Τετάρτη 27 Αυγούστου 2008

Εξόριστοι χιλιάδες υποψήφιοι ΑΕΙ-ΤΕΙ

27/08/2008

Τις 18.435 έφθασαν οι κενές θέσεις. Πάνω από 50 τμήματα δέχονται ελάχιστους νέους φοιτητές και κινδυνεύουν με μαρασμό. Συνωστισμός στις σχολές που υπόσχονται επαγγελματική αποκατάσταση

Μια πραγματικά «μαύρη εικόνα» του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος ανέδειξε η χτεσινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εισαγωγής. Περίπου ένας στους τρεις υποψηφίους (σχεδόν 30.000), από αυτούς που συμπλήρωσαν μηχανογραφικό δελτίο, έμειναν εκτός των πυλών πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Αλλοι τόσοι (σύνολο δηλαδή 60.000 άτομα) υπολογίζονται εκείνοι που επίσης έμειναν εκτός Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης από όλες τις κατηγορίες των αποφοίτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, χωρίς όμως να έχουν συμπληρώσει μηχανογραφικό δελτίο. Το παράδοξο είναι ότι την ίδια στιγμή οι κενές θέσεις έφτασαν τις 18.435 (πέρυσι ήταν 13.132) και συνεπώς δεκάδες τμήματα (ξεπερνούν τα 50) που δέχονται ελάχιστους νέους φοιτητές, τώρα κινδυνεύουν με μαρασμό και απαιτούν άμεση παρέμβαση (κλείσιμο, συγχωνεύσεις, αλλαγή επιστημονικού αντικειμένου). Αυτός είναι ο παραλογισμός του εκπαιδευτικού μας συστήματος και μιας πολιτικής που από τη μία εξοστρακίζει από τη μόρφωση σε ανώτατο επίπεδο, χιλιάδες νέους ανθρώπους και από την άλλη αφήνει άδειες θέσεις στα ιδρύματα.

Η τρομερή αγωνία των παιδιών για το μέλλον τους αποτυπώθηκε φέτος στα αποτελέσματα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, αλλά και η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης που αφορά τη βαθμολογική βάση, τις περικοπές εισακτέων στα κεντρικά ΑΕΙ και την πριμοδότηση θέσεων στα περιφερειακά.

Ο απολογισμός των πανελλαδικών του 2008 συνοψίζεται στα εξής: Συνωστισμός και άνοδος των βάσεων στις σχολές που υπόσχονται καλή επαγγελματική αποκατάσταση, πτώση των βάσεων και άρνηση, από την πλευρά των υποψηφίων, εισαγωγής σε σχολές που η αγορά έχει από καιρό «αποκηρύξει». Αποτέλεσμα; Συνολικά 17.518 κενές θέσεις στα ΤΕΙ και 917 στα πανεπιστήμια. Και το χειρότερο, 29.183 παιδιά (από αυτά που συμπλήρωσαν μηχανογραφικό) εκτός Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Οσον αφορά στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας απέδωσε την αύξηση των κενών θέσεων όχι μόνο στην επιβολή της βάσης του «10» για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, αλλά και στην κακή επιλογή των υποψηφίων όσον αφορά το μηχανογραφικό δελτίο. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο γ.γ. του υπουργείου κ. Πλατής, «ορισμένοι πέρασαν τη βάση και συγκεκριμένα 1.990 άτομα, αλλά δεν είχαν επιλέξει τις κατάλληλες σχολές στο μηχανογραφικό δελτίο».

Οσο για το τι πρόκειται να γίνει με τα τμήματα τα οποία έχουν και φέτος μικρό αριθμό εισακτέων, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να κλείσουν. «Υπάρχουν ήδη συζητήσεις για μετεξελίξεις και συγχωνεύσεις», τόνισε ο κ. Πλατής.

Οσον αφορά στις κενές θέσεις στα Τεχνολογικά κυρίως ιδρύματα, οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Σύνολο κενών θέσεων 18.435. Σε 26 ΤΕΙ εισάγεται μονοψήφιος αριθμός υποψηφίων (από 0 έως 9 άτομα). Σε 5 τμήματα δεν εισάγεται κανένας υποψήφιος. Σε δύο τμήματα μόνο ένας.

Ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων οι οποίοι υπέβαλαν μηχανογραφικό δελτίο ανήλθε σε 97.407 (64.280 με το 90%, 18.668 με το 10%, 445 με την κατηγορία των Εσπερινών Γενικών Λυκείων, 13.526 από τα Ημερήσια ΤΕΕ και 488 από τα Εσπερινά ΤΕΕ), ενώ πέρυσι ο αριθμός των υποψηφίων ήταν 99.873. Συνολικά εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στα ΤΕΙ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού 68.224.
πηγή:ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου