Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2008

34 Χρόνια Αγώνα...

Φίλες και φίλοι,
έχουν περάσει 34 χρόνια από την ιστορική 3η Σεπτέμβρη 1974, τότε που ο Ανδρέας Παπανδρέου διακήρυξε την Αλλαγή για να την κάνει πράξη 7 χρόνια μετά, με την νίκη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στις εκλογές του 1981. Η 3η Σεπτέμβρη δεν αποτελεί επέτειο μόνο για τα μέλη και φίλους του ΠΑ.ΣΟ.Κ. αλλά μια μέρα σταθμό για την Ελληνική Δημοκρατία και την μεταπολίτευση. Αποτελεί μια μέρα σταθμό για την Ελλάδα και το πολιτικό μας σύστημα.
3η Σεπτέμβρη του 1974, ένα χρόνο μετά την πτώση της Χούντας των Συνταγματαρχών είναι ακόμα νωπές οι αναμνήσεις από την επταετία. Είναι νωπές οι αναμνήσεις των αγωνιστών της Δημοκρατίας από τα βασανιστήρια, είναι ακόμα φρέσκο το αίμα των παλικαριών της αιματοβαμμένης Κύπρου. Ο δρόμος της Δημοκρατίας δεν είναι ο ευκολότερος για την πατρίδα μας που βγαίνει από μια κρίση επτά χρόνων.
Το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα γεννιέται από μια χούφτα αγωνιστών της Δημοκρατίας με μπροστάρη τον Ανδρέα Παπανδρέου, με την υπόσχεση ότι ο αγώνας του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος για την εθνική αναγέννηση, για μια σοσιαλιστική και δημοκρατική Ελλάδα, στηρίζεται στην αρχή πως η “εθνική μας ανεξαρτησία” αποτελεί προϋπόθεση για την πραγμάτωση της “λαϊκής κυριαρχίας”, πως η λαϊκή κυριαρχία αποτελεί προϋπόθεση για την πραγμάτωση της “κοινωνικής απελευθέρωσης”, πως η κοινωνική απελευθέρωση αποτελεί προϋπόθεση για την πραγμάτωση της “πολιτικής δημοκρατίας”.
Σήμερα οι αρχές της Ιδρυτικής μας διακήρυξης είναι επίκαιρες όπως και τότε. Σε μια εποχή που η Δημοκρατία μας χειραγωγείτε από την Κυβέρνηση και κάθε είδους εξωθεσμικά κέντρα, η Λαϊκή Κυριαρχία είναι το ζητούμενο. Σε μια εποχή που η Κυβέρνηση περιφρονεί και απαξιώνει τους θεσμούς η Δημοκρατική Διαδικασία είναι το αναγκαίο.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. κυβέρνησε την χώρα τουλάχιστον για μια δεκαετία με μικρές παρενθέσεις. Με τις πολιτικές των Κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου η Ελλάδα πέρασε σε μια νέα τροχιά και ο πολίτης έγινε επίκεντρο των μεγάλων Αλλαγών. Αλλαγές που έφεραν την χώρα στην σημερινή της μορφή, αλλαγές που έκαναν όλους εμάς περήφανους. Είμαστε περήφανοι για τον εκδημοκρατισμό του Ελληνικού Κράτους με την ενίσχυση της συμμετοχής του πολίτη στην λήψη των αποφάσεων. Είμαστε περήφανοι για την θεμελίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, για την αποκέντρωση και την εγκαθίδρυση της αιρετής Αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού. Είμαστε περήφανοι για τις μεγάλες αλλαγές στην Παιδεία και την ενίσχυση της Δημοκρατικής λειτουργίας και αυτονομίας των Α.Ε.Ι. με τον νόμο πλαίσιο του 1982. Είμαστε περήφανοι για την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος. Είμαστε περήφανοι για την είσοδο μας στην Ο.Ν.Ε. και την διεκδίκηση και οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.
34 χρόνια μετά το ΠΑ.ΣΟ.Κ. συνεχίζει τον αγώνα για μια νέα Αλλαγή, συνεχίζει τον αγώνα με τον Έλληνα συμμέτοχο και πρωτοπόρο, συνεχίζει για μια άλλη κοινωνία, για μια άλλη πράσινη ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον, για μια δικαιότερη κοινωνία, για μια Ελλάδα Αξιών. Η παρακαταθήκη της ιδρυτικής μας Διακήρυξης είναι μεγάλη, έχουμε ευθύνη απέναντι στην ιστορία μας και στον τόπο να συνεχίσουμε τους Αγώνες σε όλα τα επίπεδα. Να συνεχίσουμε τους αγώνες μας για να φέρουμε ξανά τον πολίτη στο επίκεντρο, για να δώσουμε ξανά την “Ελλάδα στους Έλληνες”.
Σε αυτόν τον αγώνα καλούμε τους πολίτες να οργανωθούν πάλι στις τάξεις του Κινήματος μας, όπως και τότε. Να ενδυναμώσουν τις οργανώσεις βάσης και να κάνουν την γειτονιά και τον χώρο δουλείας παραγωγικό κύτταρο διαλόγου και σύνθεσης.
Να φέρουμε ξανά το ΠΑΣΟΚ στην Κυβέρνηση και τον ΛΑΟ στην ΕΞΟΥΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου