Κυριακή 21 Ιουνίου 2009

Οκτώ μέτρα για την μεταναστευτική πολιτική

Η πολιτική αντζέντα κατάφερε να μετατοπιστεί με τις ευλογίες του ΛΑΟΣ και των ΜΜΕ στο θέμα της μετανάστευσης. Απέναντι στις λογικές της ξενοφοβίας και του ακροδεξιού ρατσισμού υπάρχουν και οι προοδευτικές φωνές (ευτυχώς!!).
Για το ΠΑ.ΣΟ.Κ. η μετανάστευση ήταν είναι και θα είναι στην αντζέντα των πολιτικών του αλλά με την προοδευτική αντίληψη του μετανάστη - ανθρώπου και όχι του μετανάστη - πρόβλημα για την κοινωνία.

Παραθέτω απόσπασμα απο ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου με 8 μέτρα για την διαμόρφωση της μεταναστευτικής πολιτικής:

Το ΠΑΣΟΚ, και ως κυβέρνηση, και σήμερα ως αντιπολίτευση, έχει καταθέσει συγκεκριμένο σχέδιο αντιμετώπισης του φαινομένου της μετανάστευσης, της πολιτικής προσφυγιάς και της λαθρομετανάστευσης.

Σχέδιο που εξασφαλίζει ότι ο μετανάστης στην χώρα μας, ο πολιτικός πρόσφυγας, θα συμβάλει δημιουργικά στην ανάπτυξη, την ευημερία, τον πολιτισμό και την παρουσία της χώρας μας στο διεθνές γίγνεσθαι.

Σχέδιο που αγνοεί η σημερινή κυβέρνηση.

Το σχέδιό μας συνοψίζεται στα ακόλουθα σημεία:

1) Μηδενική ανοχή στην παράνομη μετανάστευση. Στόχος 0% λαθρομετανάστες.

2) Ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων. Και ειδικότερα σκληρή διεκδίκηση στην ΕΕ για περαιτέρω πόρους και στήριξη για την προστασία των κοινών μας συνόρων.

3) Εφαρμογή διεθνών και διμερών συμφωνιών - και ειδικότερα της εφαρμογής του Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής Λαθρομεταναστών που υπογράψαμε και εφαρμόστηκε παλαιότερα με την Τουρκία.

4) Διαμόρφωση μιας κοινής ανθρωπιστικής πολιτικής της ΕΕ, που θα εγγυάται την ισότιμη ανάληψη βαρών των πολιτικών προσφύγων από όλα τα κράτη-μέλη της Ευρώπης και όχι μόνο των χωρών εισόδου των προσφύγων. Ειδικότερα, με την αναθεώρηση της Σύμβασης του Δουβλίνου ΙΙ.

5) Αποσαφήνιση της ελληνικής πολιτικής απέναντι στους πρόσφυγες.
Δηλαδή γρήγορη εκτίμηση από τις ελληνικές αρχές για το ποιοι δικαιούνται πολιτικό άσυλο και προστασία από την πολιτεία, αλλά και ποιοι είναι μη νόμιμοι μετανάστες που πρέπει να επαναπροωθηθούν.

6) Ένταξη των νομίμων μεταναστών στην κοινωνία μας. Με σοβαρές πολιτικές στο χώρο της παιδείας, της καταπολέμησης της μαύρης εργασίας, της απόδοσης του δικαιώματος της ιθαγένειας σε όσους πληρούν τις προϋποθέσεις και ιδιαίτερα στους νέους της δεύτερης γενιάς.

7) Διαμόρφωση και εφαρμογή μιας σχεδιασμένης πολιτικής προσέλκυσης εργατικού δυναμικού στους τομείς όπου υπάρχουν μεγάλες εποχιακές ή μονιμότερες ανάγκες. Για τον λόγο αυτό, στην κυβέρνησή μας, η συνολική αντιμετώπιση της μεταναστευτικής μας πολιτικής στην Ελλάδα θα γίνεται από ένα Υπουργείο, με εξειδικευμένες υπηρεσίες.

8) Ειδικό πρόγραμμα για την ανασυγκρότηση των πόλεών μας, των γειτονιών, ειδικά για γειτονιές που γκετοποιούνται - με παρεμβάσεις σχεδιασμένες και συνολικές. Σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση και ΜΚΟ, με σοβαρές δημόσιες επενδύσεις, με συστηματική πολιτική στέγασης των μεταναστών, με την προστασία των νομίμων δικαιωμάτων τους, και την εγγύηση της ειρηνικής συμβίωσης και κοινωνικής συνοχής στην κοινωνία μας.

Το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει τις πρωτοβουλίες του στον τομέα αυτό. Σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση, και τις ΜΚΟ, καθώς και με τις οργανώσεις των ίδιων των μεταναστών.

Ειδικότερα θα ξεκινήσουμε διάλογο και με την Εκκλησία της Ελλάδας, που ήδη έχει παίξει σοβαρό ρόλο σε πολλές γειτονιές για την ειρηνική συμβίωση και αλληλοκατανόηση των διαφορετικών θρησκειών, ώστε να αποφευχθούν άκαιρες συγκρούσεις με θρησκευτικό ή πολιτιστικό χαρακτήρα, που θα τραυματίσουν την Ελληνική κοινωνία.

Το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει σήμερα ως αντιπολίτευση την παρουσία του διεθνώς, στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και στην Σοσιαλιστική Διεθνή, με θέσεις που αντιμετωπίζουν τις αιτίες, τις ρίζες του μεταναστευτικού και προσφυγικού κινήματος.
Τη φτώχεια, τις πολεμικές συγκρούσεις, την πολιτική καταπίεση, την κατάρρευση οικοσυστημάτων.
Το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να ξεδιπλώνει τις πολιτικές του για τα θέματα της Ελληνικής κοινωνίας, με στόχο μια ευνομούμενη πολιτεία και την ασφάλεια και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών μας.




1 σχόλιο:

  1. Den symfwnw me ta sxolia sou alla ta dhmosieyw giati sevomai to dikawima kathenos sthn eleytheri apopsh.

    Den einai to provlhma ths xwras o "metanasths" h toulaxiston oxi mono o "metanasths". Epishs den einai oloi oi oikonomikoi metanastes sthn idia pleura. Mhn ta isopedwnoume ola.

    To provlhma ths xwras einai provlhma ths Eyrwpaikhs Enwshs kai twn thesmwn mas.

    O oikonomikos nomimos metanasths einai tmhma ths Ellhnikhs Koinwnias opws kai ekatomhria Ellhnes ths diasporas. Eimai metoxos ths anaptyksiakhs mas poreias kai ofeiloume na ton entaksoume kai oxi na ton perithoriopoihsoume.

    Epishs oson afora tous paranomous metanastes...eleos na pisteyoume oti einai oloi dolofonoi, kleftes kai viastes. As anaferei kaneis kai tous Ellhnikhs katagwgois dolofonous, tromokrates klp.

    Oi paranomoi metanastes einai thymata ths patridas tous kai twn ekei synthikwn zwhs. Einai thymata twn doulemporwn kai thymata tis elleipous Eyrwpaikhs politikhs nomimopoihshs tous kai katanomhs tous se oles tis Eyrwpaikes xwres.

    Ta sxolia gia thn Aristera einai atyxh tha elega. H Aristera exei kai istoria kai theseis kai arxes eidika gia ena toso sovaro thema opws h metanasteysh

    ΑπάντησηΔιαγραφή