Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

Χιλιόμετρα για γράμματα στην Κρήτη του τουρισμού

πηγή:Ελευθεροτυπία

5/3/2009

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΟΙ ΓΚΡΙΖΕΣ ΖΩΝΕΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Χιλιόμετρα για γράμματα στην Κρήτη του τουρισ
μού

Των ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΝΙΚΟΥ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΝΝΑΣ ΠΑΠΠΑ, ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ, ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΟΝΤΟΥ



3ο Τρία παιδιά στη Δ' και τρία στη Στ' είναι το μαθητικό δυναμικό του Αχεντριά, ενός χωριού στα 680 μέτρα πάνω στα Αστερούσια Ορη, με 380 κατοίκους. Εδώ βρίσκεται ένα από τα 17 μονοθέσια Δημοτικά σχολεία του νομού Ηρακλείου, με λιγότερους από 10 μαθητές, που δεν έχουν καταργηθεί, καθώς τα προβλήματα που θα δημιουργούνταν θα ήταν πολύ περισσότερα, λόγω της μεγάλης απόστασης των χωριών από τα πλησιέστερα ημιαστικά κέντρα.



Ο Αχεντριάς απέχει 12 χλμ. από τον Πύργο και η διαδρομή είναι εξαιρετικά δύσκολη, σε έναν στενό δρόμο με πολλές στροφές. Η δασκάλα Ελένη Πετρετζίκη διδάσκει για δεύτερη χρονιά σε αυτό το δυσπρόσιτο σχολείο. «Πέρυσι είχαμε εννέα μαθητές σε όλες τις τάξεις και η διδασκαλία ήταν πιο δύσκολη. Οταν γίνεται διδασκαλία σε μια τάξη, τα παιδιά της άλλης κάνουν κάποια εργασία. Οι μαθητές αγαπούν πολύ το χωριό τους, είναι δεμένοι μεταξύ τους και δεν μετακινούνται συχνά σε άλλες περιοχές. Η οργανικότητα του σχολείου δεν επιτρέπει να γίνεται μάθημα ξένης γλώσσας, μουσικής ή γυμναστικής», μας λέει. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου δασκάλων Απόστολο Κλινάκη, η μουσική, η γυμναστική και η ξένη γλώσσα έχουν εισαχθεί σε σχολεία άνω των τεσσάρων θέσεων.

Στο ίδιο παλιό κτίριο του Δημοτικού στεγάζεται και το νηπιαγωγείο με τρία νήπια.

Δέκα παιδιά φοιτούν σε Γυμνάσιο και Λύκειο. Οι μαθητές του Γυμνασίου, μεταφέρονται καθημερινά με λεωφορείο του δήμου στον Πύργο, ενώ του Λυκείου μεταφέρονται από ιδιώτη στο Μεσοχωριό και από εκεί παίρνουν λεωφορείο, είτε για το Αρκαλοχώρι είτε για τον Χάρακα, όπου υπάρχουν Λύκεια. Αυτά τα παιδιά χρειάζονται 45 λεπτά με μία ώρα για να πάνε στο σχολείο τους. Σε περίπτωση που παρακολουθούν μαθήματα ξένης γλώσσας ή φροντιστήριο, η διαδρομή ξαναγίνεται αργά το απόγευμα και η επιστροφή στο χωριό, νύχτα πια, με κατάκοπους και τους μαθητές και τους γονείς τους.

«Παρά την ταλαιπωρία, τα παιδιά θέλουν να συνεχίσουν το σχολείο για να ξεφύγουν από τη δύσκολη ζωή του χωριού», μας λέει η κοινοτική εκπρόσωπος κ. Δασκαλάκη.

Οδύσσεια εκπαίδευσης

Ανατολικά των Αστερουσίων, στον παραθαλάσσιο οικισμό της Ψαρής Φοράδας, που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια λόγω του τουρισμού και της καλλιέργειας κηπευτικών, στο διθέσιο Δημοτικό σχολείο φοιτούν 24 μαθητές. Από αυτούς, οι 14 στην Α' τάξη!

Οι μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου πηγαίνουν ή στη Βιάννο (25 χλμ.) ή στην Ιεράπετρα (20 χλμ.) και αν παρακολουθούν φροντιστήρια για προετοιμασία πανελλαδικών, οδηγούνται αναγκαστικά στο Αρκαλοχώρι (50 χιλιόμετρα). Ο Δήμος Βιάννου έχει δρομολογήσει απογευματινό αστικό λεωφορείο από το Αρκαλοχώρι ώς τη Βιάννο και από εκεί οι γονείς παραλαμβάνουν τα παιδιά για να επιστρέψουν στα χωριά τους.

Ανάλογη ταλαιπωρία υφίστανται και οι μαθητές άλλων απομακρυσμένων χωριών, όπως π.χ. των Βοριζίων ή των Καμαρών, στους πρόποδες του Ψηλορείτη, για να «κατεβούν» 23-25 χιλιόμετρα πιο νότια στις Μοίρες, για τα σχολεία και τα φροντιστήριά τους. Η απόσταση γίνεται μεγαλύτερη, αφού το λεωφορείο κάνει «γύρα» και από άλλα χωριά για να πάρει και από εκεί τους μαθητές. Αρκετοί θα εγκαταλείψουν στην πορεία, για να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία, την παραδοσιακή δραστηριότητα της περιοχής.

Τουριστική διαρροή

Στο Νομό Ηρακλείου διαπιστώνεται μια σημαντική μείωση του μαθητικού δυναμικού στην ενδοχώρα, στα αγροτοκτηνοτροφικά χωριά και αντίστοιχα, κατάργηση πολλών σχολείων, ενώ, αντιθέτως αυξάνεται ο αριθμός των μαθητών σε όλους τους δήμους της βόρειας παραλιακής ζώνης. Ομως είναι οι τουριστικοί δήμοι, στους οποίους παρατηρείται το μεγαλύτερο ποσοστό μαθητών που εγκαταλείπουν την εκπαίδευση, σύμφωνα με στοιχεία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

Συνολικά λειτουργούν 212 νηπιαγωγεία, τα περισσότερα σε ακατάλληλες μισθωμένες αίθουσες. Από τα 202 δημοτικά σχολεία, τα 38 είναι μονοθέσια, ενώ εννέα ανέστειλαν πρόσφατα τη λειτουργία τους λόγω έλλειψης μαθητών. Ωστόσο, οι μαθητές είναι 20.719, περισσότεροι δηλαδή από το έτος 2003-ο4, όταν ήταν 19.478. Η δαπάνη για τη μεταφορά 7.500 μαθητών (σε σύνολο περίπου 40.000) είναι 5,4 εκ. ευρώ. Οι συμβάσεις καλύπτουν και τη μεταφορά 86 μαθητών ΑΜΕΑ, όχι όμως χωρίς προβλήματα. *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου