Κυριακή 23 Αυγούστου 2009

Βήμα Απόψεων και Διαλόγου για την Σάμο...


Παραθέτω σχόλια που έκανα στο blog aigaio σε σχετικό βήμα διαλόγου για το νησί καταγωγής μου την Σάμο.


Καταρχήν συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία του κ. Νέγρη. Ο Διάλογος για το νησί, είναι απαραίτητος με βάση την διαμορφούμενη κατάσταση. Είμαι και εγώ Σαμιώτης, αν και λείπω τα τελευταία χρόνια για Σπουδές.

Η Σάμος κατά την γνώμη μου δυστυχώς είναι “άξια της μοίρας” της. Και τεράστια ευθύνη φέρουν όχι μόνο οι “τοπικοί παράγοντες” αλλά και οι πολίτες που τους αναδεικνύουν κάθε φορά σε διάφορα δημόσια αξιώματα.

Η Σάμος ενώ θα μπορούσε να είναι πρότυπο περιφερειακής ανάπτυξης στο Αιγαίο, λόγω του φυσικού πλούτου που διαθέτει, είναι η “ψωροκώσταινα” του Αιγαίου. Αναπτυξιακή λογική μηδέν δυστυχώς.

Ενώ θα μπορούσαμε να “πουλάμε” αξιόλογες τουριστικές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας 12 μήνες το χρόνο, απλά “βολεύει” μέτριες υπηρεσίες για 3 με 4 μήνες του καλοκαιριού.

Ενώ θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κάνοντας τα θελκτικά προς τους Υποψήφιους Φοιτητές, διατηρούμε ένα Πανεπιστήμιο σε δεκάδες κτίρια σκόρπια με χαμηλής ποιότητας παροχές προς τους φοιτητές.

Ενώ θα μπορούσαμε να παλέψουμε για Θαλάσσιες και εναέριες συγκοινωνίες με “Δραστικά” μέτρα, απλά μιζεριάζουμε με την κατάσταση μας.

Αν αναρωτιόμαστε γιατί οι Επιχειρηματίες δεν επενδύουν στο νησί μας η απάντηση είναι απλή. Γιατί το διαμορφούμενο περιβάλλον δεν τους επιτρέπει καθώς δεν υπάρχουν εγγυήσεις για την βιωσιμότητα της κάθε επένδυσης τους.

Η Σάμος λοιπόν σαν νησί και η τοπική κοινωνία πρέπει να σκεφτούν πολύ σοβαρά το μέλλον. Το νησί είναι σε ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι και οι τοπικοί φορείς οφείλουν να πάρουν αποφάσεις με ουσία για το μέλλον.

Επειδή στον Διάλογο σας αναφέρετε και ονόματα πολιτευτών και πολιτικών του νησιού μας, έχει αξία κάποια στιγμή να μάθουμε ως λαός να αξιολογούμε κάθε άνθρωπο για αυτά που έπραξε στην διαδρομή του.

Σημειώνω ότι στο νησί μας συμβαίνει κάτι τραγικό κατά την γνώμη μου. Ο απερχόμενος Νομάρχης κάθε φορά μέχρι τώρα γίνεται και Βουλευτής..!! Λές και δεν υπάρχουν άλλοι για να πάρουν τα ινία!!

Όσο για το “βόλεμα” παιδιών και συγγενών, χωρίς να γνωρίζω συγκεκριμένες περιπτώσεις, είναι ακόμα ένα θέμα αξιολόγησης του ίδιου του πολιτικού μας συστήματος, αλλά και των εαυτών μας που το στηρίζουμε με κάθε τρόπο.

Η πολιτική και η ενασχόληση με τα “κοινά” δεν μπορεί να είναι επάγγελμα. Ευτυχώς δεν είναι όλοι οι ίδιοι...Υπάρχουν και προσωπικότητες, αλλά δυστυχώς δεν είναι ο κανόνας.

Συμπερασματικά αγαπητοί μου συμπατριώτες...Σάμος ώρα Μηδέν...

Μιχάλης Ε. Καραδημητρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου