Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Σκέψεις για την Νέα Πραγματικότητα και εμάς...

Είμαστε μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα την οποία δεν μπορούμε να κοιτάμε αδιάφοροι και αμέτοχοι. Η νέα αυτή πραγματικότητα θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις ζωές μας και της ζωές των επόμενων από εμάς, καθώς σηματοδοτεί μια νέα περίοδο στην ιστορία, την περίοδο μιας νέας μεταπολίτευσης.
Μια χρονική περίοδο με νέα συνεκτικά χαρακτηριστικά, την παγκοσμιοποίηση, την τεχνολογική επανάσταση, την κλιματική αλλαγή και την Διεθνή Οικονομική Κρίση, που απαιτεί νέες πολιτικές και νέες ιδεολογικές προσεγγίσεις. Απαιτεί νέα στοιχεία, νέες αντιλήψεις, καινοτόμες ιδέες και “εναλλακτικές” επαναστάσεις.
Η Νεολαία ΠΑ.ΣΟ.Κ. και το διεθνές προοδευτικό κίνημα νέων, έχει την “χρυσή” ευκαιρία να χαράξει εκείνες τις πολιτικές που θα κάνουν την νέα πραγματικότητα “ευκαιρία για την νέα γενιά”. Πολιτικές δίκαιης αναδιανομής του παραγόμενου πλούτου και ανασυγκρότησης της Οικονομίας και του Κοινωνικού κράτους σε κάθε επίπεδο. Πολιτικές που θα οδηγήσουν σε μια Δίκαιη Κοινωνία Αξιών και σε μια εποχή Δημιουργίας.
Έχουμε αναλύσει και καταγράψει τα χαρακτηριστικά των περασμένων 100 χρόνων. Έχουμε δει και ζήσει τις πολιτικές επιλογές τόσο των νεοφιλελεύθερων όσο και των σοσιαλδημοκρατών στην Ευρώπη και στον Κόσμο. Γνωρίζουμε και έχουμε βιώσει σε μεγάλο βαθμό τόσο τα θετικά, όσο και τα αρνητικά στοιχεία αυτών των πολιτικών. Πρέπει να πάμε στο επόμενο βήμα, να παράξουμε εμείς, η Νέα Γενιά πολιτική δημιουργίας και διεξόδου για την δική μας γενιά. Με βάση τις αρχές και τις αξίες της σοσιαλιστικής μας παράδοσης και τα διδάγματα της πορείας μας να βρούμε την πυξίδα στο νέο ταξίδι.
Στα πλαίσια ενός ουσιαστικού πολιτικού διαλόγου στην βάση της Νεολαίας ΠΑ.ΣΟ.Κ. που θα οδηγήσει σε Συνέδριο Αρχών & Θέσεων οφείλει η οργάνωση να αναπτύξει ανοικτές συλλογικές διαδικασίες διαβούλευσης σε κάθε περιφέρεια, Νομό και Δήμο της χώρας.
Διαδικασίες που θα συγκροτούν την αρχή μιας πρωτοφανούς “από τα κάτω” διαδικασίας πολιτικού διαλόγου που θα έχει σαν στόχο την παραγωγή και την δημιουργία προτάσεων για κάθε σοβαρό ζήτημα. Συγκεκριμένα οι διαδικασίες πρέπει να συνοδεύονται από συμμετοχικά “γεγονότα” με συγκεκριμένη ανά τόπο θεματολογία.
Ενδεικτικά θα μπορούσαν να υλοποιηθούν, με ευθύνη των Οργάνων της Νεολαίας ΠΑ.ΣΟ.Κ. Και σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης ΠΑ.ΣΟ.Κ. σε κάθε επίπεδο:
  • Πραγματοποίηση Νομαρχιακών Συνελεύσεων σε κάθε Δήμο με θέμα την Ιδεολογική μας Ταυτότητα μπροστά στην νέα εποχή και ένα ζήτημα της τοπικής Κοινωνίας
  • Πραγματοποίηση 2ήμερων Ανοικτών Περιφερειακών Συνδιασκέψεων σε κάθε Διοικητική Περιφέρεια με κεντρικό θέμα την Ιδεολογική μας ταυτότητα και αρχές και ένα περιφερειακό ζήτημα (π.χ. Τουρισμός ή Αγροτική Ανάπτυξη ή Περιφερειακή Ανάπτυξη κλπ)
  • Πραγματοποίηση 3 ήμερου Πολιτικού Συνεδρίου Αρχών & Θέσεων Νεολαίας ΠΑ.ΣΟ.Κ. με θέμα “ Η Νεολαία μπροστά στην Κρίση και την νέα εποχή”. Τραπέζια Διαλόγου και Ομάδες Εργασίας σε κάθε Τομέα Πολιτικής που θα καταλήξουν σε ενιαίο πλαίσιο αρχών και προτάσεων. Ταυτόχρονη Αξιοποίηση των προτάσεων και θέσεων από τις Περιφερειακές Συνδιασκέψεις.
Ξεχωριστό ρόλο σε αυτή την διαδικασία πανελλαδικής κλίμακας, πρέπει να παίξουν όχι οι “σφραγίδες” και οι “διαδικασίες” αλλά κάθε μέλος και φίλος της Νεολαίας ΠΑ.ΣΟ.Κ. που αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα ενός τέτοιου πολιτικού εγχειρήματος.
Η ουσία και ο στόχος πρέπει να είναι να συγκροτήσουμε μέσα από την διαβούλευση και τον διάλογο καινοτόμες “επαναστατικές” προτάσεις και ιδέες για τα θέματα που απασχολούν την νέα γενιά και το μέλλον της.
Η Αλλαγή δεν είναι σύνθημα είναι ανάγκη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου