν για το σκοπό αυτό εκατοντάδες επιστήμονες από όλο τον κόσμο. Ο LHC είναι ο μεγαλύτερος επιταχυντής στοιχειωδών σωματιδίων στον κόσμο και χρησιμοποιεί δέσμες πρωτονίων, που συγκρούονται μεταξύ τους με τεράστια Κινητική Ενέργεια. Τα θραύσματα των κρούσεων είναι αυτά που μελετούνται στα πειράματα τέτοιου είδους. Σε παλαιότερα πειράματα μικρότερης εμβέλειας, ανακαλύφθηκαν τα δομικά συστατικά των πρωτονίων και νετρονίων, τα λεγόμενα Quarks.
Ο κύριος σκοπός του LHC είναι ο πειραματικός έλεγχος του Standard μοντέλου στην Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων. Πρόκειται για το μοντέλο που περιγράφει την συμπεριφορά των τριών εκ των τεσσάρων στοιχειωδών δυνάμεων της φύσης (Ηλεκτρομαγνητική , Ισχυρή Πυρηνική, Ασθενής Πυρηνική), που με τα στοιχειώδη δομικά υλικά δομούν τον κόσμο μας.
Βασική θεωρητική πρόβλεψη του παραπάνω μοντέλου είναι και το μποζόνιο Higgs, για πολλούς και ως το «σωματίδιο του θεού». Μέχρι σήμερα η ανακάλυψη αυτού του μποζονίου ήταν αδύνατη λόγω της τεράστιας ενέργειας του και χρειάζονταν χρόνια αναμονής για το πείραμα του LHC. Το σωματίδιο Higgs ουσιαστικά αποτελεί την ενοποίηση των θεωριών για την Ηλεκτρομαγνητική Δύναμη και τις πυρηνικές δυνάμεις, που μαζί αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος του Higgs. Το εν λόγω σωματίδιο θα δώσει ουσιαστικές απαντήσεις στα αναπάντητα έως τώρα ερωτήματα για την προέλευση του Σύμπαντος μας. Θα δώσει απαντήσεις για την προέλευση των βασικών δυνάμεων και άλλων έως τώρα άγνωστων ιδιοτήτων τους.
Για την επιστημονική κοινότητα η 10 Σεπτέμβρη είναι η μέρα σταθμός για ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο. Ένα ταξίδι με αφετηρία το σήμερα και τέρμα την ώρα μηδέν για το σύμπαν, την μεγάλη έκρηξη. Ας περιμένουμε λοιπόν τα επόμενα 10 χρόνια που χρειάζονται για την ολοκλήρωση και ανάλυση των αποτελεσμάτων του πειράματος. Οι απαντήσεις θα είναι καθοριστικές για την Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων σε σχέση με τον τρόπο που οι επιστήμονες βλέπουν την εξέλιξη του σύμπαντος και την «Γένεση» της ύλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου