Παρασκευή 13 Ιουνίου 2008

Καλώς τον να τον Υπουργό μας...

Φίλες και φίλοι,

χτες ξεκίνησε επίσημη επίσκεψη του Υπουργού Παιδείας κ. Στυλιανίδη στην Κρήτη. Η επίσκεψη αυτή γίνετε σε μια κρίσιμη εποχή για όλες τις βαθμίδες τις εκπαίδευσης. Μια εποχή που τα Δημόσια Πανεπιστήμια είναι σε κρίση και τα σχολεία σε παρακμή λόγω της αδιαφορίας του κεντρικού κράτους και της παραδοσιακής υποχρηματοδότησης τους.
Η επίσκεψη γίνετε με αφορμή την Σύνοδο των Προέδρων των Τ.Ε.Ι στο Ηράκλειο και της Συνόδου των Πρυτάνεων των Α.Ε.Ι. στα Χανιά. Στην ημερήσια διάταξη των Συνόδων βασικό ζήτημα είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών για την εφαρμογή του Νόμου Πλαίσιο και η κατάθεση του Νομοσχεδίου για τις μεταπτυχιακές σπουδές. Παράλληλα ένα μεγάλο μέρος της ακαδημαϊκής κοινότητας διατρανώνει την αντίθεση της στην εφαρμογή του Νόμου «Γιαννάκου» που ταλαιπωρεί το Δημόσιο Πανεπιστήμιο τα τελευταία 2 χρόνια. Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας με τις, καθημερινές πλέον, δηλώσεις για υποχρεωτική εφαρμογή του Νόμου, αλλά και για την ανάγκη ίδρυσης «άλλου τύπου» Πανεπιστημίων, δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους.
Η παιδεία είναι ζήτημα που πρέπει να αφορά το σύνολο της Ελληνικής Κοινωνίας και ιδιαίτερα την Νέα Γενιά. Το φοιτητικό Κίνημα μέσα από τους πρόσφατους αγώνες κατάφερε να ακυρώσει στην πράξη την αναθεώρηση του Άρθρου 16 και την ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Με τις δυναμικές κινητοποιήσεις του φοιτητικού κινήματος ο Νόμος «Πλαίσιο» είναι στην πράξη ανεφάρμοστος. Ο πρότυπος εσωτερικός κανονισμός δεν έχει υιοθετηθεί από τα Πανεπιστήμια, τα συγγράμματα δεν διανέμονται με τον νέο τρόπο. Οι τετραετής κανονισμοί δεν έχουν πουθενά κατατεθεί σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Νόμου. Η «μεταρρύθμιση» δεν υιοθετείτε από τα Πανεπιστήμια τα οποία αντιστέκονται στην αποσπασματικότητα και προχειρότητα των μέτρων. Για ποια μεταρρύθμιση μας μιλάει ο κ. Στυλιανίδης και τα κυβερνητικά φερέφωνα του στα Πανεπιστήμια;
Μετά τον Νόμο Πλαίσιο και τον Νόμο για την Έρευνα έρχεται και ο Νόμος για της Μεταπτυχιακές Σπουδές. Ένας Νόμος αναγκαίος για την αναβάθμιση των μεταπτυχιακών σπουδών ιδιαίτερα στα Τ.Ε.Ι, αλλά δυστυχώς στην λάθος πάλι κατεύθυνση. Το μοτίβο παρόμοιο με όλους τους Νόμους της Ν.Δ για την ανώτατη εκπαίδευση καθώς αποτελεί ένα νέο κατάλογο ρυθμίσεων - κανόνων χωρίς κανένα σεβασμό στην ακαδημαϊκή αυτοτέλεια των ιδρυμάτων και χωρίς εγγυήσεις για την χρηματοδότηση τους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η τελική πρόταση του Υπουργείου Παιδείας θα κατατεθεί μέσα στην εξεταστική περίοδο, ώστε να μην υπάρξουν αντιδράσεις. Είναι πάγια τακτική που χρησιμοποιήθηκε και για τους ψηφισμένους Νόμους.
Τοβασικό πρόβλημα της ανώτατης εκπαίδευσης δεν λύνεται με κούφιες μεταρρυθμιστικές ρητορείες, αλλά με ουσιαστική αύξηση της χρηματοδότησης.Η αναβάθμιση της παιδείας δεν μπορεί να προκύψει με τις συγκρούσεις, τα Υπουργικά διατάγματα - απειλές για περικοπές , την γραφειοκρατία, την αναξιοκρατία την ιδιωτικοποίηση που προωθεί η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Η κάθε μεταρρύθμιση οφείλει να σέβεται την αυτονομία της ακαδημαϊκής κοινότητας και όχι τον ασφυκτικό γραφειοκρατικό εναγκαλισμό των ιδρυμάτων μας. Η κάθε μεταρρύθμιση οφείλει να αποτελεί προϊόν ανοικτού, ουσιαστικού και επίπονου διαλόγου με το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας και όχι προσχηματικό διάλογο με κομματικά φερέφωνα σε κλειστά γραφεία.

Σε αυτή την επίσκεψη του κ. Στυλιανίδη στο νησί μας, όλοι εμείς οι προοδευτικοί νέοι στέλνουμε ένα δυνατό μήνυμα. Στέλνουμε το μήνυμα της υπεράσπισης της Δημόσια και Δωρεάν Παιδείας. Διαδηλώνουμε μαζί με τους Φοιτητικούς Συλλόγους, με τους δασκάλους, τους καθηγητές και όλους τους φορείς ενάντια στην Υποβάθμιση της Παιδείας μας και καλούμε τα μέλη και φίλους της οργάνωσης μας σε έναν αγώνα για τα αυτονόητα.

«Κύριε Υπουργέ ακούστε το καλά αυτός ο Νόμος Πλαίσιο θα μείνει στα χαρτιά»
Δίκτυο Νέων ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Πανεπιστημίου Κρήτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου