Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Πλαίσιο Γ.Σ. Μεταπτυχιακών Φυσικού

Πρόταση Διαλόγου
Γενική Συνέλευση Μεταπτυχιακών & Υπ. Διδακτόρων Τμ. Φυσικής
(Κατατέθηκε για συζήτηση, δεν έγινε η Γ.Σ. λόγω απαρτίας)
Η σημερινή πραγματικότητα
Η Ελλάδα στον αστερισμό της «Χρεωκοπίας», στην εποχή των μνημονίων και της τρόικας προσπαθεί καθημερινά να επιβιώσει, σαν ένα πειραματόζωο που καθημερινά εκτίθεται και σε άλλη «θεραπεία». Ο Ελληνικός λαός βιώνει με τον χειρότερο τρόπο μια άγρια πραγματικότητα που την χαρακτηρίζει η ανασφάλεια και ο φόβος, είναι η πραγματικότητα ενός λαού που δεν ξέρει τι θα του ξημερώσει. Την ίδια πραγματικότητα αντιμετωπίζουμε όλοι μας ανεξάρτητα ηλικίας και προσόντων, είναι η πραγματικότητα μιας «ελαστικής» κοινωνίας. Την ίδια πραγματικότητα αντιμετωπίζει κάθε νέος επιστήμονας και εργαζόμενος που παλεύει, άνευ εγγυημένης χρηματοδότησης και άνευ ελπίδας για τα αυτονόητα.
Κάθε μέρα και ένας ακόμα φόρος, ένα ακόμα μέτρο για την δήθεν σωτηρία της πατρίδας, ένα ακόμα ηλεκτροσόκ σε μια οικονομία που δεν μπόρεσε να υπερβεί τα δομικά της προβλήματα. Η κρίση του χρέους είναι συνέπεια της κρίσης του κυρίαρχου οικονομικού μοντέλου, είναι κρίση του αναπτυξιακού και παραγωγικού μοντέλου της χώρας, είναι κρίση του ίδιου του πολιτικού συστήματος. Η σημερινή πολιτική συντηρεί τα αδιέξοδα και δεν οδηγεί σε έξοδο από την κρίση, αλλά σε διάλυση της κοινωνικής συνοχής και ξεπούλημα της χώρας στους δανειστές.
Ο Νόμος για την Ανώτατη Παιδεία
Ακόμα μια ψηφίδα στην συνολική «μεταρρυθμιστική» προσπάθεια ελαστικοποίησης και χαλιναγώγησης της..


...Ελληνικής Κοινωνίας είναι και ο νόμος για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Ένας νόμος που έρχεται να συγκροτήσει το Πανεπιστήμιο της νέας εποχής, εντολοδόχο των επιταγών της άρχουσας αντίληψης. Ένα Πανεπιστήμιο της Ανταγωνιστικότητας και της οικονομίας και όχι ένα Πανεπιστήμιο της αριστείας και της ποιότητας.
Είναι ο Νόμος που κατάφερε να ενώσει την Κυβέρνηση με όλους τους χώρους της Δεξιάς και φασίζουσας Δεξιάς στα πλαίσια της συναίνεσης για ένα άλλο Πανεπιστήμιο. Από το Πανεπιστήμιο των κοινωνικών και πολιτικών αγώνων που διαμόρφωσε την κοινωνία μας, να πάμε στο Πανεπιστήμιο των ελαστικών πτυχίων και εργασιακών δικαιωμάτων, στο Πανεπιστήμιο των ευέλικτων προγραμμάτων σπουδών και όχι των ολοκληρωμένων επιστημονικών γνώσεων. Με πρόσχημα το Άσυλο και την δήθεν διαπλοκή νομοθετούν το Πανεπιστήμιο της «δήθεν ελευθερίας». Το πολιτικό σύστημα που διέλυσε το σημερινό Δημόσιο Πανεπιστήμιο λοιδορεί όλους όσους με κόπο το υπηρέτησαν σε δύσκολες εποχές.
Ο Νόμος «Διαμαντοπούλου – Καρατζαφέρη» δεν απελευθερώνει τις δημιουργικές δυνάμεις των Ιδρυμάτων , αλλά φυλακίζει τις δυνάμεις της αντίστασης και της ανατροπής, τις δυνάμεις της εναλλακτικής άποψης, τις δυνάμεις που αμφισβητούν τον ολισθηρό κυβερνητικό μονόδρομο. Από το μοντέλο της συμμετοχικής δημοκρατίας και του δημοκρατικού προγραμματισμού προχωρά σε ένα ολιγαρχικό μοντέλο «σοφών» διοικούντων που θα πατάξουν την διαφθορά της Δημοκρατίας. Απαντά στις υπάρχουσες στρεβλώσεις του ίδιου του πολιτικού συστήματος με λιγότερη δημοκρατία.
Η δική μας ευθύνη
Η ακαδημαϊκή κοινότητα, η σπουδάζουσα νέα γενιά της χώρας, έχει σήμερα την ευθύνη να αντιπαλέψει όχι απλά ένα νόμο, αλλά την συνολική πολιτική χρεωκοπίας της κοινωνίας. Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο έχει την ευθύνη να γίνει ο πόλος ανασυγκρότησης των Κινημάτων και των ιδεών για την έξοδο από το σημερινό αδιέξοδο. Η πολιτική της κυβέρνησης έχει αποδειχθεί ότι οδηγεί την κοινωνία σε εξαθλίωση, την νέα γενιά σε απογοήτευση και φυγή.
Η δική μας ευθύνη είναι η ευθύνη της συνολικής σύγκρουσης με την γενιά της μεταπολίτευσης. Είναι σήμερα η ώρα της δικής μας γενιάς να συγκροτήσει ένα νεολαιίστικο κίνημα που θα παλέψει για την δημιουργική ανασυγκρότηση της χώρας, για την επανεκκίνηση της εθνικής οικονομίας και του παραγωγικού μοντέλου, για την αλλαγή της ίδιας της Δημοκρατίας μας.
Ο Σύλλογος μας
Εμείς ως ενεργό κομμάτι της κοινότητας δεν μένουμε στην απομόνωση, αλλά διεκδικούμε την συλλογική δράση με τους συναδέλφους μεταπτυχιακούς και προπτυχιακούς φοιτητές του Ιδρύματος, με τους πανεπιστημιακούς δασκάλους, τους ερευνητές και τους εργαζομένους. Διεκδικούμε συλλογική δράση για την ίδια την αξιοπρέπεια. Για τους παραπάνω λόγους καλούμε σε πρωτοβουλίες για:
  • Την συγκρότηση μετώπου αμφισβήτησης – δημιουργίας με την συμμετοχή όλης της  κοινότητας
  • Την διενέργεια ανοικτού διαλόγου στην κοινότητα με στόχο την ενημέρωση όλων των μελών της τόσο για τον νέο Νόμο όσο και για τις προοπτικές του Δημοσίου Πανεπιστημίου
  • Την ενημέρωση των πολιτών του Ηρακλείου για την αναγκαιότητα σύγκρουσης με την σημερινή πολιτική
Καλούμε τους μεταπτυχιακούς & Υπ. Διδάκτορες να αναλογιστούν την ατομική τους ευθύνη και να δώσουν το παρόν στις διεργασίες του Φοιτητικού και πανεπιστημιακού Κινήματος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου