Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Σκέψεις...Ασυλο και εμείς...


Άσυλο μια μεγάλη συζήτηση...Καταρχήν πρέπει να διαχωριστεί στο μυαλό μας ο λόγος ύπαρξης του Ασύλου και η κατάληψη της Νομικής σαν δύο διαφορετικά ζητήματα με διαφορετική ανάλυση.

Το άσυλο είναι όντως κατάκτηση γενεών, αλλά το άσυλο όπως έλεγε και ο νόμος του 1982 υπερασπίζεται από την ίδια την πανεπιστημιακή κοινότητα, όπως κάθε κατάκτηση υπερασπίζεται από την ίδια την κοινωνία μας.

Άραγε τα τελευταία χρόνια τι κάναμε όλοι μας για την υπεράσπιση και διεύρυνση του Ασύλου στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ μας;

Τι κάναμε για να αναδείξουμε την ουσιαστική χρησιμότητα του δηλαδή εκείνη της Ελεύθερης διακίνησης ιδεών και της αναζήτησης...;

Εγώ λέω ότι σε μια μεγάλη πλειοψηφία δεν κάναμε τίποτα. Μετατρέψαμε το άσυλο σε επίφαση για την δήθεν έκφραση των ιδεών μας, ιδέες που άρχιζαν και τελείωναν σε μια αφίσα στον τοίχο ή σε ένα τραπεζάκι με ένα κείμενο. Αυτά είναι εικόνες που τις έχουμε δει μέσα στις σχολές μας.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει να καταργηθεί το άσυλο ή να ελαστικοποιηθεί, αντιθέτως το άσυλο πρέπει να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο, ειδικά σε μια εποχή που στα Πανεπιστήμια μας κινδυνεύει όχι τόσο η ελεύθερη έκφραση αλλά ίσως η απρόσκοπτη έρευνα και εκπαίδευση από την γενικευμένη συζήτηση της "ανταγωνιστικότητας στην εκπαίδευση".

Μια τελευταία παρατήρηση, είναι λυπηρό η Νεολαία ΠΑ.ΣΟ.Κ. και η Π.Α.Σ.Π. να κάνουν πολιτική ανακοινώσεων και δηλώσεων, σε μια τέτοια εποχή. Θα ήταν αποδοτικότερο συγκροτημένα οι οργανώσεις μας να βάλουν στο επιπεδο της βάσης και της κοινωνίας τα σημαντικά ζητήματα που σήμερα βιώνει η ελληνική νεολαία.

Να συζητήσουμε για το μεταναστευτικό και την ανάγκη για συγκρότηση σοβαρών πολιτικών προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάθε μετανάστη νόμιμου ή ". "λαθραίου". Να μιλήσουμε για την ανάγκη ελεύθερης διακίνησης ανθρώπων μέσα σε μια άλλη Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως σωστά τίθεται παραπάνω το ζήτημα.

Να συζητήσουμε για το Δημόσιο Δημοκρατικό ελεύθερο Πανεπιστήμιο του αύριο σε ένα δικό μας πλαίσιο και όχι στο πλαίσιο του Υπουργείου Παιδείας ή εκείνο του 1982, που έκλεισε με μεγάλη επιτυχία τον Κύκλο του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου