Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2008

Απαντάμε ΜΑΖΙΚΑ...

Φίλες και φίλοι,

για ακόμα μια φορά η Ελληνική Κοινωνία βιώνει ένα μεγάλο “μπάχαλο” σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Σχολεία σε κατάληψη, Δάσκαλοι, Καθηγητές και Πανεπιστημιακοί στα πρόθυρα απεργιακών κινητοποιήσεων, Φοιτητές και Μαθητές στους Δρόμους. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας έχουν καταφέρει το “κάθε πέρυσι και καλύτερα”. Έχουν καταφέρει παρά τις δεσμεύσεις την πλήρης απαξίωση του Δημόσιου Σχολείου και την Δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Κερασάκι στην τούρτα είναι και η πρόσφατη καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για την χώρας μας. Η απόφαση σχετίζεται με την μη εφαρμογή σχετικής Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τα εργασιακά δικαιώματα των αποφοίτων των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών που εδρεύουν στην Ελλάδα. Αναφορικά σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία “ακυρώνετε” ο Νόμος που ψηφίστηκε το καλοκαίρι στο Ελληνικό Κοινοβούλιο για το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Κ.Ε.Σ., καθώς αντιβαίνει σε βασικές διατάξεις της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας.
Η χώρα μας υποχρεούται να αναγνωρίσει πλήρη εργασιακά δικαιώματα στους απόφοιτους των Κ.Ε.Σ. χωρίς να έχει το δικαίωμα να ελέγξει – αξιολογήσει – πιστοποιήσει την λειτουργία τους και τα “πτυχία” που υποτίθεται ότι παρέχουν. Σύμφωνα με την απόφαση τα εν λόγω Κέντρα λειτουργούν με βάση τους κανόνες τις χώρας προέλευσης και όχι της χώρας που εδρεύουν τα παραρτήματα τους.
Η απόφαση αυτή αποτελεί ένα ακόμα χτύπημα στην ήδη βεβαρημένη κατάσταση των Ελληνικών Δημοσίων Πανεπιστημίων, καθώς τα εξισώνει ως προς τα εργασιακά δικαιώματα με αμφιβόλου προέλευσης και ακαδημαϊκής υπόστασης “παραμάγαζα”, χωρίς να δίνετε η δυνατότητα του στοιχειώδους ελέγχου από την χώρα υποδοχής.
Με την εν λόγω απόφαση απαξιώνετε για ακόμα μια φορά ο θεσμός του “Πανεπιστημίου” και των πανεπιστημιακών σπουδών. Ένας θεσμός που εγγυάται την απρόσκοπτη επιστημονική αναζήτηση και την ακαδημαϊκή ολοκλήρωση των αποφοίτων του. Ένας θεσμός που ιστορικά έχει συμβάλει στην ανάπτυξη των κοινωνιών και την πρόοδο. Σήμερα το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο δυστυχώς εξισώνετε προς τα κάτω.
Εκτίμηση μου είναι ότι τα κοινοτικά όργανα οφείλουν να επανεξετάσουν την επίμαχη Ευρωπαϊκή οδηγία με βάση την διαφορετικότητα των κρατών μελών στα συστήματα εκπαίδευσης, δίνοντας την δυνατότητα σε κάθε χώρα να ρυθμίζει με την αντίστοιχη εθνική νομοθεσία όλα τα ζητήματα της εκπαίδευσης. Προφανώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να θέτει ένα ενιαίο πλαίσιο, άλλα όχι να επιβάλει Εθνικές Πολιτικές.
Η απάντηση της κοινωνίας πρέπει να είναι μαζική, με αίτημα την διασφάλιση της ποιότητας της Εκπαίδευσης, την ενίσχυση του Δημοσίου Πανεπιστημίου, την διατήρηση και επέκταση του ΔΩΡΕΑΝ χαρακτήρα της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Πρέπει να είναι η απάντηση ΟΛΩΝ των πολιτών, γιατί το θέμα της Παιδείας, μας αφορά ΟΛΟΥΣ. Η Παιδεία είναι ο βασικός πυλώνας για την ανάπτυξη και την ΑΛΛΑΓΗ και όχι ζήτημα αποσπασματικών ρυθμίσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου