Λίγοι μήνες έχουν μείνει για τις πρώτες εκλογές στην αυτοδιοίκηση σύμφωνα με την νέα αρχιτεκτονική. Τον Νοέμβρη οι πολίτες της χώρας θα κληθούν να επιλέξουν Δημάρχους - Δημοτικά Συμβούλια και Περιφερειάρχη - Περιφερειακά Συμβούλια. Νέα μεγάλα σχήματα ισχυρών «Καλλικράτιων» δήμων και επιτέλους αιρετή Περιφερειακή αυτοδιοίκηση με αυξημένες αρμοδιότητες.
Στο νησί μας οι 4 Δήμοι Βαθέως, Καρλοβάσου, Μαραθακάμπου και Πυθαγορείου ενώνονται σε ένα ισχυρό Δήμο – κυβερνείο. Ο ενιαίος Δήμος Σαμίων με τις 4 αντίστοιχες ενότητες και 33 εκλεγμένους Δημοτικούς Συμβούλους θα είναι γεγονός την 1η Γενάρη 2011 που θα αναλάβει να οδηγήσει το νησί σε μια αναγκαία νέα εποχή.
Και αναφέρομαι σε μια νέα εποχή γιατί είμαι πεπεισμένος ότι το νησί μας πάσχει από πολλές «ασθένειες» που με τα χρόνια παγίωσαν μια κατάσταση που δεν τιμά το νησί που θεμελίωσε τον μοντέρνο τρόπο σκέψης. Σάμος δεν σημαίνει Βαθύ, δεν σημαίνει Καρλόβασι, δεν σημαίνει Πυθαγόρειο κλπ, αλλά Σάμος σημαίνει όλα αυτά, κάθε πόλη και χωρίο από την παραλία του Βαθιού μέχρι και την πλατεία των Σπαθαραίων, από το λιμάνι του Καρλοβάσου, μέχρι και τα σωκάκια των Βουρλιωτών. Η Σάμος είναι μια και έτσι πρέπει να την αντιμετωπίζει κάθε δημότης.
Και αυτή η «ενότητα» οφείλει να μετουσιωθεί σε πολιτική πράξη και αναπτυξιακό όραμα από την νέα μορφή αυτοδιοίκησης. Μέσα από ένα ολοκληρωμένο «Πράσινο» αναπτυξιακό σχέδιο μακράς πνοής για όλο το νησί , που θα σχεδιαστεί μέσα από διαβούλευση με κάθε τοπική κοινωνία και θα υλοποιηθεί με ορίζοντα τα επόμενα 5 - 10 χρόνια. Ένα αναπτυξιακό σχέδιο που θα επενδύει στα συγκριτικά πλεονεκτήματα αυτού του τόπου και όχι στο βόλεμα των «κολλητών». Ένα αναπτυξιακό σχέδιο που θα βάζει σαν πυλώνες τον τουρισμό, την πολιτιστική παράδοση, την Παιδεία, τον φυσικό πλούτο μας.
Βάζοντας κάποια ζητήματα που πρέπει να μας απασχολήσουν θέτω σαν θεμελιακό ζήτημα το γεγονός ότι δεν έχουμε αποκρυσταλλώσει την ίδια την φυσιογνωμία του Νησιού μας, δηλαδή το σύνολο των χαρακτηριστικών που το κάνουν ξεχωριστό. Δεν έχουμε αποφασίσει για την ίδια του την ταυτότητα. Δεν έχουμε απαντήσει σε βασικά ερωτήματα του περιεχομένου αυτής της ταυτότητας.
Είμαστε ένα Νησί με ποιοτικά αγροτικά - κτηνοτροφικά προϊόντα ;
Είμαστε ένα Νησί Τουριστικός προορισμός ;
Τι είναι αυτό που μας προσδιορίζει σε όλο τον κόσμο και μας καθιστά ανταγωνιστικό και ποιοτικό προορισμό;
Πως αξιοποιούμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και ποια είναι αυτά;
Η μη απάντηση σε όλα τα παραπάνω, δηλαδή η μη προσέγγιση συλλογικής απάντησης στο αναπτυξιακό μας πρότυπο έχει μεγάλες συνέπειες για την τοπική μας οικονομία. Μας οδηγεί σε χρονίζοντα προβλήματα, όπως αυτό της ανεπαρκούς συγκοινωνίας και σύνδεσης του Νομού μας με την υπόλοιπη Ελλάδα. Προβλήματα που μας καθιστούν ένα μέτριο σε παροχή υπηρεσιών Νομό. Προβλήματα που μας υποχρεώνουν κάθε χρόνο σε τουριστική κίνηση που συρρικνώνεται ακόμα και στους 2 μήνες.
Το νησί μας, είναι γνωστό όχι μόνο για τις κακές συγκοινωνίες του, αλλά για τον φυσικό του πλούτο, τις παραδώσεις και τον πολιτισμό του. Παράλληλα το Σαμιώτικο Κρασί είναι ένα από τα καλύτερα του Κόσμου με μεγάλες εξαγωγές. Ταυτόχρονα το νησί μας είναι το μεγαλύτερο νησί στην περιοχή και απέχει μικρή απόσταση τόσο από την νησί της Πάτμου όσο και από τα πλούσια σε αρχαιολογικά ευρήματα παράλια της Τουρκίας. Είναι πολλά εκείνα που μπορεί κανείς να καταγράψει σε σχέση με τις δυνατότητες του Νησιού μας.
Δεν φτάνει όμως η καταγραφή απαιτούνται σημαντικές αποφάσεις από τις συλλογικότητες του Νομού μας. Αποφάσεις οι οποίες θα οδηγούν τον Νομό σε μια νέα εποχή με νέες αναπτυξιακές προτεραιότητες. Αποφάσεις που θα μας "ξεκολλούν" από την δεκαετία του 1985 - 1995 και την μαζική ανοικοδόμηση ξενοδοχείων της εποχής εκείνης. Αποφάσεις που θα οριοθετούν το μοντέλο ανάπτυξης του Νομού και θα δίνουν ταυτότητα στο τουριστικό μας προϊόν και στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα.
Η λύση για τα χρόνια προβλήματα της τοπικής οικονομίας είναι η αξιοποίηση κάθε ορεινού χωριού και κάθε παράλιου οικισμού. Αξιοποίηση των δυνατοτήτων αυτού του τόπου. Αξιοποίηση των τοπικών μας προϊόντων ( Κρασί, Μέλι, Λάδι , γαλακτοκομικά κλπ). Η υλοποίηση δεκαετούς σχεδίου παρεμβάσεων με συγκεκριμένα έργα ( οδικό δίκτυο, Λιμάνια, χώροι υποδοχής για πολυτελή κρουαζιερόπλοια και ιστιοπλοϊκά σκάφη, αλιευτικά καταφύγια κλπ).
Επιπλέον στο νησί μας πρέπει να συνδεθεί η παρουσία της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου με την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνία. Δεν είναι δυνατόν το Πανεπιστήμιο μας να είναι σε διάσπαρτα κτίρια μέσα στην πόλη. Οφείλει να σχεδιασθεί και να υλοποιηθεί στα επόμενα 15 χρόνια ολοκληρωμένο campus για την Σχολή Θετικών Επιστημών με στόχο την φιλοξενία και άλλων Τμημάτων και Δραστηριοτήτων. Ο Συνεδριακός τουρισμός θα μπορούσε να ενισχυθεί μόνο με την σοβαρή ανάπτυξη του Πανεπιστημίου μας.
Βέβαια όλα τα παραπάνω αποτελούν απλά ιδέες και σκέψεις που φαντάζομαι είναι προφανείς. Αυτό που οφείλει να γίνει είναι ουσιαστική διαβούλευση στην τοπική Κοινωνία για όλα αυτά τα ζητήματα. Διαβούλευση με φορείς, πολίτες, επιχειρηματίες, αγρότες κλπ για το νέο βήμα στην νέα εποχή. Ανοικτή διαβούλευση για συγκρότηση σχεδίου για τον Νομό μας. Συζήτηση για τις δυνατότητες αυτού του τόπου και το σχέδιο για την δική μας έξοδο από την τοπική οικονομική και αναπτυξιακή Κρίση. Και σε αυτή την πορεία η ευθύνη είναι πρωτίστως ευθύνη των ίδιων των κατοίκων του νησιού.
Είναι ευθύνη μας να προκαλέσουμε ένα ουσιαστικό προεκλογικό διάλογο για όλα αυτά που δεν έγιναν και πρέπει να γίνουν, για όλα αυτά που σκεφτόμαστε καθημερινά χωρίς να πράττουμε. Να αφήσουμε πίσω κάθε νοοτροπία βολέματος, τοπικισμού και αναξιοκρατίας, αρνητισμού και να επιλέξουμε εμείς την Σάμο που μας αξίζει. Η μεγαλύτερη ανατροπή πρέπει να ξεκινήσει από εμάς τους ψηφοφόρους.
Μπορεί όλα τα παραπάνω να είναι "ρομαντικά" αλλά κάποια στιγμή πρέπει να κάνουμε ένα βήμα μπροστά και να δείξουμε σε όλους ότι η πολιτική δεν είναι δικαίωμα των πολιτικών αλλά υποχρέωση των ενεργών πολιτών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου