Σάββατο 29 Μαρτίου 2008

Νεό Όραμα - Νέοι Αγώνες - Ανατροπή τώρα!!

Συνάδελφοι,
έχει περάσει καιρός από τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις μας ενάντια στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Καλούμαστε σήμερα να αποτιμήσουμε το κοντινό αγωνιστικό παρελθόν και να συντονιστούμε για το μέλλον που μας ετοιμάζουν. Μπροστά μας είναι η εφαρμογή του, εδώ και ένα χρόνο, ψηφισμένου Νόμου Πλαίσιο για τα Α.Ε.Ι., μπροστά μας έχουμε τις αντεργατικές μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού, το ξεπούλημα της Δημόσιας περιουσίας και ένα σωρό επιθέσεις του νεοφιλελευθερισμού στα κεκτημένα δικαιώματα του λαού μας. Ποιός πρέπει να είναι ο δρόμος μας από εδώ και στο εξής; Τί έχουμε κερδίσει;
Είναι δεδομένο σε όλους εμάς ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο αλλά τα πάντα είναι θέμα καθημερινού αγώνα. Το φοιτητικό κίνημα τα τελευταία χρόνια έχει στείλει ένα ηχηρό μήνυμα « Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία». Έχει καταφέρει την μη αναθεώρηση του άρθρου 16, την μη εφαρμογή του Νόμου για την αξιολόγηση και την απενεργοποίηση κάποιων από τις διατάξεις του Νόμου Πλαίσιο. Βασικό ζητούμενο για τους μήνες που ακολουθούν είναι όμως η απόσυρση του Νόμου Πλαίσιο στην πράξη με την μη εφαρμογή κανενός άρθρου του. Καμία εφαρμογή στα πλαίσια της υποβάθμισης των αρχών λειτουργίας των Ιδρυμάτων μας. Καμία εφαρμογή που δεν σέβεται την Δημοκρατική λειτουργία και αυτονομία των Α.Ε.Ι.
Όμως η στείρα άρνηση μήπως είναι το λάθος μας; Μήπως έχουν δίκιο να μας κατηγορούν για συντηρητικές ιδέες και προσκόλληση στο παρελθόν; Είναι δύο από τα ερωτήματα που οφείλει το φοιτητικό κίνημα να απαντήσει. Έχει φτάσει οι ώρα εμείς οι προοδευτικοί νέοι να σχεδιάσουμε το μέλλον μας. Να δώσουμε την απάντηση στην στείρα άρνηση και συντήρηση που προωθούν ορισμένοι κύκλοι της αριστεράς. Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο οφείλει να ξαναγίνει ο πυλώνας ανάπτυξης της κοινωνίας και να διαμορφώσει τη νέα εποχή. Το διακύβευμα της εποχής μας είναι η δόμηση μιας κοινωνίας αξιών και αρχών. Η οικονομία της γνώσης και όχι των Τραπεζών και των βιομηχανιών. Χρειαζόμαστε πραγματικά Δημόσια Πανεπιστήμια και όχι «κρατικοδίαιτα» Ιδρύματα. Έχουμε ανάγκη από Πανεπιστήμια που «αναπνέουν» και δημιουργούν το αύριο της κοινωνίας μας. Έχουμε ανάγκη από ένα κράτος που ενισχύει οικονομικά την Παιδεία μας και όχι από το κράτος «μπαμπούλα» και τιμωρό.
Ο ρόλος όλων μάς είναι σημαντικός. Είναι ρόλος σύνθεσης και όχι αποσύνθεσης. Είναι ρόλος δημιουργίας νέων ιδεών και προτάσεων. Είναι η ώρα να δούμε το σημερινό νόημα των διαχρονικών μας συνθημάτων και διεκδικήσεων. «Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία» σήμερα σημαίνουν πολλά περισσότερα από τότε. Ο ρόλος μας είναι αυτός της αμφισβήτησης κάθε λογικής «πειθάρχησης» της ελεύθερης ακαδημαϊκής, πολιτικής και ιδεολογικής αναζήτησης. Το μέλλον αυτού του τόπου ανήκει στα χέρια της γενιάς μας και όχι στα χέρια αλλοτριωμένων και κουρασμένων «επαγγελματιών» Βουλευτών και κυβερνητικών αξιωματούχων.
Συνάδελφοι,
ας δούμε την πραγματική ουσία, ας αφήσουμε πίσω ότι μας χωρίζει και ας πάμε μαζί μπροστά για την μεγάλη δημοκρατική ανατροπή, για την μεγάλη αλλαγή. Δεν έχουμε ανάγκη από νέα συνθήματα αλλά από ουσιαστικό περιεχόμενο σε αυτά. Καλούμαστε σήμερα να δώσουμε νικηφόρους αγώνες, να ανατρέπσουμε κατεστημένς λογικές, να χτίσουμε με τα οράματα μας το Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Να ενδυναμώσουμε της Συλλογικές και Δημοκρατικές διαδικασίες του Φοιτητικού Κινήματος. Είναι η ώρα να μιλήσουμε διαφορετικά, είναι η ώρα των προτάσεων απο όλους μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου